Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maxad uthållighet och mer energi med rödbetsjuice

Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Rödbeta är inte bara en inlagd klassiker till pyttipanna utan kan hjälpa till med allt från orken till hjärtsvikt.
Fotbollsspelande Sara Nordin ville maximera sin uthållighet och testade rödbetsjuice som hon läst hyllats i studier världen över.
Idag har hon mer energi än hon kan göra av med, säger hon.

Har man ett aktivt liv som Sara Nordin är trötthet inte ett alternativ. Hon tränar omkring 15 timmar i veckan för KIF Örebro och blev nyfiken på hur hon kunde förbättra sitt spel och orka mer.

► Läs också: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

 

Intresserad av att maximera prestationen
– Jag är intresserad av hur man kan maximera prestationen med hjälp av kosten och läste att rödbeta skulle bidra till bättre uthållighet, så jag ville såklart testa det berättar Sara Nordin.
– Jag började med att riva råa rödbetor på egen hand men gick sedan över till rödbetsjuice när det kom ut i butik, mycket smidigare och mindre tidskrävande.

► Läs också: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice!

Sara Nordin

Sara Nordin spelar fotboll i KIF Örebro.

Snabb förbättring
Sara dricker mellan tre och fem centiliter per dag, tre timmar innan varje träning eller match och har gjort det i över ett år. Hon har fortsatt eftersom hon snabbt såg förbättring.
– Jag kände väldigt snabbt skillnad. Jag känner att jag orkar mer och det känns som om jag inte blir lika trött. Jag har bra grundkondition men juicen gör den där lilla skillnaden. Den tydligaste effekten har jag egentligen känt de dagar då jag inte druckit någon rödbetsjuice, då känner jag mig inte lika outtröttlig.

 

► Läs också: Det här får du – och det här får du inte – friskvårdsbidrag för

Nitrat ökar blodflödet
Varför är rödbetsjuice så effektivt? Jo, det beror på ämnet nitrat som rödbetor är fulladdade med. Forskning från hela världen visar att nitrat ökar blodflödet till skelettmuskulaturen och sänker blodtrycket. För atleter och särskilt fotbollsspelare är detta drömmen eftersom det är en explosiv sport med snabb och plötslig löpning där musklerna behöver massor av syre. Med nitrat använder kroppen mindre energi och man blir mer uthållig, och får också lättare att återhämta sig efter ett pass.

► Läs också: Bättre tid på milen med rödbetor

Slipper vänta på resultatet
Med många andra kosttillskott får man vänta månader på resultat, men med rödbetor går det betydligt snabbare. I en studie från Karolinska sjukhuset i Stockholm fick cyklister testa rödbetsjuice och redan efter sex dagar så såg man förbättrad kapacitet i de så kallade mitokondrierna som är cellernas energistationer. En studie i USA som publicerades i forskartidningen ”Hypertension” visade att blodtrycket sänktes på mellan en till fyra timmar efter ett glas juice och varade i upp till 24 timmar. Ju högre blodtryck man hade från början, ju bättre resultat med nitrat.

 

► Läs också - Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Sara Nordin

Helhetsperspektiv
Sara, som tränar mer än de flesta, berättar att hon i grunden äter bra och även äter andra näringsrika kosttillskott som spirulina och hampaprotein.
– Allt är ett helhetsperspektiv, jag har hittat rätt i kosten och äter bra i grunden. Jag mådde bra även innan jag drack rödbetsjuice tack vare att jag lägger stor vikt vid att få i mig näringsriktig mat och andra viktiga delar som till exempel att sova tillräckligt. Hälsotillståndet är väldigt komplext och rödbetsjuice kan boosta det tillståndet i viss mån.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

Av Jenny Thorell


Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.