Maxad uthållighet och mer energi med rödbetsjuice | Kurera.se

Maxad uthållighet och mer energi med rödbetsjuice

Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Rödbeta är inte bara en inlagd klassiker till pyttipanna utan kan hjälpa till med allt från orken till hjärtsvikt.
Fotbollsspelande Sara Nordin ville maximera sin uthållighet och testade rödbetsjuice som hon läst hyllats i studier världen över.
Idag har hon mer energi än hon kan göra av med, säger hon.

Har man ett aktivt liv som Sara Nordin är trötthet inte ett alternativ. Hon tränar omkring 15 timmar i veckan för KIF Örebro och blev nyfiken på hur hon kunde förbättra sitt spel och orka mer.

► Läs också: Astaxantin kan minska muskelskador vid träning

 

Intresserad av att maximera prestationen
– Jag är intresserad av hur man kan maximera prestationen med hjälp av kosten och läste att rödbeta skulle bidra till bättre uthållighet, så jag ville såklart testa det berättar Sara Nordin.
– Jag började med att riva råa rödbetor på egen hand men gick sedan över till rödbetsjuice när det kom ut i butik, mycket smidigare och mindre tidskrävande.

► Läs också: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice!

Sara Nordin

Sara Nordin spelar fotboll i KIF Örebro.

Snabb förbättring
Sara dricker mellan tre och fem centiliter per dag, tre timmar innan varje träning eller match och har gjort det i över ett år. Hon har fortsatt eftersom hon snabbt såg förbättring.
– Jag kände väldigt snabbt skillnad. Jag känner att jag orkar mer och det känns som om jag inte blir lika trött. Jag har bra grundkondition men juicen gör den där lilla skillnaden. Den tydligaste effekten har jag egentligen känt de dagar då jag inte druckit någon rödbetsjuice, då känner jag mig inte lika outtröttlig.

 

► Läs också: Det här får du – och det här får du inte – friskvårdsbidrag för

Nitrat ökar blodflödet
Varför är rödbetsjuice så effektivt? Jo, det beror på ämnet nitrat som rödbetor är fulladdade med. Forskning från hela världen visar att nitrat ökar blodflödet till skelettmuskulaturen och sänker blodtrycket. För atleter och särskilt fotbollsspelare är detta drömmen eftersom det är en explosiv sport med snabb och plötslig löpning där musklerna behöver massor av syre. Med nitrat använder kroppen mindre energi och man blir mer uthållig, och får också lättare att återhämta sig efter ett pass.

► Läs också: Bättre tid på milen med rödbetor

Slipper vänta på resultatet
Med många andra kosttillskott får man vänta månader på resultat, men med rödbetor går det betydligt snabbare. I en studie från Karolinska sjukhuset i Stockholm fick cyklister testa rödbetsjuice och redan efter sex dagar så såg man förbättrad kapacitet i de så kallade mitokondrierna som är cellernas energistationer. En studie i USA som publicerades i forskartidningen ”Hypertension” visade att blodtrycket sänktes på mellan en till fyra timmar efter ett glas juice och varade i upp till 24 timmar. Ju högre blodtryck man hade från början, ju bättre resultat med nitrat.

 

► Läs också - Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Sara Nordin

Helhetsperspektiv
Sara, som tränar mer än de flesta, berättar att hon i grunden äter bra och även äter andra näringsrika kosttillskott som spirulina och hampaprotein.
– Allt är ett helhetsperspektiv, jag har hittat rätt i kosten och äter bra i grunden. Jag mådde bra även innan jag drack rödbetsjuice tack vare att jag lägger stor vikt vid att få i mig näringsriktig mat och andra viktiga delar som till exempel att sova tillräckligt. Hälsotillståndet är väldigt komplext och rödbetsjuice kan boosta det tillståndet i viss mån.

► Läs också: Därför ska du äta spirulina

Av Jenny Thorell


Fakta

Namn: Sara Nordin
Ålder: 22 år
Familj: Mamma Marianne, pappa Christer och bröderna Jonas och Tobias
Bor: Örebro, men kommer från Örnsköldsvik
Gör: Spelar fotboll i KIF Örebro och jobbar på sidan om för att få ekonomin att gå runt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.