Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar

När du ätit för mycket fet och söt mat är det vanligt att magen börjar krångla. Symtomen är oftast svullnad och uppkördhet, gaser, täta toalettbesök eller tvärtom – magen blir hård.
Magproblemen beror oftast på att matsmältningen hamnat i obalans, en obalans som snabbt går att rätta till. Till exempel med hjälp av bitterörter, som kan lindra symtomen redan inom en kvart.

Efter alla helger är det mer vanligt än ovanligt att magen knorrar över all mat den fått i sig som den inte är van vid. Vem äter inte för mycket fett och socker, för lite fibrer, för stora portioner och gärna efterrätter varje dag under jul- och nyårshelgen.

► Läs också: 4 supertips för att slippa halsbränna och magont

 

Magen reagerar när matsmältningen hamnat i obalans
Att äta för mycket av det goda eller mat som man är överkänslig mot ger nästan alltid magproblem. En vanlig reaktion på det är en känsla av obehag i magen med symtom som uppkördhet, gaser, magknip och förstoppning.
Dessa problem är oftast är inte farliga. Anledningen till obehagen beror för det mesta på en störd matsmältning som i sin tur beror på att levern och bukspottskörtelns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans.

En av fyra har magproblem
När spjälkningen av proteiner och fett inte fungerar som den ska kan innehållet i mage och tarm börja jäsa. Då blir man uppspänd, gasig och bullrig.
I dag har en av fyra svenskar både stadigvarande och återkommande problem med magen. Men vad magen reagerar på är individuellt och hur känslig man är avgör hur magen kommer att uppföra sig. Vissa får ”bara” ballongmage. Andra drabbas av jobbig förstoppning och smärta i buken.
För mycket fett och socker upprör de flesta magar. Men det finns också magar som reagerar på hälsosam mat som lök, bönor och äpplen.

Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Redan efter 15 minuter lugnar sig magen
Magknip och uppkördhet är relativt lätt att åtgärda. Har du ätit sådant som din mage blir upprörd över kan du behandla dig med det växtbaserade läkemedlet Cynaramin som lindrar obehag effektivt och snabbt.
Bitterörterna i växtläkemedlet gör skillnad i magen redan efter en kvart. Örtextraktet som innehåller maskros, boldo, kronärtskocka och pepparmynta stödjer den övre matsmältningen, lever och galla samt sätter igång tarmrörelserna.

”Aktiverar bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörtel”
När tarmrörelserna fungerar som det ska minskar besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning men också sura uppstötningar. Att Cynaramin har effekt menar professor emeritus Ingemar Joelsson:
– Smärta, gaser och svullnad minskar. Förklaringen är örtextraktets unika förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzym i galla och bukspottskörteln. Det är också en effekt som förstärks över tid. När de akuta besvären försvunnit kan växtläkemedlet användas i förebyggande syfte. Vid tillfälliga magproblem kan det räcka att ta preparatet vid enstaka tillfällen och vid långdragna besvär är det en fördel att använda bitterörterna som en kur på några veckor eller så länge symtomen kvarstår. Örtextraktet fungerar även för personer som har dålig aptit.

► Läs också: Enzymer – ett knep för en fungerande matsmältning

Växtläkemedlet bygger på färska ekologiska växter
Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel insåg tidigt att lever och bukspottskörtel var viktiga för magen och tarmens funktion.
Han forskade på örternas inverkan på mag- och tarmhälsan samtidigt som tog emot och behandlade patienter på sin klinik i de schweiziska alperna.
Vogel drog lärdom av sina patienter och hans efterforskningar ledde till att han skapade ett växtläkemedel med specifika örter som fick igång matsmältningsprocessen samtidigt som denna örttinktur lindrade uppkördhet, knip och gasbildning.
Alfred Vogels såg hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Han odlade därför medicinalväxterna ekologiskt, skördade dem med varsam hand och framställde dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin.

► Läs också: Därför hjäper bitterämnen magen

Fyra läkeörter som verkar ihop
När Vogel skapade Cynaramin utgick han ifrån en sammansättning av fyra läkeörter och i dag består det traditionellt växtbaserade läkemedlet av boldo, maskros, kronärtskocka och pepparmynta.
Boldo är en sydamerikansk ört som används för att lindra kramper i tarmen. Den stimulerar gallproduktionen, dämpar uppkördhet och är bra vid blåskatarr. Boldo är även bakteriedödande samt skyddar mot parasiter och mask.
Maskros har en gynnsam effekt på långsam matsmältning, den är vätskedrivande och blodrenande. Maskros underlättar tömningen av magsäcken och ökar produktionen av galla.
Kronärtskocka är kanske mest känd för sitt ätliga ”hjärta” och odlas för det mesta i länderna runt Medelhavet. Den skyddar levern, verkar antiinflammatorisk och aktiverar produktionen av matsmältningsenzym.
Pepparmynta har en lugnande och kramplösande effekt i magen och stimulerar leverns funktioner. Den har ofta använts vid känslig mage (dyspepsi) och matsmältningsproblem.

Så sköter du magen året om
För den som vill hålla magen frisk är det viktigt att skapa goda förutsättningar för de nyttiga bakterierna i kroppen genom att tillföra mjölksyra. Det kan du göra genom att regelbundet dricka fermenterad ostvassle som gör mag- och tarminnehållet basiskt.
Vasslens goda inverkan förklaras med just dess mjölksyrekonsistens. I Sverige finns till exempel produkten Molkosan som innehåller rikligt med mjölksyran L+ som kroppen behöver för en frisk tarmflora. Den innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos), vilket gör att laktosintoleranta inte bara tolererar vassle utan de mår bra av att dricka den.

 Läs också: Ekologisk ostvassle får tarmen på gott humör

Ju mer balanserad tarmflora – desto bättre fungerar resten av kroppen
Har man en sund tarmflora försvårar det för de dåliga bakterierna att få fäste, vilket exempelvis gör att tillväxten av Candida och andra ogynnsamma svampar försvåras.
Vassle är naturligt rik på viktiga mineraler och spårämnen som exempelvis kalium, kalcium och magnesium. Vassle bidrar också till bättre matsmältning och håller tarmrörelserna igång vilket underlättar tömningen av tarmen.
Ju friskare och mer balanserad tarmfloran är, desto bättre fungerar tarmkanalen och resten av kroppen.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.