maria borelisu

Foto: Jenny Dewert

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Fakta

Namn: Maria Sigrid Astrid Borelius
Ålder: 58 år
Bor: I London i Storbritannien.
Aktuell med: Boken ”Hälsorevolutionen-vägen till en antiinflammatorisk livsstil” som ges ut av Harper Life.
Arbete: Arbetar som rådgivare till teknik och läkemedelsbolag, vetenskapsjournalist och författare, samt styrelseledamot i ett antal bolag och stiftelser. Kolumnist i Dagens Industri. Gör Londonpodden med Katrine Marcal.
Utbildning: Fil. kand i biologi och fysik från Lunds Universitet. Master i vetenskapsjournalistik från New York University.
Familj: Gift med maken Greger och har fyra vuxna barn.
Husdjur: Tyvärr ingen längre, sen hunden Luna dog. Saknar henne varje dag.

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

Tack vare bland annat coachning med en kanadensisk PT och kostexpert kom Maria på banan igen och blev fri från den ryggsmärta och livsmelankoli som plågat henne. Men det var först när hon hamnade på en föreläsning med en av världens ledande forskare inom anti-inflammatorisk kost som hon förstod hur det kom sig att det hon gjorde fungerade. Det var nämligen just denna kost hon hade använt, utan att vare sig hon eller PTn hade förstått de medicinska sambanden. Och någonstans där började den kunskapsresa som skulle komma att resultera i boken “Hälsorevolutionen”.

På tillfälligt Sverigebesök
Kurera träffar Maria på Karolinska Innovations område i  Solna i början av augusti 2018. Hon är på tillfälligt besök i Stockholm för att medverka på ett styrelsemöte på det medicintekniska bolaget Obstecare. Och det är en strålande pigg Maria som möter Kureras utsända.

 

Lyckokast för förlaget
När Maria bestämde sig för att skriva boken var det först inte helt lätt att hitta ett förlag som ville ge ut den. Bokens mångsidighet förvirrade utgivarna som frågade sig om det var en kokbok, en livsberättelse eller en populärmedicinsk eller en psykiatribok berättar Maria. Men idag är nog Harper Life som till slut tackade ja till att ge ut boken ”Hälsorevolutionen” glada över sitt beslut, boken har sålt slut och fått tryckas upp i nya upplagor upprepade gånger och är nu såld till flera andra länder. Och Maria är förstås glad att hon stod på sig.
– Det här var en historia som bara måste berättas, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin om kost och inflammation

Två sorters inflammation
Det finns två sorters inflammation – akut och låggradig. Den senare kopplar forskare idag ihop med folksjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, cancer och flera psykiatriska diagnoser.
 – Min läkare sa till mig att jag hade klimakterieproblem, att det inte gick att göra något. Men det jag hade var en för hög låggradig inflammation, menar Maria.
Det var när Maria väl förstod det som hon ville skriva den bok hon själv hade behövt läsa.

Slumpen har spelat stor roll
Boken har fått växa fram parallellt med livet.
– Jag har haft den som en pågående hobby säger Maria som nästan urskuldar sig lite för att boken framstår som lyxig med besök på olika platser runt om i världen.
– När jag var och hälsade på min dotter som bor i Kalifornien passade jag till exempel på att besöka Blisslägret som jag skriver om, säger Maria som är noga med att framhålla att hon på inget vis lever något jetsetliv utan är en hårt arbetande förälder.
Det är alltså delvis slumpen som styrt vilka platser Maria besökt och skrivit om.
– En slump har givit en annan. Ibland är man bara i ett livsflöde och saker ger sig själv förklarar hon.

LÄS OCKSÅ: Naturens ”mirakel” vid artros, inflammation och ledvärk

Smärtan på återbesök
Maria har bland annat lärt sig hur hennes kropp fungerar och reagerar på olika belastningar och för henne är kopplingen mellan hennes ryggsmärta, stress och kostval glasklar. Det ryggonda blossade upp igen i somras på grund av olika omständigheter. När hon skrev om det på Facebook fick hon kommentaren att: ”Det där har väl inget att göra med vad du ätit”. ”Jo, det är precis det det har”, blev Marias svar.

Ryggen är varningsklockan
Lite för mycket av det goda och en stressig arbetssituation gjorde att ryggsmärtan som hon blivit fri från kom tillbaka som ett brev på posten.
– Men om jag går tillbaka och följer mitt ”blissprogram” är det borta på tre dagar, säger Maria.
Hon förklarar att när man gör saker som ökar den låggradiga systemiska inflammationen, så ger sig kroppen till känna. För en del blir det magproblem, andra får hudutslag och man kan även känna sig låg.
– För min del är ryggen min varningsklocka på att den låggradiga inflammationen ökar.

Positiv respons från läsare
För att återställa sig tar Maria bland annat bort allt socker och allt vin, istället ökar hon på med omega-3 och goda bakterier samt färglada grönsaker. Till det lägger hon även motion och vila, andra programpunkter är stillhet och meditation.
– Det här är alla vetenskapligt belagda knep för att få ner den låggradiga inflammationen, säger Maria som berättar att hon fått uppemot tusen mejl och meddelanden via sociala medier från läsare som blivit hjälpta.

LÄS OCKSÅ: Depression kan vara en kroppslig åkomma

Tror inte på pekpinnar
Maria är noga med att påpeka att hon på intet vis är motståndare till sjukvården men menar att vi har mycket att lära när det kommer till kost och livsstil och hur vi på bästa sätt tar hand om oss för att slippa bli sjuka.
– Jag tror inte på pekpinnar säger Maria och förklarar att hon själv inte hade varit mottaglig tio år tidigare.
– Du kan inte tvinga någon att äta på ett visst sätt.
Hon tror därför inte på att pracka på någon information men menar att det är viktigt att den finns tillgänglig den dagen vi är redo att ta steget.

