Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna med tjocka lår

Marie Skytt: Så behandlar jag lipödem

Fler kvinnor än vad man tror drabbades av lipödem. Många blir förtvivlade och undrar varför de går upp i vikt när de försöker träna och äta rätt. Att banta bort övervikten – det går inte. Men det finns naturlig hjälp att få, om du inte vill eller har råd att fettsugas. Marie Skytt är lymfflödesmassör och har behandlat hundratals kvinnor som minskat i storlek.

Plötsligt en dag så börjar låren bli onormalt stora utan att du själv egentligen gjort någon förändring i ditt liv. Sedan kanske underarmarna sväller, och så sprider det sig ner till handlederna. Du känner dig tung, vätskefylld och orörlig och du har gått upp flera storlekar i vikt. Då är sannolikheten stor att du drabbats av lipödem.

Det är en kronisk störning i fettvävnaden som man tror orsakats av en förändring i hormonbalansen som utlöser sjukdomen som nästan uteslutande drabbar kvinnor. Lipödem kan uppstå redan i puberteten, men också efter en graviditet eller under klimakteriet. Sjukdomen är också ärftligt. De som drabbas lider av tryckömhet och smärta. Fettansamlingarna runt knäna och låren kan orsaka gångsvårigheter och på sikt utvecklar man artros.

 

Den mest framgångsrika metoden inom vården idag är fettsugning, men det får man oftast bekosta själv. En del landsting kan dock godkänna operation.

LÄS OCKSÅ: Valnötter hjälper dig gå ner i vikt

Fettcellerna blir större
Marie Skytt är lymflödesmassör och behandlar kvinnor med lipödem. Hon säger:

– När kunderna hittar fram till mig är dom oftast förtvivlade eftersom de flesta skickats runt inom vården utan att få hjälp. En kvinna som har lipödem blir oftast behandlad som någon med fetmaproblematik och rådet från doktorn blir då att sätta sig på diet och börja träna. Men det fungerar självklar inte.

Lipödem handlar nämligen om att fettcellerna ökar i format och att man samlar vätska i kroppen. De blir inte fler fettceller som när man går upp i vikt på ett ”vanligt” sätt.

– Mina kunder har gång på gång bantat utan resultat, och det under ett helt liv. Det är vanligt att man skuldbelägger sig själv. Många vet inte heller att hård träning, och framförallt hård träning med vikter gör att fettcellerna sväller ännu mer. Det blir till slut sjuka fettceller, berättar Marie.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Intensiv träning stressar kroppen mer än man trott

Hormonella förändringar
– Det är viktigt att veta att sjukdomen inte går att bota, men att man kan bli betydligt mindre och må mycket bättre, förklarar Marie.

Framförallt utför Marie en speciell lymflödesmassage som driver ut vätska och minskar ödem. Hon ”tejpar” också kroppen på de ställen som är svullna, vilket gör att man inte kan bada på en vecka, men duscha. Tejpning gör att vätskan pressas ut och kroppen, och att framförallt benen och höfterna inte känns lika tunga och då gör det mindre ont.

– Jag lär också mina kunder att andas genom näsan så att diafragman får arbeta. Det syresätter kroppen och får fart på cirkulationen, säger Marie.

LÄS OCKSÅ: Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt och diabetes

Bubblisar och kroppsstrumpor
Det är vanligt att lipödem börjar i benen och sedan flyttar sig till stussen, magen och armarna. Det känns som fettklumpar i armarna eller små knölar och gör ont när man tar eller nyper på dem.

 

Marie berättar att det finns en form av kompressionstajts som heter bubblisar. Dessa finns för hela kroppen och gör att vätskan trycks ut så att man oftare blir kissnödig och därmed minskar i omfång.

–Jag använder mig också av koppning som för ut vätska ur kroppen.

Vad kan man då förvänta sig att få bort i omfång? Marie berättar att fem centimeter mindre i omkrets runt handleden är vanligt. Det har föregåtts av en kombination av åtgärder som också inkluderar promenader, kanske yoga och pilates. Plus att en sund kosthållning gör att den som drabbats av lipödem kan bli mindre och slippa smärta i kroppen.

– Jag har själv lipödem från knäna och upp till midjan och har bantat sedan jag var 16 år. Jag vet hur det känns när folk tittar. Alla kan man inte hjälpa, men de flesta blir mycket bättre.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

 

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.

 

cyklist på naturväg

Intensiv träning minskar risken för hjärtsjukdomar

Träning

Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.

 

kvinna på kvällspromenad

Därför påverkas du av mörker och brist på sömn

Forskning

Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att kropp och själ inte mår bra. När dagarna blir kortare då blir vi tröttare. Den mörka årstiden påverkar oss. Här förklarar forskaren Maria Nordin varför en dålig sömn är så farligt för oss.

Pojke och man skrattar med raklödder i ansiktet

Manlig hudvård – en växande trend 

Hud

Intresset för hudvård bland män har ökat och idag är det mer accepterat att ta hand om sin hud som man. Detta skifte syns i såväl annonser som i badrumshyllorna. Här är hudvårdsexpertens tips för just mannens hy!

Kikärtsgryta i kokkärl

Indisk kikärtsgryta med kokosmjölk 

Recept

Detta är en smakrik och värmande vegetarisk gryta med indisk touch som passar perfekt under kyligare dagar. Klä på dig varma kläder och laga den gärna utomhus, som receptets skapare – friluftsprofilen Niklas Kämpargård.