mats eric nilsson

Mats-Eric går till botten med vinfusket

Han har bidragit stort till att öka medvetandet kring tillsatser och annat fusk med mat – bland annat i sina många böcker och sitt arbete med tidningen Hunger. Nu ger sig journalisten Mats-Eric Nilsson på vinindustrin.

Mats-Eric Nilsson tjuvstartade med ett specialprogram för Uppdrag Granskning förra året där han visade på bland annat olika tillsatser i vin, något som säkert blev en ögonöppnare för många. Uppenbarligen finns det mer att berätta, för nu i dagarna kommer han ut med boken ”Chateau Vadå – Det okända fusket med ditt vin” där han tittar närmare på vinindustrin och vad som egentligen ryms i “ett glas rött”.

Hur vanligt är det med tillsatser i vin och annat fusk?
– Tillsatser i vin är extremt vanligt. Du får leta väldigt noga och länge för att hitta alternativen.

 

Vad mer kan det röra sig om?
– Utöver tilsatser och processhjälpmedel finns det antal väldigt avancerade teknologiska processer som används för att manipulera dagens viner. Och så har vi all den fluffiga marknadsföring som vinfirmorna så gärna ägnar sig åt. Många av de viner som står på Systembolagets hyllor är påhittade och designade så att de ska autentiska ut.

LÄS OCKSÅ: EU vill införa innehållsdeklaration på alkoholhaltiga drycker

Har det alltid varit så? Vi i Sverige har ju varit så stolta över Vin & Spritcentralen och den höga kvalitet den ansågs vara en garant för? Har det förändrats mycket i och med att det kommit in många nya aktörer på marknaden?
–  Svårt att svara på i några få meningar. Men visst är det så att dagens utbud domineras av extremt marknadsanpassade industriviner som exempelvis sötas betydligt mer än förr.

Vi vill ju gärna tro att det är hälsosamt med vin, hur påverkar tillsaterna hur hälsosamt ett vin är tror du? Kan de till och med göra att vinet blir skadligare för vår hälsa än vi vet att alkohol redan är?
 Jag är ingen hälsoexpert och hälsofrågan står egentligen inte i centrum för min bok. Dessutom är ju alkohol i stora mängder i högsta grad onyttigt. Men visst kan det finnas hälsoproblem med vissa tillsatser, som de sulfiter som används så frikostigt av många vinproducenter.

LÄS OCKSÅ: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Vad ska till för att det ska bli en förändring? FInns det en vilja bland politiker och myndigheter att ändra på regelverket?
Ja, det gör det nog. Och det är en process på gång inom EU. Men det krävs samtidigt ett tryck från oss konsumenter för att något radikalt ska hända. Vi måste börja se vinet som ett livsmedel och ställa samma krav på det som på andra drycker. Varför ska en läsk ha innehållsförteckning, men inte ett vin?

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel i många ölsorter – och värst är EM-ölen

Slutligen vilka viner ska man välja om man vill slippa olika tillsatser och kemikalier? Är till exempel ekologiska viner fria från tillsatser?
– Nej, tyvärr inte. Ekovinerna får använda 45 av de 63 tillsatser och processhjälpmedel aom konventionella viner får ha. Leta istället efter naturviner, som dock inte är helt lätta att få tag i. Men utbudet kommer att öka och i boken berättar jag hur man gör för att hitta dem.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

5 frågor om mammamagen

Gravid/barn

Omkring 40 000 kvinnor riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning.  Problem som ofta klassas främst som skönhetsbesvär av vården. Kurera tog ett snack med Katarina Woxnerud, naprapat och personlig tränare, om mammamagen, på självaste mammatummy day.

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.