Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler i syfte att skydda konsumenterna.
De flesta länder gör tvärtom och EU-domstolen har vid flera tillfällen underkänt liknande lagstiftning i andra länder.

Hittills har det vare sig på nationell nivå eller på EU-nivå funnits några maxvärden för vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Nu vill Livsmedelsverket göra det möjligt att stoppa kosttillskott med vad man menar kan vara skadliga halter för att skydda konsumenterna. Man anser även att det är viktigt med tydliga regler och förutsättningar för de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Och föreslår därför att det införs maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.

 

Motsatt effekt
Branschorganisationen Svensk Egenvård tror att ett sådant regelverk kommer få motsatt effekt. Svensk egenvård har hittills själva i samråd med Livsmedelsverket ansvarat för säkerheten och delar inte alls myndighetens uppfattning.
Mats Nilsson som är VD på branschorganisationen Svensk Egenvård anser att det här inte bara är ett dråpslag för branschen, han menar att det också innebär ett försämrat konsumentskydd och går tvärtemot utvecklingen i resten av världen:
– Om Sverige inför maxgränser så går vi emot strömmen. De flesta EU-länder har gjort precis tvärtom och avvecklat maxgränserna. Till exempel gjorde Danmark det för ett år sedan. Det är mycket bättre att istället ha rådgivande värden som anpassar sig till våra olika livsvillkor. Våra behov ser väldigt annorlunda beroende på hur gamla vi är, hur vår kost ser ut, hur mycket vi tränar och så vidare. Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet. Det är på många sätt förvånande och branschen beklagar Livsmedelsverkets ställningstagande, säger Mats Nilsson.

LÄS OCKSÅ: “Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Maxvärden föreslås för dessa vitaminer och mineraler

Kan köpas från utlandet
– För flera företag är det oerhört alarmerande att inte kunna sälja efterfrågade produkter som är helt okej att sälja i andra EU-länder, säger Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Dessa produkter kommer fortsättningsvis också att vara lagliga för konsumenten att köpa så länge de gör det från en utländsk hemsida. Detta är extremt kontraproduktivt då det slår undan benen för den svenska branschen samtidigt som antalet okontrollerade produkter kommer att öka, säger Mats Nilsson och tillägger:
– Svenska konsumenter känner en trygghet i att handla svenska produkter och kommer nu att hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig.
Till exempel finns det i dag flera hemsidor som säljer CBD-olja som i betraktarens ögon är svenska trots att de håller till i Tyskland eller Storbritannien.
– Som konsument är det inte helt lätt att veta var företaget håller till. Sedan tror jag att det för många inte spelar så stor roll var man köper ifrån, menar Mats Larsson.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt 

Slutgiltigt beslut i slutet av 2020
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer, om förslaget går igenom, en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Svensk Egenvård kommer sammanställa remissvar där de belyser effekterna för såväl bransch som konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Debatten fortsätter: “Kosttillskott en väg till bättre hälsa”

Jobbar på ett remissförslag
Svensk Egenvård kommer att, tillsammans med alla medlemsföretag, sammanställa sina synpunkter för att ge konstruktiva förslag på hur man istället borde göra. Remissvaret ska även belysa effekterna för konsumenterna.
Före sommaren kommer Livsmedelsverket att anmäla sitt beslut till EU. Den processen brukar ta sex månader. Enligt deras plan kommer sedan ett beslut att fattas i december och börja gälla efter tre månader. Så ett beslut skulle kunna träda i kraft den första april 2021 med en övergångstid på ett år.
– Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet, säger Mats Nilsson.

Av Inger Palm

Källa: Livsmedelsverkets uppdrag i frågan finns att läsa i sin helhet här.

 


Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

 

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.