Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

en skål med fett

Matfett – en riktig miljöbov för avloppen

Svenskarna konsumerar cirka 15 kilo matfett per person och år – och mycket av fettet sätter sig i avloppsrör eller i kommunens ledningsnät.
Men du kan enkelt skona både avloppet och miljön – här är några tips.

Enligt jordbruksverket konsumerar vi ungefär 15 kilo matfett per person och år. Och mycket av fettet slänger vi ut i vasken, vilket är en belastning på både kommunens avlopp och på miljön, enligt Magnus Bäckström, expert på branschorganisationen Svenskt Vatten.
– Fett i varmt tillstånd som blandas med diskmedel och varmvatten är oftast flytande. I avloppsledningarna är det dock oftast betydligt lägre temperatur och då har fettet en tendens att ansamlas på rörväggar, vilket till slut skapar fettproppar och hårda fettkakor som kan leda till att det blir stopp i rören eller att pumparna lägger av, säger han.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika

Torka ur stekpannan efter användning
Så hur tar vi bäst hand om fettet? Mindre mängder kan du med rätt enkla medel ta hand om själv, genom att torka ur stekpannan efter användning.
Är det större mängder är kommunernas rekommendation att fettet hälls ut i soporna eller bland matavfallet. Handlar det om flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.
Och oavsett om du bor i lägenhet eller villa kan du påverkas negativt av fett som inte tas hand om på rätt sätt, då alla är beroende av fungerande avlopp.
– Vi är alla med och betalar vatten- och avloppsverksamheten via VA-taxan. Om driftkostnaderna ökar eller det blir mycket skador och ersättningskrav drabbar det i slutändan alla kunder som får en högre VA-taxa, säger Magnus Bäckström.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett

Andra matvanor
Att fett i avloppen är ett växande problem beror på flera faktorer.
– En hypotes kan vara att små restauranger ökar, och att många missköter eller att det ibland saknas fettavskiljare. Det kan också bero på att vi har andra matvanor med mer eller andra typer av fett. Vi är också mer stressade och bekväma och väljer i högre utsträckning att spola med mycket varmt vatten eller kör allt i diskmaskinen, men då fastnar fettet istället i ledningen 100 meter bort.

Därför påminner Magnus Bäckström om att vi bör tänka över vårt beteende i köket.
– Fett är rätt hanterat en resurs som bland annat kan användas för att producera biogas.

Så skonar du ditt avlopp från fettet:
• Torka av fettet i stekpannan eller samla upp det på annat sätt innan det rinner ut i vasken och till avloppet.

• Släng fettet i komposten eller häll det i en behållare och lämna på avsedd plats där avfall hanteras.

LÄS OCKSÅ: Hur hälsosamt är det att steka i olivolja?

• Handlar det om större mängder matfett, exempelvis flera liter frityrolja, ska det lämnas på kommunens återvinningscentral.

• Kolla med den lokala avfallsverksamheten (kommunen) om du är osäker.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

 

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.