Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maxad uthållighet och mer energi med rödbetsjuice

Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Rödbeta är inte bara en inlagd klassiker till pyttipanna utan kan hjälpa till med allt från orken till hjärtsvikt.
Fotbollsspelande Sara Nordin ville maximera sin uthållighet och testade rödbetsjuice som hon läst hyllats i studier världen över.
Idag har hon mer energi än hon kan göra av med, säger hon.

Har man ett aktivt liv som Sara Nordin är trötthet inte ett alternativ. Hon tränar omkring 15 timmar i veckan för KIF Örebro och blev nyfiken på hur hon kunde förbättra sitt spel och orka mer.

► Läs också: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

 

Intresserad av att maximera prestationen
– Jag är intresserad av hur man kan maximera prestationen med hjälp av kosten och läste att rödbeta skulle bidra till bättre uthållighet, så jag ville såklart testa det berättar Sara Nordin.
– Jag började med att riva råa rödbetor på egen hand men gick sedan över till rödbetsjuice när det kom ut i butik, mycket smidigare och mindre tidskrävande.

► Läs också: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice!

Sara Nordin

Sara Nordin spelar fotboll i KIF Örebro.

Snabb förbättring
Sara dricker mellan tre och fem centiliter per dag, tre timmar innan varje träning eller match och har gjort det i över ett år. Hon har fortsatt eftersom hon snabbt såg förbättring.
– Jag kände väldigt snabbt skillnad. Jag känner att jag orkar mer och det känns som om jag inte blir lika trött. Jag har bra grundkondition men juicen gör den där lilla skillnaden. Den tydligaste effekten har jag egentligen känt de dagar då jag inte druckit någon rödbetsjuice, då känner jag mig inte lika outtröttlig.

 

► Läs också: Det här får du – och det här får du inte – friskvårdsbidrag för

Nitrat ökar blodflödet
Varför är rödbetsjuice så effektivt? Jo, det beror på ämnet nitrat som rödbetor är fulladdade med. Forskning från hela världen visar att nitrat ökar blodflödet till skelettmuskulaturen och sänker blodtrycket. För atleter och särskilt fotbollsspelare är detta drömmen eftersom det är en explosiv sport med snabb och plötslig löpning där musklerna behöver massor av syre. Med nitrat använder kroppen mindre energi och man blir mer uthållig, och får också lättare att återhämta sig efter ett pass.

► Läs också: Bättre tid på milen med rödbetor

Slipper vänta på resultatet
Med många andra kosttillskott får man vänta månader på resultat, men med rödbetor går det betydligt snabbare. I en studie från Karolinska sjukhuset i Stockholm fick cyklister testa rödbetsjuice och redan efter sex dagar så såg man förbättrad kapacitet i de så kallade mitokondrierna som är cellernas energistationer. En studie i USA som publicerades i forskartidningen ”Hypertension” visade att blodtrycket sänktes på mellan en till fyra timmar efter ett glas juice och varade i upp till 24 timmar. Ju högre blodtryck man hade från början, ju bättre resultat med nitrat.

 

► Läs också - Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Sara Nordin

Helhetsperspektiv
Sara, som tränar mer än de flesta, berättar att hon i grunden äter bra och även äter andra näringsrika kosttillskott som spirulina och hampaprotein.
– Allt är ett helhetsperspektiv, jag har hittat rätt i kosten och äter bra i grunden. Jag mådde bra även innan jag drack rödbetsjuice tack vare att jag lägger stor vikt vid att få i mig näringsriktig mat och andra viktiga delar som till exempel att sova tillräckligt. Hälsotillståndet är väldigt komplext och rödbetsjuice kan boosta det tillståndet i viss mån.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

Av Jenny Thorell


Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.