Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler i syfte att skydda konsumenterna.
De flesta länder gör tvärtom och EU-domstolen har vid flera tillfällen underkänt liknande lagstiftning i andra länder.

Hittills har det vare sig på nationell nivå eller på EU-nivå funnits några maxvärden för vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Nu vill Livsmedelsverket göra det möjligt att stoppa kosttillskott med vad man menar kan vara skadliga halter för att skydda konsumenterna. Man anser även att det är viktigt med tydliga regler och förutsättningar för de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Och föreslår därför att det införs maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.

 

Motsatt effekt
Branschorganisationen Svensk Egenvård tror att ett sådant regelverk kommer få motsatt effekt. Svensk egenvård har hittills själva i samråd med Livsmedelsverket ansvarat för säkerheten och delar inte alls myndighetens uppfattning.
Mats Nilsson som är VD på branschorganisationen Svensk Egenvård anser att det här inte bara är ett dråpslag för branschen, han menar att det också innebär ett försämrat konsumentskydd och går tvärtemot utvecklingen i resten av världen:
– Om Sverige inför maxgränser så går vi emot strömmen. De flesta EU-länder har gjort precis tvärtom och avvecklat maxgränserna. Till exempel gjorde Danmark det för ett år sedan. Det är mycket bättre att istället ha rådgivande värden som anpassar sig till våra olika livsvillkor. Våra behov ser väldigt annorlunda beroende på hur gamla vi är, hur vår kost ser ut, hur mycket vi tränar och så vidare. Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet. Det är på många sätt förvånande och branschen beklagar Livsmedelsverkets ställningstagande, säger Mats Nilsson.

LÄS OCKSÅ: “Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Maxvärden föreslås för dessa vitaminer och mineraler

Kan köpas från utlandet
– För flera företag är det oerhört alarmerande att inte kunna sälja efterfrågade produkter som är helt okej att sälja i andra EU-länder, säger Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Dessa produkter kommer fortsättningsvis också att vara lagliga för konsumenten att köpa så länge de gör det från en utländsk hemsida. Detta är extremt kontraproduktivt då det slår undan benen för den svenska branschen samtidigt som antalet okontrollerade produkter kommer att öka, säger Mats Nilsson och tillägger:
– Svenska konsumenter känner en trygghet i att handla svenska produkter och kommer nu att hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig.
Till exempel finns det i dag flera hemsidor som säljer CBD-olja som i betraktarens ögon är svenska trots att de håller till i Tyskland eller Storbritannien.
– Som konsument är det inte helt lätt att veta var företaget håller till. Sedan tror jag att det för många inte spelar så stor roll var man köper ifrån, menar Mats Larsson.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt 

Slutgiltigt beslut i slutet av 2020
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer, om förslaget går igenom, en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Svensk Egenvård kommer sammanställa remissvar där de belyser effekterna för såväl bransch som konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Debatten fortsätter: “Kosttillskott en väg till bättre hälsa”

Jobbar på ett remissförslag
Svensk Egenvård kommer att, tillsammans med alla medlemsföretag, sammanställa sina synpunkter för att ge konstruktiva förslag på hur man istället borde göra. Remissvaret ska även belysa effekterna för konsumenterna.
Före sommaren kommer Livsmedelsverket att anmäla sitt beslut till EU. Den processen brukar ta sex månader. Enligt deras plan kommer sedan ett beslut att fattas i december och börja gälla efter tre månader. Så ett beslut skulle kunna träda i kraft den första april 2021 med en övergångstid på ett år.
– Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet, säger Mats Nilsson.

Av Inger Palm

Källa: Livsmedelsverkets uppdrag i frågan finns att läsa i sin helhet här.

 


Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.