Sätt in hjälp i ett tidigt skede
Maria tycker att det vore en bra idé om läkare och sjuksköterskor utbildades och fick lära sig mer om sambandet mellan kost och hälsa. Så att resurser kan sättas in i ett tidigt skede.
– Tänk om någon pratade med dig om kosten när du som lätt överviktig går till läkaren med begynnande ledbesvär eller diabetes typ 2, istället för att vänta tills du kommer tillbaka med galopperande hjärtproblem tio år senare.
Hon efterlyser också hälsokunskap i skolan på samma sätt som vi idag har hemkunskap.

Mer tvärvetenskapligt arbete
Kost, näring och livsstil hamnar ofta i det utskällda facket alternativmedicin och Maria har som vetenskapsjournalist varit noga med att belägga alla påståenden, men som hon skriver i boken tycks ingen forskare ha hela bilden klar för sig utan hon har behövt lägga pussel för att få en helhetsbild. Och enligt Maria behövs mer tvärvetenskapligt arbete.
– Det vore min dröm att ha en kongress där forskare inom olika områden samlades och talade om låggradig systemisk inflammation, kost, mindfulness, meditation och yoga.
– Jag tror det är nyckeln.

Alla är inte öppna för budskapet
Maria förklarar att det trots forskning finns läkare som menar att låggradig inflammation inte har någon betydelse – alla är inte öppna för budskapet. Maria har själv läkare i familjen och tror säkert att de gör sitt bästa men anser att läkarkåren ibland kan vara lite väl fyrkantig i sitt tänkande. Och att det offentliga sjukvårdssystemet som det är uppbyggt idag ger alldeles för lite utrymme för livsstilsrådgivning. Hon passar även på att ge vården en känga för att de hånat hälsokosten under så många år – de borde vara nyfikna istället menar Maria.
– Det hade jag varit.

Jobbar på en uppföljare
Marias bok heter inte ”Hälsorevolutionen” för intet, det är precis en sådan hon efterlyser. Och hon tror att vägen går genom motion, rätt balans mellan vila och aktivitet, kosten och hur den samspelar med vårt mikrobiom.
– Hur bakteriefloran samarbetar med vårt genom* är väldigt intressant, säger hon.
Härnäst på Marias agenda står utöver hennes vanliga arbete att skriva en uppföljare till ”Hälsorevolutionen”. Det kommer bli en mer praktisk bok med tips, råd och recept på hur man lägger om till en mer antiinflammatorisk livsstil.

Slutligen, hur lever Maria själv då?
– För mig är det viktigt att vara en del av människobyn förklarar Maria som därför äter allting men inte alltid.
För det mesta äter Maria antiinflammatorisk kost, hon mediterar och motionerar dagligen, men även andra aspekter är viktiga.
– Jag försöker släppa in mer förundran, njuta av vackra solnedgångar mer intensivt, lyssna på svindlande musik och testa min andlighet.
Samtidigt lever hon som de flesta andra, äter en pizza, dricker vin, glömmer att meditera och struntar i att gympa om hon är för trött.
– Man får inte bli fanatisk. Metoden skall vara ett hjälpmedel för att leva starkare och är inte ett mål i sig själv, avslutar Maria.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Maria Sigrid Astrid Borelius
Ålder: 58 år
Bor: I London i Storbritannien.
Aktuell med: Boken ”Hälsorevolutionen-vägen till en antiinflammatorisk livsstil” som ges ut av Harper Life.
Arbete: Arbetar som rådgivare till teknik och läkemedelsbolag, vetenskapsjournalist och författare, samt styrelseledamot i ett antal bolag och stiftelser. Kolumnist i Dagens Industri. Gör Londonpodden med Katrine Marcal.
Utbildning: Fil. kand i biologi och fysik från Lunds Universitet. Master i vetenskapsjournalistik från New York University.
Familj: Gift med maken Greger och har fyra vuxna barn.
Husdjur: Tyvärr ingen längre, sen hunden Luna dog. Saknar henne varje dag.

Bliss konceptet

Det Maria kallar BLISS konceptet innebär att man ökar mängden bra mat främst färgrika grönsaker och bär, probiotikan och omega3 rik fisk och nötter, minskar på socker och kolhydratrik mat, motionerar ordentligt och på så sätt aktiverar musklernas kommunikation med immunförsvaret. Aktivt söker stillhet varje dag, det kan vara en stunds meditation, mindfulness och/eller den goda nattsömnen. Inte minst är det viktigt: att man hittar sin förundran menar Maria. Forskning visar enligt Maria att känslan av stora upplevelser är kopplad till sänkt låggradig inflammation. Exempel på det är naturupplevelser, konst, storslagen musik, andliga upplevelser, eller att gå på idrott med många andra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

5 tips på djur- och naturvänligt pynt till påskriset

Allmänt

Vill du inte heller ha fjädrar i ditt påskris?  Vad bra – för handen på hjärtat: visst är det dags att vi varierar oss lite? Det är ju ändå 2019 och de stackars kalkonerna har kanske plockats nog?  Så resonerar i alla fall allt fler och väljer därför aktivt bort påskfjädrarna till förmån för andra material.  Här delar Djurens Rätt med sig av fem steg-för-steg-guider för hur du skapar ditt egna djurvänliga påskpyssel – bland annat två färgglada fjäderalternativ av papper respektive tyg.

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Kost

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år. Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil. Och nu börjar trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel.