Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

två bilder: Bokomslag "Ställ om" + Maria Soxbo, författare

“Så mår du bättre av att ställa om”

Maria Soxbo är journalist och influencer med fokus på hållbarhetsfrågor. Nu är hon aktuell med boken ”Ställ om”, som helt utan pekpinnar framhäver vad vi alla faktiskt har att vinna på att göra en grön omställning. Allt från bättre ekonomi till mindre stress, mer tid och bättre relationer. 

Boken ”Ställ om!” (Norstedts) är uppdelad utifrån några av livets stora beståndsdelar: ​drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka​. Den är lite annorlunda på ett positivt sätt då den vill få oss att ställa om våra liv för att rädda klimatet och planeten. Men helt utan förbud och skuldbeläggande.

Målet är istället att boken ska överraska och svara på frågan: “What’s in it for me?”. För de allra flesta av oss kommer – både personligen och som samhälle – att gå ur den gröna omställningen som vinnare, menar Maria Soxbo

 

Fokus på lust är viktigt

Många av de böcker om klimatet som kommit ut hittills innehåller en allvarlig ton. Men vi borde fokusera mer på lust än på ”aja baja”, tycker Maria Soxbo.

Varför är det så viktigt för att vi ska lyckas med en grön omställning?

– Helt enkelt för att få människor går i gång på piskor och förbud. Inte jag heller! Vi i den rika delen av världen är ju vana att få välja själva, kunna unna oss härliga saker och lägga pengar på det som intresserar oss, oavsett om det är resor eller inredning eller nya kläder. Nu vet vi att överkonsumtionen är en av orsakerna till att vi försatt oss i en klimatkris, och att vi måste ändra våra vanor. Men det känns oftast jobbigt att ”ge upp” saker vi tycker om. Jag vill vända på det hela, för förändringar kan ju precis lika väl leda till att vi får det bättre! Genom att rikta strålkastarljuset på vår samtid – som förutom resor och shopping också innebär till exempel stress, stora utgifter och ständig tidsbrist – så blir det lite lättare att bli nyfiken på omställningen och möjligheterna med den!

LÄS OCKSÅ: Här är de värsta energibovarna i hemmet

Startade Klimatklubben

Marias eget intresse för klimat och väder väcktes redan under barndomen kan man säga, tack vare en mamma som jobbade som meteorolog. Men engagemanget tog fart på riktigt när h0n blev mamma 2013 och började fundera allt mer kring dessa frågor, som hon nog inte är ensam om som nybliven förälder.

– Efter den heta sommaren 2018 kände jag att läget var akut. Så jag bestämde mig för att försöka göra skillnad på riktigt och engagera mig i frågan. Det ledde till att jag, Emma Sundh och Johanna Leymann startade Klimatklubben samma höst. Sedan dess har jag jobbat allt mer med klimat och omställning, och nu är nästan allt jag gör kopplat till hållbarhet. Jag hade aldrig kunnat ana att ett ideellt engagemang skulle leda till så mycket spännande. Att engagera mig för klimatet är lätt det bästa karriärbeslut jag någonsin tagit!

Boken vill svara på frågan: "What's in it for me?". Så vilka vinster ser du främst att vi kan göra rent konkret som individer när vi ställer om?

 

– En väldigt konkret vinst tycker jag är bättre ekonomi. Att göra hållbara val, som att handla begagnat, cykla och äta mer i säsong är helt enkelt saker som märks snabbt i plånboken. Just nu har vi ju en hel del saker som stiger i pris, som bränsle, mat och el. Att då, om man kan, låta bilen stå till förmån för bussen och att inte kasta mat gör att prishöjningarna svider mindre. På sikt kan ju mer pengar i plånboken kanske leda till att man kan gå ner lite i tid, och det i sin tur sänker utsläppen ännu mer. Forskning visar att om vi jobbar 1 procent mindre (och därmed sänker lönen med 1 procent) så sänks även våra utsläpp med 0,89 procent. Så tydlig är kopplingen mellan inkomst och utsläpp.

LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa

Vi blir inte lyckligare av att bli rika

Andra vinster handlar om välmående. Forskningen är glasklar, vi blir inte lyckligare av att bli rika, äga många saker eller nå hög status, utan det är framför allt relationer som får oss att må bra, under stryker Maria Soxbo.

