Mängden gluten bidrar till om barn med anlag utvecklar celiaki

Hos barn med anlag för ceiliaki kan mängden gluten avgöra om de utvecklar sjukdomen eller inte, det enligt en ny stor studie som visar att det räcker med motsvarande en skiva bröd om dagen.

Mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med ärftlig risk, det visar en studie. Även virussjukdomar kan påverka om sjukdomen bryter ut.

Mer gluten ökar risken
I nuläget vet man inte exakt hur det hänger ihop då det rör sig om en observationsstudie. Dock kan man konstatera att ju mer gluten de äter under de första fem levnadsåren, desto större är risken att de utvecklar celiaki, om de bär på någon av de riskgener som orsakar sjukdomen, rapporterar Vetenskapsradion.

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kopplingar till mjölmat
Lider man av celiaki räcker det med en mycket liten mängd gluten för att ge allvarliga magbesvär. Sjukdomen bryter vanligen ut i barndomen och redan tidigare studier har kopplat det till när barnet börjar få i sig bröd, gröt, pasta och välling, men resultaten har hittills inte varit entydiga.

 

LÄS OCKSÅ: B12-brist kan ligga bakom många besvär

Svårt att avgöra exakt mängd
Den nya studien bygger på undersökningar av över 400 000 barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA. Vart tjugonde barn bar på de riskgener för celiaki som forskarna sökte efter, och det är de barn som ingått i studien.

Det är svårt att säga exakt hur mycket gluten som är skadligt men det tycks vara så att den som överskrider två gram per dag – motsvarande en skiva vitt bröd – löper en ökad risk, jämfört med dem som inte äter mindre än två gram per dag.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

"Riskfritt för de flesta barn"
Forskarna är noga med att poängtera att det rör sig om en observationsstudie av barn som bär på en riskgen för att drabbas av celiaki och att den låga halten inte utgör något hot för de barn som inte bär på genen. ”De allra flesta barn kan äta hur mycket bröd som helst utan att utveckla ceiliaki” säger en av forskarna till Vetenskapsradion.

Av redaktionen

Källa: Vetenskapsradion

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.