Annons
Annons

Matresterna många sparar – men som egentligen bör kastas

"Ät upp nu, tänk på alla barn som svälter", är nog ord de flesta har hört minst en gång i sitt liv. Att man inte ska kasta mat har vi hört sedan barnsben. Och visst ligger det mycket i det. Dock finns det faktiskt vissa livsmedel du ska vara extra försiktig med.

Redaktionen

6 september, 2015
Matresterna många sparar – men som egentligen bör kastas
Dela inlägget

”Ät upp nu, tänk på alla barn som svälter”, är nog ord de flesta har hört minst en gång i sitt liv.
Att man inte ska kasta mat har vi hört sedan barnsben. Och visst ligger det mycket i det.
Dock finns det faktiskt vissa livsmedel du ska vara extra försiktig med.

I Sverige slänger mat och dryck för mellan 3 000 – 6 000 kronor per person och år. 28 kilo i soptunnan, 26 kilo i slasken – det är mängden mat varje svensk årligen väljer att kasta bort – helt i onödan.

Matsvinn ett stort problem – men även det motsatta
Matsvinnet är ett problem. Men faktum är att det även det motsatta kan innebära viss problematik.
Expressens bilaga Mitt kök har listat matresterna som inte bör sparas.
Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn!

En myt att mat kan ”räddas” i frysen
Många tror att de kan rädda mat som börjar bli dåligt genom att stoppa in i frysen. Det är inte sant, detta eftersom mikroorganismerna nämligen inte dör utan bara somnar in – varför de sedan fortsätter sin process så snabbt maten plockas fram igen. Och då kan det gå fort!
Läs också: 15 livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet!

Lista: 5 matrester du ska vara försiktig med:

 

1. Kokt ris
Färdigkokt ris bör inte förvaras i rumstemperatur i mer än max några timmar eftersom det snabbt bildas farliga bakterier. Vissa naturligt förekommande bakterier kan dessutom ha överlevt kokningen och kan dubblera sig snabbt i rumstemperatur, vilket i sin tur kan ge matförgiftning.
Ska du absolut spara bör du kyla ner riset snabbt och sedan ställa in i kylskåp eller frysa in.

Läs också: Här är 10 skal du bör äta

2. Kokt pasta
Exakt samma gäller för pasta, något vi nog alla någon gång kokat för mycket av.
Precis som med riset bör du snabbt kyla ned den om du absolut vill spara. Då kan du sätta kastrullen i kallt vatten, röra om och sedan sätta i kylskåp eller frys. Väljer du det senare bör du frysa in tillsammans med en sås eftersom pastan annars lätt blir mosig.

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

3. Pizza
Kall pizza från dagen innan kan vara sjukt gott, särskilt som bakismat – har vi hört alltså… Men även om det kanske är något du tidigare gjort är det något du, i alla fall enligt professor Per Einar Granum vid Norges veterinärhögskola, bör vara försiktig med. Bakterier kan snabbt bildas i en pizza menar Granum på sajten Forskning.no och tillägger att det går bra att lagra maten i 4-6 timmar – men helst inte längre än så.

Läs också: Här är de 12 minst giftiga frukterna och grönsakerna

4. Tinade räkor
Frysta räkor som du tinat bör äta genast och sedan inte frysas igen. Det är inte nödvändigtvis skadligt, däremot en hygienfråga. Hållbarheten påverkas negativt eftersom det blir en vätskeförlust vid frysning och upptining. Såväl räkor som andra frysta livsmedel bör generellt sett alltid tinas i kylskåpet, till skillnad mot framme på köksbänken, detta då en allt för snabb upptining kraftigt drar ner hållbarhetstiden.

Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

5. Tillagat kött
Det tror man nog inte men såväl kyckling som annat kött som redan har tillagats bör inte ätas igen om det legat framme i rumstemperatur en längre stund. Vilket det väl rätt ofta gör om du tänker efter? Tänk sommar, tänk grilltider… Så, vill du spara bör du snabbast möjligt kyla ner köttet och ställa in det i kylskåpet.
Observera dock att köttet inte ska sättas in i kylskåpet förrän det är helt nedkylt, eftersom det annars riskerar att höja kylskåpets temperatur och därmed minska hållbarheten för de andra livsmedlen.

Källa: Kk.no, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Norges sjømatråd, Slängintematen.se, Professor Per Einar Granum, Norges veterinærhøgskole, Mattilsynet, Norge.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons