“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

Man menar att det uppstår konkurrens om födan och att honungsbina som lever i stora samhällen tar för sig på de vilda binas bekostnad. Danmark har med sitt intensiva jordbruk ont om vild natur och ängsmarker, vilket har satt konflikten på sin spets. Det är helt enkelt väldigt ont om mat till bina på vissa ställen, skriver föreningen Svenska bin i ett pressmeddelande.

Föreningen vill lyfta frågan till en ny nivå
Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin menar att man istället för att spela ut olika pollinerande insekter mot varandra behöver fundera över vad det är som har hänt med binas livsmiljö och ställa frågan varför matin inte räcker.
– Det är snarare vi människor och vårt behov av en effektiv matproduktion som är det största hotet., säger hon och förklarar att den landskapsomvandling som har skett i modern tid gör att binas möjlighet att hitta föda har minskat.
– Vi har gått från mindre blandade jordbruk till monokulturer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

Olika insekter fyller olika funktioner
Det finns svaga belägg för att honungsbin och vildbin konkurrerar i någon större omfattning och när det sker är det förmodligen under särskilda förhållanden, som när det plötsligt blir ont om föda i kupornas omedelbara närhet. Vilda bin och honungsbin föredrar också till viss del olika pollenkällor.
– Det är i odlingslandskapet vi behöver pollinatörerna som mest. Med hjälp av honungsbin kan man där förbättra pollineringen och skördarna och därmed ekonomin i våra odlingssystem, menar Artur Larsson på Artdatabanken.

 

Han menar att mycket talar för att vi i naturen bör fokusera på att gynna vilda pollinerare, och i jordbruk och odlingslandskap ta hjälp av honungsbin för att förbättra skördarna.
– På det viset gynnas både naturen, jordbrukaren och honungsproducenten och det behöver inte uppstå några konflikter. Detta vinn-vinnförhållande förstärks om alla aktörer arbetar tillsammans för att öka blomrikedomen i våra marker och minskar användningen av bekämpningsmedel och gödande ämnen.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Bristen på föda leder till sjukdomar
– Om det under perioder under säsongen saknas föda för honungsbin kan det leda till att bisamhällena inte blir tillräckligt starka för att klara vintern, berättar Preben Kristiansen, bihälsorådgivare hos Jordbruksverket.
Användningen av bekämpningsmedel är en annan faktor som påverkar binas hälsa, och forskningen visar att det är de vilda arterna som far mest illa av kemiska växtskyddsmedel, säger Eva Forsgren, lektor i biodling på SLU.
– Man kan säga att det som är bra för de vilda bina också är bra för honungsbina, menar Lotta Fabricius Kristiansen som både är biodlare, bitillsynsman och en av de drivande bakom projektet Pollinera Sverige som arbetar för att gynna alla pollinatörer – humlor, solitärbin* och andra steklar, skalbaggar, blomflugor, fjärilar och honungsbin.

LÄS OCKSÅ: Så nyttiga är bi-produkterna

Hälften av vår honung importeras
Förutom att de bidrar till pollineringen så ger oss våra inhemska honungsbin också lokal honung. Idag importerar Sverige cirka hälften av den honung som konsumeras.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.