Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blandade grönsaker på ett bord

Mat för en friskare vardag

Nu är det dags att färgsätta vår vardag som aldrig förr för att hålla oss friska och krya.  Vi ska äta färgstarkt och varierat för att tillgodose våra kroppar med näring, allt för att göra oss så starka och motståndskraftiga inför hösten och vinterns påfrestningar som möjligt.

Det bästa försvar vi har mot diverse sjukdomsalstrande bakterier och virus är vårt egna immunförsvar. Ett komplicerat försvar som arbetar på flera olika ställen runt om i kroppen med att oskadliggöra inkräktare såsom bakterier och virus. Detta komplicerade försvar behöver underhållas för att fungera optimalt. Där spelar den näring vi får i oss en betydande roll.
Så vad ska vi då äta för att stärka vårt immunförsvar?

Grönsaker, frukt och bär
Regnbågsmat är en av nycklarna till en friskare tillvaro. Med hjälp av grönsaker, frukter och bär ska vi äta av hela färgpaletten för att tillgodose oss med de mikronäringsämnen kallade fytokemikalier. Det är inte vitaminer eller mineraler utan naturliga förekommande färgpigment från växtriket. Fytokemikalierna sitter till största delen i grönsaken, frukten eller bärets skal där de utgör dess färg och smak.

 

Superfrukter
Olika grönsaker, frukter och bär innehåller olika fytokemikalier. Dessa fytokemikalier har en mycket stark antioxidativ förmåga och fungerar därför som ett skydd för såväl oss människor som frukten eller bäret. Ett skydd mot bland annat fria radikaler som fortlöpande bildas i allt levande och i större utsträckning då vi utsätts för yttre påfrestningar exempelvis UV-strålning, rökning, felaktig kost. Frukter och bär som växer under extrema förhållanden kallas superfrukter och superbär. De har som skydd bildat ett mycket starkt försvar i sitt skal mot dessa påfrestningar.
Exempel på superfrukter och superbär är granatäpplen, gojibär, acaibär samt svarta vinbär.

Kryddor och örter
Vitlöken, den mest utforskade av löksorter, har varit känd och
odlats runt om i världen i över 5000 år. Den är för många en självklarhet i husapoteket för att mota förkylningar och andra infektioner. Det är dess innehåll av allicin, en organisk svavelförening, som sägs ge motståndskraft. Inte bara till oss människor, allicinet är även det som skyddar vitlöken mot angrepp av diverse skadedjur.
Vitlöken innehåller även andra hälsofrämjande näringsämnen såsom flavonoider och c-vitamin.

Medicinska egenskaper
Anis och fänkål tillhör båda två den flockblommiga växtfamiljen. Smak och arom påminner väldigt mycket om varandra då de båda innehåller anetol som också står för deras medicinska egenskaper. Anetol lindrar vid hosta genom sin slemlösande egenskap.
Timjan innehållandes den flyktiga oljan tymol har även den använts i urminnes tider i medicinska syften. Tymol verkar bakteriehämmande och är välgörande vid förkylningar med hosta.
Kummin hör likt anis och fänkål till den flockblommiga växtfamiljen. Det är främst den flyktiga oljan karvon som är känd för sina medicinska egenskaper såsom att verka bakteriehämmande.

Rätt sorts fett
Ät lagom mycket av rätt sorts fett. Fettet ska vara omättat och utgöra ca 30-35 % av ditt totala energiintag. Omättat fett hittar du i fet fisk, olika fröer och nötter. Fet fisk är även en bra källa för D-vitamin som visats ha en positiv inverkan på immunförsvaret.
Undvik transfetter och för stora mängder mättat fett. Transfetter som återfinns i somliga bröd, kex, kakor och olika halvfabrikat ökar mängden fria radikaler samt har en hämmande effekt på kroppens immunförsvar.
Det ekologiska och kallpressade kokosfettet är ett till stor del mättat fett som ändå har en positiv inverkan på immunförsvaret. Det är framförallt dess innehåll av laurinsyra som står för de hälsofrämjande egenskaperna, men även kaprylsyran. Laurinsyran omvandlas i tarmen till monolaurin som har en skyddande effekt mot bakterie- och virusangrepp. Kaprylsyran tillför tarmen syra och skapar därigenom en gynnsam miljö för tarmbakterier att växa i, framförallt mjölksyrebakterier. Kaprylsyran motverkar även svamp (Candida) och parasitangrepp i tarmen.

Probiotikarik mat
En hälsosam bakterieflora i tarmen vet man är viktigt för immunförsvarets funktion då cirka 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen. De goda probiotiska bakterierna verkar bland annat genom att stimulera aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Även genom produktion av mjölksyra som precis likt kaprylsyran bidrar till en god miljö för tillväxt av fler goda bakterier. Probiotiska bakterier återfinns främst i filmjölk samt yogurt men finns även i all mjölksyrafermenterad mat såsom surkål och andra syrade grönsaker.

 

Mat rik på Zink
Zink är ett mineral som har stor betydelse för immunförsvarets funktion. Zinkbrist kan bidra till minskat antikroppsskydd samt minskad aktivitet hos immunförsvarets mördarceller. Zink har även virushämmande egenskaper. Därför är det viktigt att vi får i oss rätt mängder zink, detta genom att äta rikligt med bland annat skaldjur, ostron, nötkött, lever, vetegroddar, vetekli, nötter och frön.

Summa summarum
Ät färgrikt och varierat. Hälsosamma smoothies med probiotisk yoghurt, frukter och bär är ypperligt att boosta kroppen med. En matsked ekologiskt
kokosfett eller lite acaijuice gör sig även bra i en smoothie. Maten ska vi göra på riktigt bra råvaror och krydda lite extra med vitlök, timjan, anis, fänkål och kummin. Ska vi unna oss något gott blir det hälsosamma muffins bakade med kokosfett och superbär.

Av Johanna GustafssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

 

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.