Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande | Kurera.se
morot dietisten jill

Matologi – ett råvarulexikon för medvetet ätande

Fakta

Namn: Jill Holmström
Yrke: Dietist
Aktuell med: boken "Matologi" utgiven på Pagina förlag

Jill Holmström arbetar som dietist och har i sitt jobb märkt en förändring i våra tankar, känslor och rädslor rörande mat. Så när hon blev tillfrågad att skriva en bok och reda ut begreppen tvekade hon inte.

Istället för att fokusera på vad vi bör göra så får förbuden allt större utrymme menar Jill. Och motiveringarna överensstämmer inte med det vetenskapen kommit fram till gällande hur kroppen fungerar enligt Jill. När förlaget Pagina kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att skapa ett råvarulexikon sattes bollen snabbt i rullning.
– Jag fick fritt utforma hur lexikonet skulle byggas upp och skriva om var forskningen står idag på ett förståeligt sätt.
Jill tar även död på en hel del myter. Boken har dessutom ett kapitel med grundläggande näringslära för de som är lite extra intresserade.

Kunskap hjälper oss fatta rätt beslut
Jill är övertygad om att om vi bara väl förstår de bakomliggande kopplingarna mellan hur vi mår, tänker och agerar blir det lättare att ta rätt beslut.
– I boken förklarar jag bland annat sambandet mellan mat, motion, stress och exempelvis magproblem, övervikt, depression, metabola syndromet, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Jill som menar att det inte handlar om en ny strikt diet, utan att boken snarare tydliggör alternativen.
I slutändan är det alltid vi själva som väljer vilka riskfaktorer vi ignorerar och vilka skyddsfaktorer vi vill tillämpa menar hon.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

Du har tagit med våra vanligaste folksjukdomar. Går allt att förebygga med kosten?
– Nej allt går inte att förebygga men bra mat gör alltid det bästa av situationen. Mat är en del i helheten tillsammans med exempelvis genetiken, sömnen, träningen och eventuella rök-alkohol- och drogvanor säger Jill och fortsätter:
– Det finns olika skyddande faktorer och riskfaktorer när det kommer till att utveckla vanliga sjukdomar och här har maten alltid ett finger med i spelet.
Något som förklaras detaljerat i bokens olika kapitel.

 

LÄS OCKSÅ: Prat om mat med Mats-Eric Nilsson

Vem vänder sig boken till?
– Till den som vill leva hälsosamt, äta goda maträtter och eftersträvar en sund syn på mat utan förbud, dåligt samvete och ångest.

Sveriges första råvarulexikon
En anledning till att Jill skapat ett lexikon är att hon vill motbevisa kommentarer hon regelbundet stöter på i stil med "nyttigt mat är tråkig och smaklös" eller "det finns ingenting att äta" eller "jag vet inte vad jag ska äta".
– Det är bara att låta kreativiteten flöda. Ingen råvara är så magisk att du enbart ska äta den och ingen är så farlig att du bör ha nollförbud säger Jill som poängterar att det självklart inte gäller om man har allergier.
I boken har hon med 24 olika näringsberäknade dagsmenyer som ska hjälpa läsaren att komma igång.

LÄS OCKSÅ: Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Vad hoppas du uppnå med boken?
– Att läsarna släpper stressen med maten, vågar äta sig mätta på näringsrika råvaror och på så vis får mer tid och energi över till annat, och att de får ett ökat antal friska levnadsår.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Jill Holmström
Yrke: Dietist
Aktuell med: boken "Matologi" utgiven på Pagina förlag

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

 

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.

Fotspecialisten: “Många glömmer bort sina fötter”

Hälsa

Kalla fötter, ömma tår, portvinstå och hälsporre – talesätten och krämporna är många. Vi behöver måna om våra tassar, de ska bära oss länge och mycket kan orsaka problem med denna vår enda beröringsyta mot jorden. Podiatern Marie Edström berättar om våra vanligaste problem och vad vi kan göra för att undvika dem.