Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.

Mättat fett (SFA)

En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.
Mättade fettsyror är mättade på kolatomer. Det innebär i sin tur att de inte så lätt påverkas av luften/syret i närheten av dem, så att de inte oxiderar. Oljor, eller snarare fetter, som innehåller stor mängd mättade fettsyror är med andra ord mycket hållbara.

Mättade fetter är bl.a. stearinsyra (SA) och finns i bl.a. biff, skinka, smör, kokosfett (ca 80 procent mättat fett), palmolja, kakaosmör och sheasmör (ca 50 procent mättat fett). Det är lätt att känna igen mättat fett eftersom den har fast konsistens i rumstemperatur.

För mycket mättat fett ökar förekomsten av det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan även ge insulinkänslighet, och är ett förstadium till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Höga mängder mättat fett minskar cellmembranens hälsa, minskar flödet av information från cell till cell och ökar risken för Alzheimers.

 

Alla oljor innehåller omättade fetter. Ingen fettprodukt består till 100 procent av mättat eller omättat fett, det förekommer alltid en blandning av olika fettsorter.

Källor för mättat fett
Ister, smör, sky, kött, fågel och kokos. Viltkött innehåller mindre mättat fett än tamdjurskött. Gräsuppfödda tamdjur har bättre fett, mer omega-3-fetter och mindre mättat fett än vanligt kött.

Medellånga triglycerider (medium chained triglycerides, MCT)
Medellånga triglycerider tillhör en klass av lipider där 3 mättade fetter är bundna till 1 glycerolgrundstomme. Dessa är mer vattenlösliga och stabilare än triglycerider med långa fettsyror. Vad som skiljer medellånga triglycerider från andra triglycerider är att varje fettmolekyl är mellan 6 och 12 kolatomer lång i sin koluppbyggnad.

Medellånga triglycerider är en komponent av många födoämnen, där kokosnöts- och palmoljor är de kostkällor som har den högsta koncentrationen av medellånga triglycerider, men finns också i mjölkfett och margarin. Kokosfett är den största och nyttigaste källa för medellånga triglycerider. De är också tillgängliga som kosttillskott.

 

De har följande hälsoeffekter:
• energikälla för uthållighetsidrottare och kroppsbyggare
• högkvalitativt fett vid undernäring
• fettkälla som ökar ämnesomsättning.

Absorption
Medellånga triglycerider har ett annorlunda mönster av absorption och tillgodogörande än långa triglycerider, long-chain triglycerider (LCT) som utgör 97 procent av lågprocentiga fetter. För att absorption ska kunna ske av långa triglycerider, måste fettsyrabindningarna separeras från glycerolgrundstommen genom lipasenzymen. Dessa fettsyror bildas till miceller, absorberas sedan och återförenas till glycerol med följden att triglyceriderna färdas genom lymfkärlen på vägen till blodomloppet. Upp till 30 procent av medellånga triglycerider absorberas i ett intakt skick genom tarmväggen och tränger omedelbart in i portådern. Detta ger en mycket snabbare absorption och utnyttjande av medellånga triglycerider än jämfört med långa triglycerider: medellånga triglycerider transporteras in i mitokondrierna oberoende av karnitintransporten, som är nödvändig för absorptionen av långa triglycerider. Oxidation av medellånga triglycerider utgör 8,3 kalorier per g. Absorptionen och tillgodogörande av medellånga triglycerider är mycket god: de går direkt till levern där de omvandlas till energi istället för att lagras som fett.

Malabsorption
Användningen av medellånga triglycerider är betydelsefull i tillstånd där malabsorption förekommer. Barn med cystisk fibros som kompletterade med upp till 75 ml av dessa lipider varje dag upplevde större viktökning och fick mindre fett i avföringen jämfört med en försöksperiod med en reglerad diet. När dessa triglycerider ges samtidigt som ett bukspottsenzympreparat förbättras upptagningen. Triglyceriderna har även använts vid andra malabsorptionssyndrom: korttarmssyndrom, celiakisjukdom, glutenallergi och leversjukdom.

 

Dosering
Lämplig dosering varierar beroende på tillståndet. Studier indikerar en dosering på mellan 15–30 ml per dag för barn och 50–100 ml per dag för vuxna. Högre dosering kan behövas för patienter med allvarlig kakexi.

Biverkningar och toxicitet
P.g.a. sin unika absorptionsförmåga har medellånga triglycerider en tendens att tolereras även av personer med allvarlig malabsorption. Då symtomen från nedsatt fettupptag generellt är mindre med medellånga triglycerider än med långa triglycerider kan steatorré förekomma. Lindriga mag-tarmbesvär har rapporterats i försök där stora doser använts.
Medellånga triglycerider höjde serumkolesterolet markant i de fall som tidigare haft lindriga besvär med för hög kolesterolhalt. I en annan studie medförde användning en ökning av serumlipider jämfört med majsolja, men en minskning av serumlipider jämfört med smör. De ökade serum-triglycerider markant och minskade HDL-kolesterol jämfört med långa triglycerider i en studie och sänkte plasmatriglycerider kontra dessa långa lipider i en annan studie. Dessutom har användningen av medellånga triglycerider associerats med en lätt ökning av seruminsulin.

Arakidonsyra (AA)
Arakidonsyra liksom kolesterol kan vara både nödvändigt och skadligt. Arakidonsyra tillsammans med DHA är nyckelfettsyror för utveckling av foster och barnhjärnan. Men för mycket bidrar till inflammation och nedsatt hälsa. Det är mycket lätt att få i sig för mycket arakidonsyra om man äter sjukmanskost eller för mycket kött/chark i förhållande till intag av fisk och vegetabilier.
Höga mängder arakidonsyra kan ha negativ effekt på hjärnan genom att stimulera NMDA-förmedling av nervsignaler och ökar flödet av kalk in i cellerna. Arakidonsyra gynnar cortisolutsöndring och missgynnar GABA. Höga mängder arakidonsyra ökar aktiviteten av glutamat.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

 

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.