Människor betyder mest för vår kollektiva lycka | Kurera.se
Två glada tjejer

Människor betyder mest för vår kollektiva lycka

Zlatan hör ihop med lycka, men inte iPhone. En ny studie vid Sahlgrenska akademin pekar på att vår kollektiva bild av vad som gör oss lyckliga mer handlar om relationer, och mindre om saker.

I studien analyserades nyhetsartiklar som publicerades på webben av svenska, dagliga nyhetstidningar under 2010. Genom att undersöka vilka ord som oftast förekom i samma artiklar som ordet ”lycka” har forskarna satt fingret på vår kollektiva lycka.
– Det är relationer som är viktigast, inte materiella ting, och det är i linje med andra resultat inom lyckoforskningen, säger Danilo Garcia, forskare inom psykologi vid Sahlgrenska akademins forskningscentrum Centre for Ethics, Law and Mental Health.

 

Prins Daniel och Zlatan
Artikelanalysen, som omfattar över en och en halv miljon ord, visar att ord som ”prins Daniel”, ”Zlatan”, ”mormor” och personliga pronomen (till exempel er/mig, oss/dem) ofta förekom tillsammans med ordet lycka. Ord som ”iPhone”, ”miljoner” och ”Google” förekom däremot i stort sett aldrig tillsammans med lycka.
– Detta innebär inte att materiella ting gör dig olycklig, men de verkar inte nämnas i samma sammanhang som ordet lycka, säger Danilo Garcia.

Pengar kan inte köpa lycka
Studien är en del av ett större forskningsprojekt om hur människor beskriver både positiva och negativa händelser i livet. Forskarna menar att ordanalysen speglar en kollektiv syn från medlemmarna i vårt samhälle, om vad som borde göra oss lyckliga.
– Precis som Beatles sjöng förstår de allra flesta att pengar inte kan köpa lycka eller kärlek. Men även om vi som individer kan förstå vikten av nära och varma relationer på samhällelig nivå, så är det inte säkert att enskilda är medvetna om att sådana relationer faktiskt är nödvändiga för den egna lyckan, säger Danilo Garcia.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.