Blandade grönsaker på ett bord

Mat för en friskare vardag

Nu är det dags att färgsätta vår vardag som aldrig förr för att hålla oss friska och krya.  Vi ska äta färgstarkt och varierat för att tillgodose våra kroppar med näring, allt för att göra oss så starka och motståndskraftiga inför hösten och vinterns påfrestningar som möjligt.

Det bästa försvar vi har mot diverse sjukdomsalstrande bakterier och virus är vårt egna immunförsvar. Ett komplicerat försvar som arbetar på flera olika ställen runt om i kroppen med att oskadliggöra inkräktare såsom bakterier och virus. Detta komplicerade försvar behöver underhållas för att fungera optimalt. Där spelar den näring vi får i oss en betydande roll.
Så vad ska vi då äta för att stärka vårt immunförsvar?

Grönsaker, frukt och bär
Regnbågsmat är en av nycklarna till en friskare tillvaro. Med hjälp av grönsaker, frukter och bär ska vi äta av hela färgpaletten för att tillgodose oss med de mikronäringsämnen kallade fytokemikalier. Det är inte vitaminer eller mineraler utan naturliga förekommande färgpigment från växtriket. Fytokemikalierna sitter till största delen i grönsaken, frukten eller bärets skal där de utgör dess färg och smak.

 

Superfrukter
Olika grönsaker, frukter och bär innehåller olika fytokemikalier. Dessa fytokemikalier har en mycket stark antioxidativ förmåga och fungerar därför som ett skydd för såväl oss människor som frukten eller bäret. Ett skydd mot bland annat fria radikaler som fortlöpande bildas i allt levande och i större utsträckning då vi utsätts för yttre påfrestningar exempelvis UV-strålning, rökning, felaktig kost. Frukter och bär som växer under extrema förhållanden kallas superfrukter och superbär. De har som skydd bildat ett mycket starkt försvar i sitt skal mot dessa påfrestningar.
Exempel på superfrukter och superbär är granatäpplen, gojibär, acaibär samt svarta vinbär.

Kryddor och örter
Vitlöken, den mest utforskade av löksorter, har varit känd och
odlats runt om i världen i över 5000 år. Den är för många en självklarhet i husapoteket för att mota förkylningar och andra infektioner. Det är dess innehåll av allicin, en organisk svavelförening, som sägs ge motståndskraft. Inte bara till oss människor, allicinet är även det som skyddar vitlöken mot angrepp av diverse skadedjur.
Vitlöken innehåller även andra hälsofrämjande näringsämnen såsom flavonoider och c-vitamin.

Medicinska egenskaper
Anis och fänkål tillhör båda två den flockblommiga växtfamiljen. Smak och arom påminner väldigt mycket om varandra då de båda innehåller anetol som också står för deras medicinska egenskaper. Anetol lindrar vid hosta genom sin slemlösande egenskap.
Timjan innehållandes den flyktiga oljan tymol har även den använts i urminnes tider i medicinska syften. Tymol verkar bakteriehämmande och är välgörande vid förkylningar med hosta.
Kummin hör likt anis och fänkål till den flockblommiga växtfamiljen. Det är främst den flyktiga oljan karvon som är känd för sina medicinska egenskaper såsom att verka bakteriehämmande.

Rätt sorts fett
Ät lagom mycket av rätt sorts fett. Fettet ska vara omättat och utgöra ca 30-35 % av ditt totala energiintag. Omättat fett hittar du i fet fisk, olika fröer och nötter. Fet fisk är även en bra källa för D-vitamin som visats ha en positiv inverkan på immunförsvaret.
Undvik transfetter och för stora mängder mättat fett. Transfetter som återfinns i somliga bröd, kex, kakor och olika halvfabrikat ökar mängden fria radikaler samt har en hämmande effekt på kroppens immunförsvar.
Det ekologiska och kallpressade kokosfettet är ett till stor del mättat fett som ändå har en positiv inverkan på immunförsvaret. Det är framförallt dess innehåll av laurinsyra som står för de hälsofrämjande egenskaperna, men även kaprylsyran. Laurinsyran omvandlas i tarmen till monolaurin som har en skyddande effekt mot bakterie- och virusangrepp. Kaprylsyran tillför tarmen syra och skapar därigenom en gynnsam miljö för tarmbakterier att växa i, framförallt mjölksyrebakterier. Kaprylsyran motverkar även svamp (Candida) och parasitangrepp i tarmen.

Probiotikarik mat
En hälsosam bakterieflora i tarmen vet man är viktigt för immunförsvarets funktion då cirka 80 % av immunförsvaret sitter i tarmen. De goda probiotiska bakterierna verkar bland annat genom att stimulera aktiviteten hos immunförsvarets makrofager och antikroppar. Även genom produktion av mjölksyra som precis likt kaprylsyran bidrar till en god miljö för tillväxt av fler goda bakterier. Probiotiska bakterier återfinns främst i filmjölk samt yogurt men finns även i all mjölksyrafermenterad mat såsom surkål och andra syrade grönsaker.

Mat rik på Zink
Zink är ett mineral som har stor betydelse för immunförsvarets funktion. Zinkbrist kan bidra till minskat antikroppsskydd samt minskad aktivitet hos immunförsvarets mördarceller. Zink har även virushämmande egenskaper. Därför är det viktigt att vi får i oss rätt mängder zink, detta genom att äta rikligt med bland annat skaldjur, ostron, nötkött, lever, vetegroddar, vetekli, nötter och frön.

Summa summarum
Ät färgrikt och varierat. Hälsosamma smoothies med probiotisk yoghurt, frukter och bär är ypperligt att boosta kroppen med. En matsked ekologiskt
kokosfett eller lite acaijuice gör sig även bra i en smoothie. Maten ska vi göra på riktigt bra råvaror och krydda lite extra med vitlök, timjan, anis, fänkål och kummin. Ska vi unna oss något gott blir det hälsosamma muffins bakade med kokosfett och superbär.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.