Annons
Annons

Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande

Jill Holmström arbetar som dietist och har i sitt jobb märkt en förändring i våra tankar, känslor och rädslor rörande mat. Så när hon blev tillfrågad att skriva en bok och reda ut begreppen tvekade hon inte.

Redaktionen

27 april, 2018
Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande
Dela inlägget

Jill Holmström arbetar som dietist och har i sitt jobb märkt en förändring i våra tankar, känslor och rädslor rörande mat. Så när hon blev tillfrågad att skriva en bok och reda ut begreppen tvekade hon inte.

Istället för att fokusera på vad vi bör göra så får förbuden allt större utrymme menar Jill. Och motiveringarna överensstämmer inte med det vetenskapen kommit fram till gällande hur kroppen fungerar enligt Jill. När förlaget Pagina kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att skapa ett råvarulexikon sattes bollen snabbt i rullning.
– Jag fick fritt utforma hur lexikonet skulle byggas upp och skriva om var forskningen står idag på ett förståeligt sätt.
Jill tar även död på en hel del myter. Boken har dessutom ett kapitel med grundläggande näringslära för de som är lite extra intresserade.

Kunskap hjälper oss fatta rätt beslut
Jill är övertygad om att om vi bara väl förstår de bakomliggande kopplingarna mellan hur vi mår, tänker och agerar blir det lättare att ta rätt beslut.
– I boken förklarar jag bland annat sambandet mellan mat, motion, stress och exempelvis magproblem, övervikt, depression, metabola syndromet, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Jill som menar att det inte handlar om en ny strikt diet, utan att boken snarare tydliggör alternativen.
I slutändan är det alltid vi själva som väljer vilka riskfaktorer vi ignorerar och vilka skyddsfaktorer vi vill tillämpa menar hon.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

Du har tagit med våra vanligaste folksjukdomar. Går allt att förebygga med kosten?
– Nej allt går inte att förebygga men bra mat gör alltid det bästa av situationen. Mat är en del i helheten tillsammans med exempelvis genetiken, sömnen, träningen och eventuella rök-alkohol- och drogvanor säger Jill och fortsätter:
– Det finns olika skyddande faktorer och riskfaktorer när det kommer till att utveckla vanliga sjukdomar och här har maten alltid ett finger med i spelet.
Något som förklaras detaljerat i bokens olika kapitel.

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Vem vänder sig boken till?
– Till den som vill leva hälsosamt, äta goda maträtter och eftersträvar en sund syn på mat utan förbud, dåligt samvete och ångest.

Sveriges första råvarulexikon
En anledning till att Jill skapat ett lexikon är att hon vill motbevisa kommentarer hon regelbundet stöter på i stil med ”nyttigt mat är tråkig och smaklös” eller ”det finns ingenting att äta” eller ”jag vet inte vad jag ska äta”.
– Det är bara att låta kreativiteten flöda. Ingen råvara är så magisk att du enbart ska äta den och ingen är så farlig att du bör ha nollförbud säger Jill som poängterar att det självklart inte gäller om man har allergier.
I boken har hon med 24 olika näringsberäknade dagsmenyer som ska hjälpa läsaren att komma igång.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Vad hoppas du uppnå med boken?
– Att läsarna släpper stressen med maten, vågar äta sig mätta på näringsrika råvaror och på så vis får mer tid och energi över till annat, och att de får ett ökat antal friska levnadsår.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Jill Holmström
Yrke: Dietist
Aktuell med: boken ”Matologi” utgiven på Pagina förlag

Annons
Annons