Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

en skål med fett

Matfett – en riktig miljöbov för avloppen

Svenskarna konsumerar cirka 15 kilo matfett per person och år – och mycket av fettet sätter sig i avloppsrör eller i kommunens ledningsnät.
Men du kan enkelt skona både avloppet och miljön – här är några tips.

Enligt jordbruksverket konsumerar vi ungefär 15 kilo matfett per person och år. Och mycket av fettet slänger vi ut i vasken, vilket är en belastning på både kommunens avlopp och på miljön, enligt Magnus Bäckström, expert på branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Fett i varmt tillstånd som blandas med diskmedel och varmvatten är oftast flytande. I avloppsledningarna är det dock oftast betydligt lägre temperatur och då har fettet en tendens att ansamlas på rörväggar, vilket till slut skapar fettproppar och hårda fettkakor som kan leda till att det blir stopp i rören eller att pumparna lägger av, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Torka ur stekpannan efter användning
Så hur tar vi bäst hand om fettet? Mindre mängder kan du med rätt enkla medel ta hand om själv, genom att torka ur stekpannan efter användning.
Är det större mängder är kommunernas rekommendation att fettet hälls ut i soporna eller bland matavfallet. Handlar det om flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.
Och oavsett om du bor i lägenhet eller villa kan du påverkas negativt av fett som inte tas hand om på rätt sätt, då alla är beroende av fungerande avlopp.
– Vi är alla med och betalar vatten- och avloppsverksamheten via VA-taxan. Om driftkostnaderna ökar eller det blir mycket skador och ersättningskrav drabbar det i slutändan alla kunder som får en högre VA-taxa, säger Magnus Bäckström.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett

Andra matvanor
Att fett i avloppen är ett växande problem beror på flera faktorer.
– En hypotes kan vara att små restauranger ökar, och att många missköter eller att det ibland saknas fettavskiljare. Det kan också bero på att vi har andra matvanor med mer eller andra typer av fett. Vi är också mer stressade och bekväma och väljer i högre utsträckning att spola med mycket varmt vatten eller kör allt i diskmaskinen, men då fastnar fettet istället i ledningen 100 meter bort.

Därför påminner Magnus Bäckström om att vi bör tänka över vårt beteende i köket.
– Fett är rätt hanterat en resurs som bland annat kan användas för att producera biogas.

Så skonar du ditt avlopp från fettet:
• Torka av fettet i stekpannan eller samla upp det på annat sätt innan det rinner ut i vasken och till avloppet.

• Släng fettet i komposten eller häll det i en behållare och lämna på avsedd plats där avfall hanteras.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

• Handlar det om större mängder matfett, exempelvis flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.

• Kolla med den lokala avfallsverksamheten (kommunen) om du är osäker.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

 

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.