en skål med fett

Matfett – en riktig miljöbov för avloppen

Svenskarna konsumerar cirka 15 kilo matfett per person och år – och mycket av fettet sätter sig i avloppsrör eller i kommunens ledningsnät.
Men du kan enkelt skona både avloppet och miljön – här är några tips.

Enligt jordbruksverket konsumerar vi ungefär 15 kilo matfett per person och år. Och mycket av fettet slänger vi ut i vasken, vilket är en belastning på både kommunens avlopp och på miljön, enligt Magnus Bäckström, expert på branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Fett i varmt tillstånd som blandas med diskmedel och varmvatten är oftast flytande. I avloppsledningarna är det dock oftast betydligt lägre temperatur och då har fettet en tendens att ansamlas på rörväggar, vilket till slut skapar fettproppar och hårda fettkakor som kan leda till att det blir stopp i rören eller att pumparna lägger av, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Torka ur stekpannan efter användning
Så hur tar vi bäst hand om fettet? Mindre mängder kan du med rätt enkla medel ta hand om själv, genom att torka ur stekpannan efter användning.
Är det större mängder är kommunernas rekommendation att fettet hälls ut i soporna eller bland matavfallet. Handlar det om flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.
Och oavsett om du bor i lägenhet eller villa kan du påverkas negativt av fett som inte tas hand om på rätt sätt, då alla är beroende av fungerande avlopp.
– Vi är alla med och betalar vatten- och avloppsverksamheten via VA-taxan. Om driftkostnaderna ökar eller det blir mycket skador och ersättningskrav drabbar det i slutändan alla kunder som får en högre VA-taxa, säger Magnus Bäckström.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett

Andra matvanor
Att fett i avloppen är ett växande problem beror på flera faktorer.
– En hypotes kan vara att små restauranger ökar, och att många missköter eller att det ibland saknas fettavskiljare. Det kan också bero på att vi har andra matvanor med mer eller andra typer av fett. Vi är också mer stressade och bekväma och väljer i högre utsträckning att spola med mycket varmt vatten eller kör allt i diskmaskinen, men då fastnar fettet istället i ledningen 100 meter bort.

Därför påminner Magnus Bäckström om att vi bör tänka över vårt beteende i köket.
– Fett är rätt hanterat en resurs som bland annat kan användas för att producera biogas.

Så skonar du ditt avlopp från fettet:
• Torka av fettet i stekpannan eller samla upp det på annat sätt innan det rinner ut i vasken och till avloppet.

• Släng fettet i komposten eller häll det i en behållare och lämna på avsedd plats där avfall hanteras.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

• Handlar det om större mängder matfett, exempelvis flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.

• Kolla med den lokala avfallsverksamheten (kommunen) om du är osäker.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.