Mättat fett (SFA)

En mättad fettsyra (SFA, saturated fatty acid) är en fettsyra som helt saknar dubbelbindningar mellan kolatomerna. Ju fler mättade fettsyror det finns i ett fett, desto fastare konsistens har det.
Mättade fettsyror är mättade på kolatomer. Det innebär i sin tur att de inte så lätt påverkas av luften/syret i närheten av dem, så att de inte oxiderar. Oljor, eller snarare fetter, som innehåller stor mängd mättade fettsyror är med andra ord mycket hållbara.

Mättade fetter är bl.a. stearinsyra (SA) och finns i bl.a. biff, skinka, smör, kokosfett (ca 80 procent mättat fett), palmolja, kakaosmör och sheasmör (ca 50 procent mättat fett). Det är lätt att känna igen mättat fett eftersom den har fast konsistens i rumstemperatur.

För mycket mättat fett ökar förekomsten av det onda kolesterolet, LDL. För mycket av det mättade fettet kan även ge insulinkänslighet, och är ett förstadium till typ 2-diabetes. Både högt kolesterolvärde och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Höga mängder mättat fett minskar cellmembranens hälsa, minskar flödet av information från cell till cell och ökar risken för Alzheimers.

 

Alla oljor innehåller omättade fetter. Ingen fettprodukt består till 100 procent av mättat eller omättat fett, det förekommer alltid en blandning av olika fettsorter.

Källor för mättat fett
Ister, smör, sky, kött, fågel och kokos. Viltkött innehåller mindre mättat fett än tamdjurskött. Gräsuppfödda tamdjur har bättre fett, mer omega-3-fetter och mindre mättat fett än vanligt kött.

Medellånga triglycerider (medium chained triglycerides, MCT)
Medellånga triglycerider tillhör en klass av lipider där 3 mättade fetter är bundna till 1 glycerolgrundstomme. Dessa är mer vattenlösliga och stabilare än triglycerider med långa fettsyror. Vad som skiljer medellånga triglycerider från andra triglycerider är att varje fettmolekyl är mellan 6 och 12 kolatomer lång i sin koluppbyggnad.

Medellånga triglycerider är en komponent av många födoämnen, där kokosnöts- och palmoljor är de kostkällor som har den högsta koncentrationen av medellånga triglycerider, men finns också i mjölkfett och margarin. Kokosfett är den största och nyttigaste källa för medellånga triglycerider. De är också tillgängliga som kosttillskott.

De har följande hälsoeffekter:
• energikälla för uthållighetsidrottare och kroppsbyggare
• högkvalitativt fett vid undernäring
• fettkälla som ökar ämnesomsättning.

Absorption
Medellånga triglycerider har ett annorlunda mönster av absorption och tillgodogörande än långa triglycerider, long-chain triglycerider (LCT) som utgör 97 procent av lågprocentiga fetter. För att absorption ska kunna ske av långa triglycerider, måste fettsyrabindningarna separeras från glycerolgrundstommen genom lipasenzymen. Dessa fettsyror bildas till miceller, absorberas sedan och återförenas till glycerol med följden att triglyceriderna färdas genom lymfkärlen på vägen till blodomloppet. Upp till 30 procent av medellånga triglycerider absorberas i ett intakt skick genom tarmväggen och tränger omedelbart in i portådern. Detta ger en mycket snabbare absorption och utnyttjande av medellånga triglycerider än jämfört med långa triglycerider: medellånga triglycerider transporteras in i mitokondrierna oberoende av karnitintransporten, som är nödvändig för absorptionen av långa triglycerider. Oxidation av medellånga triglycerider utgör 8,3 kalorier per g. Absorptionen och tillgodogörande av medellånga triglycerider är mycket god: de går direkt till levern där de omvandlas till energi istället för att lagras som fett.

Malabsorption
Användningen av medellånga triglycerider är betydelsefull i tillstånd där malabsorption förekommer. Barn med cystisk fibros som kompletterade med upp till 75 ml av dessa lipider varje dag upplevde större viktökning och fick mindre fett i avföringen jämfört med en försöksperiod med en reglerad diet. När dessa triglycerider ges samtidigt som ett bukspottsenzympreparat förbättras upptagningen. Triglyceriderna har även använts vid andra malabsorptionssyndrom: korttarmssyndrom, celiakisjukdom, glutenallergi och leversjukdom.

Dosering
Lämplig dosering varierar beroende på tillståndet. Studier indikerar en dosering på mellan 15–30 ml per dag för barn och 50–100 ml per dag för vuxna. Högre dosering kan behövas för patienter med allvarlig kakexi.

Biverkningar och toxicitet
P.g.a. sin unika absorptionsförmåga har medellånga triglycerider en tendens att tolereras även av personer med allvarlig malabsorption. Då symtomen från nedsatt fettupptag generellt är mindre med medellånga triglycerider än med långa triglycerider kan steatorré förekomma. Lindriga mag-tarmbesvär har rapporterats i försök där stora doser använts.
Medellånga triglycerider höjde serumkolesterolet markant i de fall som tidigare haft lindriga besvär med för hög kolesterolhalt. I en annan studie medförde användning en ökning av serumlipider jämfört med majsolja, men en minskning av serumlipider jämfört med smör. De ökade serum-triglycerider markant och minskade HDL-kolesterol jämfört med långa triglycerider i en studie och sänkte plasmatriglycerider kontra dessa långa lipider i en annan studie. Dessutom har användningen av medellånga triglycerider associerats med en lätt ökning av seruminsulin.

Arakidonsyra (AA)
Arakidonsyra liksom kolesterol kan vara både nödvändigt och skadligt. Arakidonsyra tillsammans med DHA är nyckelfettsyror för utveckling av foster och barnhjärnan. Men för mycket bidrar till inflammation och nedsatt hälsa. Det är mycket lätt att få i sig för mycket arakidonsyra om man äter sjukmanskost eller för mycket kött/chark i förhållande till intag av fisk och vegetabilier.
Höga mängder arakidonsyra kan ha negativ effekt på hjärnan genom att stimulera NMDA-förmedling av nervsignaler och ökar flödet av kalk in i cellerna. Arakidonsyra gynnar cortisolutsöndring och missgynnar GABA. Höga mängder arakidonsyra ökar aktiviteten av glutamat.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.