– Genom att skala ner vår livsstil och sänka tempot får vi mer tid och ork över till att umgås med familj och vänner, och det vinner vi på.

Vilka vinster har du själv upplevt redan? 

– Det är väldigt skönt att välja bort saker som jag vet inte är bra för klimatet, att slippa skavet. Jag har valt tåg före flyg i över fyra år, jag handlar nästan allt begagnat och jag äter i princip aldrig kött. Egentligen har jag inga förbud i mitt liv, utan väljer helt enkelt bort det sämsta för klimatet. Det har gjort mig mycket lugnare, eftersom jag inte behöver ha dåligt samvete lika ofta. Numera är det så självklart att det känns supermärkligt att köpa något nyproducerat! Det är noll uppoffring verkligen, det finns inget jag saknar från mitt ”gamla” liv. Sedan  har jag också fått en hel drös nya, fantastiska vänner med liknande värderingar som mig sedan jag började engagera mig i klimatfrågan, apropå relationer!

Slutligen: vad vill du säga till de som menar att våra enskilda insatser som individer inte spelar någon roll? Att allt som kommer göra skillnad för klimatet är stora politiska beslut nationellt och globalt? 

 

– Det stämmer helt enkelt inte längre, tyvärr. Det krävs absolut mängder av politiska beslut, lagstiftning och styrmedel för att minska utsläppen tillräckligt mycket och även för att vi som individer ska få det lättare att göra rätt. Men de rikaste 10 procenten av jordens befolkning står för 50 procent av alla utsläpp i världen. Dit räknas alla i Sverige som tjänar mer än 27 500 kronor i månaden. Vi kommer inte att sänka utsläppen tillräckligt mycket om vi inte också förändrar oss på individnivå. Och det är precis detta jag vill komma åt i boken: vi måste förändra hur vi lever. Men inget hindrar oss från att se det som en möjlighet!

LÄS OCKSÅ: 5 sätt för rika och medelklass att ta större klimatansvar

Allt att vinna på ett klimatsmart liv

De flesta av oss har ouppfyllda drömmar, oavsett om det är att jobba mindre, bo på landet eller ha mer tid för barnen. Om vi utgår från det och sedan börjar fundera kring hur omställningen kan hjälpa oss att uppfylla de drömmarna, så blir ett nödvändigt ont istället något roligt och spännande, menar Maria Soxbo.

– Vi har så mycket att vinna på att se på vår samtid med lite mer kritisk blick. För skrapar man lite på ytan märker vi att vi är rätt stressade, alltid har ont om tid och kanske tillbringar fler helger med att rensa i förrådet än att uppleva roliga saker. Att vi har allt att vinna på ett klimatsmart liv är verkligen sant. Jag hoppas den här boken kan bli en aha-upplevelse för den som läser den!

Av Carolina Eriksson


3 enkla gröna förändringar att göra i vardagen – små som stora!


  1. Försök få lite bättre koll på dina utsläpp genom att göra en klimatkalkylator, och sen försöka förändra det som släpper ut mest. Oftast är det resor/transporter, konsumtion eller mat.

  2. Ändra mindset! Att läsa på lite om hur vi kan göra bättre val –som att äta mer vego, handla begagnat och skippa fossilbil och flyg – men sen vända på steken och fundera över vad det ger för möjligheter. Kanske en matlagningskurs i vegetarisk kokkonst blir ett härligt unn i vinter? Börja kika på secondhandmarknaden och se hur ENORM den är, och hur mycket billigare det är att köpa barnens kläder begagnat istället för nytt. Börja nosa på tågresor, och se resvägen som en del av upplevelsen snarare än att räkna det som att semestern börjar först när planet dimper ner på landningsbanan på Mallorca.

  3. Engagera dig utanför dina egna fyra väggar. Det är en av de absolut största och viktigaste sakerna vi kan göra. Stötta klimat- och miljöorganisationer, dela artiklar om klimatet, kanske skriva en insändare eller mejla en politiker. Dels mår vi bra av att engagera oss ideellt, dels finns det ju mängder av nya människor att lära känna när vi öppnar dörrar till andra sammanhang. Jag har aldrig haft så kul på jobbet som de gångna fyra åren, trots att jag jobbar med en ganska stor och läskig fråga.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.