Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med tjocka lår

Marie Skytt: Så behandlar jag lipödem

Fler kvinnor än vad man tror drabbades av lipödem. Många blir förtvivlade och undrar varför de går upp i vikt när de försöker träna och äta rätt. Att banta bort övervikten – det går inte. Men det finns naturlig hjälp att få, om du inte vill eller har råd att fettsugas. Marie Skytt är lymfflödesmassör och har behandlat hundratals kvinnor som minskat i storlek.

Plötsligt en dag så börjar låren bli onormalt stora utan att du själv egentligen gjort någon förändring i ditt liv. Sedan kanske underarmarna sväller, och så sprider det sig ner till handlederna. Du känner dig tung, vätskefylld och orörlig och du har gått upp flera storlekar i vikt. Då är sannolikheten stor att du drabbats av lipödem.

Det är en kronisk störning i fettvävnaden som man tror orsakats av en förändring i hormonbalansen som utlöser sjukdomen som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Lipödem kan uppstå redan i puberteten, men också efter en graviditet eller under klimakteriet. Sjukdomen är också ärftligt. De som drabbas lider av tryckömhet och smärta. Fettansamlingarna runt knäna och låren kan orsaka gångsvårigheter och på sikt utvecklar man artros.

 

Den mest framgångsrika metoden inom vården idag är fettsugning, men det får man oftast bekosta själv. En del landsting kan dock godkänna operation.

LÄS OCKSÅ: Valnötter hjälper dig gå ner i vikt

Fettcellerna blir större
Marie Skytt är lymflödesmassör och behandlar kvinnor med lipödem. Hon säger:

– När kunderna hittar fram till mig är dom oftast förtvivlade eftersom de flesta skickats runt inom vården utan att få hjälp. En kvinna som har lipödem blir oftast behandlad som någon med fetmaproblematik och rådet från doktorn blir då att sätta sig på diet och börja träna. Men det fungerar självklar inte.

Lipödem handlar nämligen om att fettcellerna ökar i format och att man samlar vätska i kroppen. De blir inte fler fettceller som när man går upp i vikt på ett ”vanligt” sätt.

– Mina kunder har gång på gång bantat utan resultat, och det under ett helt liv. Det är vanligt att man skuldbelägger sig själv. Många vet inte heller att hård träning, och framförallt hård träning med vikter gör att fettcellerna sväller ännu mer. Det blir till slut sjuka fettceller, berättar Marie.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Intensiv träning stressar kroppen mer än man trott

Hormonella förändringar
– Det är viktigt att veta att sjukdomen inte går att bota, men att man kan bli betydligt mindre och må mycket bättre, förklarar Marie.

Framförallt utför Marie en speciell lymflödesmassage som driver ut vätska och minskar ödem. Hon ”tejpar” också kroppen på de ställen som är svullna, vilket gör att man inte kan bada på en vecka, men duscha. Tejpning gör att vätskan pressas ut och kroppen, och att framförallt benen och höfterna inte känns lika tunga och då gör det mindre ont.

– Jag lär också mina kunder att andas genom näsan så att diafragman får arbeta. Det syresätter kroppen och får fart på cirkulationen, säger Marie.

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt och diabetes

Bubblisar och kroppsstrumpor
Det är vanligt att lipödem börjar i benen och sedan flyttar sig till stussen, magen och armarna. Det känns som fettklumpar i armarna eller små knölar och gör ont när man tar eller nyper på dem.

 

Marie berättar att det finns en form av kompressionstajts som heter bubblisar. Dessa finns för hela kroppen och gör att vätskan trycks ut så att man oftare blir kissnödig och därmed minskar i omfång.

–Jag använder mig också av koppning som för ut vätska ur kroppen.

Vad kan man då förvänta sig att få bort i omfång? Marie berättar att fem centimeter mindre i omkrets runt handleden är vanligt. Det har föregåtts av en kombination av åtgärder som också inkluderar promenader, kanske yoga och pilates. Plus att en sund kosthållning gör att den som drabbats av lipödem kan bli mindre och slippa smärta i kroppen.

– Jag har själv lipödem från knäna och upp till midjan och har bantat sedan jag var 16 år. Jag vet hur det känns när folk tittar. Alla kan man inte hjälpa, men de flesta blir mycket bättre.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.

Gott Nytt År önskar vi på Kurera

Kurera

2020 blev året då alla pratade om hälsa och immunförsvar. För oss som gör tidningen och sajten Kurera har det varit både utvecklande och spännande. Över sex miljoner (!) användare och har klickat in på Kurera.se för att läsa artiklar under 2020. Här nedan berättar vi lite om vilka som varit mest lästa. Stort tack till er, alla våra läsare, för förtroendet!  Vi som gör Kurera är väldigt glada att vi har så engagerade läsare, som ofta tipsar oss om intressanta uppslag. Fortsätt gärna så! Tack för 2020 – och vi ses under 2021.