Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid träd

Foto: Photos4U

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Matilda Lundqvist

Ålder: 24 år.
Bor: Jakobsberg.
Gör: Jobbar i butik.
Familj: Bor med katten Love.
Så mår jag bra: Att vara ute på kolonilotten där jag odlar grönsaker och örter. Jag har börjat meditera och gör en insiktsmeditation där man gör sig själv medveten om vad som känns och funnits i kroppen under en längre period. Minnen och trauman kan till exempel skapa ilska och sorg och genom att bli medveten om känslorna så ska man lära sig att inte agera på känslor. 

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

Hormonellt betingad akne uppstår ofta i samband med puberteten, en graviditet eller i klimakteriet. Dessa hormonförändringar överstimulerar utsöndringen av talg, det naturliga fett som skyddar huden. Talgkörtlarna är störst i ansiktet, på ryggen och bröstkorgen och därför blir problemen också störst där.

När för mycket talg produceras, tillsammans med bakterietillväxt på huden, uppstår inflammation och en ömmande finne bildas. Det var det som hände Matilda Lundqvist när hon kom i puberteten.

– Det började med små kvisslor i pannan när jag var i tonåren. Då försökte jag få bort orenheterna med olika starka och uttorkande krämer. Det fungerade under en tid, men det var alltid samma sak – problemen kom tillbaka, säger Matilda.

 

De allra flesta ungdomar får någon gång finnar. Var tredje tonåring får problem som kan behöva behandlas och en liten grupp av dessa får så svår akne att de upplever försämrad livskvalitet. Flickor får oftast akne tidigare medan pojkars akne kan bli svårare. Även vuxna kan ha problem med akne. 

LÄS OCKSÅ: Så försvann Sarahs PMS

Bidrottninggelé balanserar

Matilda berättar att hon allid varit kräsen när det gäller mat. Hon gillade inte kött, utan petade bort det och åt tillbehören, men pasta var en favorit. När hon inte tyckte att skolmaten var god åt hon godis istället. När hon la om sin kost och slutade med gluten, socker och mjölkprodukter blev hyn bättre, men inte bra. 

– Det var jobbigt med finnarna eftersom jag aldrig kände mig fin. Jag började klämma på dem och det har gett mig ärr, säger hon.

– Jag kunde få stora inåtgående bölder på kinderna och det tog tid innan dessa försvann. Dessutom klämde jag på bölderna och det gjorde att de blev såriga.

Matilda fortsatte att leta lösningar och provade olika kosttillskott, men det förändrade ingenting. Hon gick på ansiktsbehandlingar, och blev bättre för en tid. De senaste åren har hon letat efter bra ansiktskrämer och de med olika syror, som skalar bort döda hudceller, har fått huden att bli mindre röd.

– Ett tag försökte jag med färgade dagkrämer, men det täppte bara igen porerna och gav mig ännu mer finnar. 

 

Under sommaren blev huden bättre av solen, och allra bäst under utlandsresor till varmare länder när Matilda badade i saltvatten. Men problemen kom alltid tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Bidrottningsgelé ger hormonbalans

Flera pusselbitar

För lite drygt ett år sedan blev hon tipsad om Apiforce, ett tillskott som innehåller bidrottninggelé, som kan balansera hormoner och hjälpa problemhy inifrån. 

– Det tog minst två månader innan jag märkte skillnad. Full effekt av kapslarna kom nog efter ytterligare några månader. Då blev min hy riktigt bra och jag fick inte nya finnar, berättar Matilda.

Nu är inte heller Matildas hy rödflammig och ansträngd som den var innan. Hon lärde sig att problemen startade på insidan och de uttorkande krämerna bara signalerade till huden att producera ännu mer talg. Att gå till läkaren och få antibiotika, som en av hennes vänner gjorde, var därför ingen väg hon ville gå, även om hon längtade efter en snabb förbättring.

– Jag tror att kombinationen av allt jag gjorde löste mina hudproblem. Maten var en del, bra hudvårdskrämer en annan, men det som gjorde mig bra till slut var att tillskottet bidrog till att hormonbalansen och talgproduktionen blev normal igen och då slapp jag finnarna.

 

LÄS OCKSÅ: Bidrottningsgelé – skönhetskur för hud med akne

Sluppit PMS

Akne beror inte på dålig hygien, men det är viktigt att som Matilda ha en bra hudvårdsrutin där man undviker det som täpper igen porerna. Eftersom akne ofta beror på hormonell obalans är det genom att återställa hormonbalansen och därmed normalisera talgproduktionen som man bäst behandlar problemhuden.

– Jag hade tidigare problem vid PMS, men jag känner knappt av det sedan jag började med bidrottninggelén.

Hormonell obalans och brist på hormoner är vanligt bland kvinnor och de kan även orsaka PMS, nedsatt fertilitet och klimakteriebesvär.  

Intresset för mat och läkande örter fick Matilda att skaffa en kolonilott där hon odlar grönsaker men också läkeörter som hon tänker göra tinkturer på.

– Jag hade inte jättestora problem med akne, men tillräckligt stora för att inte vara nöjd med mig själv. Hyn har blivit skrovlig, men det finns ju bra behandlingar idag som kan slipa bort ärr. Jag kommer att fortsätta med kapslarna så länge det behövs. För ett tag sedan provade jag att göra ett uppehåll på två veckor och under den korta tiden fick jag finnar på hakan och då blev det tydligt hur bra bidrottninggelén funkar.

Av Inger Palm


Matilda Lundqvist

Ålder: 24 år.
Bor: Jakobsberg.
Gör: Jobbar i butik.
Familj: Bor med katten Love.
Så mår jag bra: Att vara ute på kolonilotten där jag odlar grönsaker och örter. Jag har börjat meditera och gör en insiktsmeditation där man gör sig själv medveten om vad som känns och funnits i kroppen under en längre period. Minnen och trauman kan till exempel skapa ilska och sorg och genom att bli medveten om känslorna så ska man lära sig att inte agera på känslor. 

Apiforce

Bidrottninggelé är den näringsrika gelén som bin bildar genom att omvandla pollen. 

Den innehåller bland annat naturligt kollagen som bidrar till att bygga upp hudens bindväv och ge huden spänst, pantotensyra som är bra för hår och naglar och acetylkolin som hjälper till vid överföringen av nervsignaler mellan kroppens celler.

Bidrottninggelén innehåller också en mängd vitaminer, mineraler, enzymer, spårämnen och aminosyror. 

Geléns förmåga att reglera hormonerna kan också lindra klimakteriebesvär och PMS samt för både kvinnor och män lindra hormonellt betingad akne.

Gelén tycks kunna påverka gulkroppshormonet – som är ett förstadie till andra viktiga hormoner som östrogen och testosteron. När hormonerna balanserats och överproduktionen av talg minskar syns en tydlig förbättring.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.