lejon

“Människan har utrotat 83 procent av alla vilda djur”

Vi människor utgör inte mer än 0,01 procent av allt levande på planeten ändå har vi lyckats ställa till ofantligt stor skada under vår tid här på jorden.

När det kommer till planeten jorden är vi människor mycket små. Vikten av alla 7,6 miljarder människor tillsammans utgör bara 0,01 procent av all biomassa på jorden, enligt en ny rapport. Bakterier utgör i jämförelse 13 procent av all biomassa, växter står för 83 procent och övriga livsformer utgör 5 procent av den totala vikten, enligt rapporten.

Utrotat 83 procent av alla vilda djur
Trots att vi utgör en så liten del av planeten har människor konsekvent förstört allt annat under de senaste millennierna, rapporterar The Guardian. Faktum är att vi människor har orsakat utrotning av 83 procent av alla vilda däggdjur och hälften av alla växter, enligt författarna till rapporten.

LÄS OCKSÅ: Forskarlarm efter dramatisk minskning av insekter

Uppfödda djur dominerar stort
Det är inte bara det att vi människor utrotar växter och djur, vi bestämmer också vilka djur och växter som får finnas kvar. Av alla fåglar i världen är idag 70 procent höns och andra uppfödda fåglar. Och av däggdjuren som finns kvar i världen är 60 procent boskap, 36 procent grisar och bara 4 procent är vilda.

 

LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

Djurindustri och jordbruk bakom
Av havsdäggdjur har 80 procent försvunnit under det senaste århundradet, enligt rapporten. Denna oerhörda obalans mellan tamboskap och vilda djur drivs av industriellt jordbruk, utvinning av resurser och utvidgning av mänskliga civilisationer, vilka samtliga bidrar till att förstöra ekosystem, enligt rapporten.

LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden

Nedgången minskar inte
Andra studier har också dokumenterat nedgången bland djurarter och växter. Till exempel argumenterade forskare nyligen för att jorden upplever sin sjätte massvåg av utrotning, med miljarder lokala djurpopulationer som hotas runt om i världen.

Och nedgången ser inte ut att minska. En nyligen publicerad undersökning visar att om temperaturerna i slutet av seklet är 3,2 grader högre än pre-industriella nivåer, skulle många djurarter förlora upp till hälften av sitt livsutrymme.

Av redaktionen

Källa: The Guardian och Global citizen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.