Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med tjocka lår

Marie Skytt: Så behandlar jag lipödem

Fler kvinnor än vad man tror drabbades av lipödem. Många blir förtvivlade och undrar varför de går upp i vikt när de försöker träna och äta rätt. Att banta bort övervikten – det går inte. Men det finns naturlig hjälp att få, om du inte vill eller har råd att fettsugas. Marie Skytt är lymfflödesmassör och har behandlat hundratals kvinnor som minskat i storlek.

Plötsligt en dag så börjar låren bli onormalt stora utan att du själv egentligen gjort någon förändring i ditt liv. Sedan kanske underarmarna sväller, och så sprider det sig ner till handlederna. Du känner dig tung, vätskefylld och orörlig och du har gått upp flera storlekar i vikt. Då är sannolikheten stor att du drabbats av lipödem.

Det är en kronisk störning i fettvävnaden som man tror orsakats av en förändring i hormonbalansen som utlöser sjukdomen som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Lipödem kan uppstå redan i puberteten, men också efter en graviditet eller under klimakteriet. Sjukdomen är också ärftligt. De som drabbas lider av tryckömhet och smärta. Fettansamlingarna runt knäna och låren kan orsaka gångsvårigheter och på sikt utvecklar man artros.

 

Den mest framgångsrika metoden inom vården idag är fettsugning, men det får man oftast bekosta själv. En del landsting kan dock godkänna operation.

LÄS OCKSÅ: Valnötter hjälper dig gå ner i vikt

Fettcellerna blir större
Marie Skytt är lymflödesmassör och behandlar kvinnor med lipödem. Hon säger:

– När kunderna hittar fram till mig är dom oftast förtvivlade eftersom de flesta skickats runt inom vården utan att få hjälp. En kvinna som har lipödem blir oftast behandlad som någon med fetmaproblematik och rådet från doktorn blir då att sätta sig på diet och börja träna. Men det fungerar självklar inte.

Lipödem handlar nämligen om att fettcellerna ökar i format och att man samlar vätska i kroppen. De blir inte fler fettceller som när man går upp i vikt på ett ”vanligt” sätt.

– Mina kunder har gång på gång bantat utan resultat, och det under ett helt liv. Det är vanligt att man skuldbelägger sig själv. Många vet inte heller att hård träning, och framförallt hård träning med vikter gör att fettcellerna sväller ännu mer. Det blir till slut sjuka fettceller, berättar Marie.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Intensiv träning stressar kroppen mer än man trott

Hormonella förändringar
– Det är viktigt att veta att sjukdomen inte går att bota, men att man kan bli betydligt mindre och må mycket bättre, förklarar Marie.

Framförallt utför Marie en speciell lymflödesmassage som driver ut vätska och minskar ödem. Hon ”tejpar” också kroppen på de ställen som är svullna, vilket gör att man inte kan bada på en vecka, men duscha. Tejpning gör att vätskan pressas ut och kroppen, och att framförallt benen och höfterna inte känns lika tunga och då gör det mindre ont.

– Jag lär också mina kunder att andas genom näsan så att diafragman får arbeta. Det syresätter kroppen och får fart på cirkulationen, säger Marie.

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt och diabetes

Bubblisar och kroppsstrumpor
Det är vanligt att lipödem börjar i benen och sedan flyttar sig till stussen, magen och armarna. Det känns som fettklumpar i armarna eller små knölar och gör ont när man tar eller nyper på dem.

 

Marie berättar att det finns en form av kompressionstajts som heter bubblisar. Dessa finns för hela kroppen och gör att vätskan trycks ut så att man oftare blir kissnödig och därmed minskar i omfång.

–Jag använder mig också av koppning som för ut vätska ur kroppen.

Vad kan man då förvänta sig att få bort i omfång? Marie berättar att fem centimeter mindre i omkrets runt handleden är vanligt. Det har föregåtts av en kombination av åtgärder som också inkluderar promenader, kanske yoga och pilates. Plus att en sund kosthållning gör att den som drabbats av lipödem kan bli mindre och slippa smärta i kroppen.

– Jag har själv lipödem från knäna och upp till midjan och har bantat sedan jag var 16 år. Jag vet hur det känns när folk tittar. Alla kan man inte hjälpa, men de flesta blir mycket bättre.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.