Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler i syfte att skydda konsumenterna.
De flesta länder gör tvärtom och EU-domstolen har vid flera tillfällen underkänt liknande lagstiftning i andra länder.

Hittills har det vare sig på nationell nivå eller på EU-nivå funnits några maxvärden för vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Nu vill Livsmedelsverket göra det möjligt att stoppa kosttillskott med vad man menar kan vara skadliga halter för att skydda konsumenterna. Man anser även att det är viktigt med tydliga regler och förutsättningar för de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Och föreslår därför att det införs maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.

 

Motsatt effekt
Branschorganisationen Svensk Egenvård tror att ett sådant regelverk kommer få motsatt effekt. Svensk egenvård har hittills själva i samråd med Livsmedelsverket ansvarat för säkerheten och delar inte alls myndighetens uppfattning.
Mats Nilsson som är VD på branschorganisationen Svensk Egenvård anser att det här inte bara är ett dråpslag för branschen, han menar att det också innebär ett försämrat konsumentskydd och går tvärtemot utvecklingen i resten av världen:
– Om Sverige inför maxgränser så går vi emot strömmen. De flesta EU-länder har gjort precis tvärtom och avvecklat maxgränserna. Till exempel gjorde Danmark det för ett år sedan. Det är mycket bättre att istället ha rådgivande värden som anpassar sig till våra olika livsvillkor. Våra behov ser väldigt annorlunda beroende på hur gamla vi är, hur vår kost ser ut, hur mycket vi tränar och så vidare. Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet. Det är på många sätt förvånande och branschen beklagar Livsmedelsverkets ställningstagande, säger Mats Nilsson.

LÄS OCKSÅ: “Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Maxvärden föreslås för dessa vitaminer och mineraler

Kan köpas från utlandet
– För flera företag är det oerhört alarmerande att inte kunna sälja efterfrågade produkter som är helt okej att sälja i andra EU-länder, säger Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Dessa produkter kommer fortsättningsvis också att vara lagliga för konsumenten att köpa så länge de gör det från en utländsk hemsida. Detta är extremt kontraproduktivt då det slår undan benen för den svenska branschen samtidigt som antalet okontrollerade produkter kommer att öka, säger Mats Nilsson och tillägger:
– Svenska konsumenter känner en trygghet i att handla svenska produkter och kommer nu att hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig.
Till exempel finns det i dag flera hemsidor som säljer CBD-olja som i betraktarens ögon är svenska trots att de håller till i Tyskland eller Storbritannien.
– Som konsument är det inte helt lätt att veta var företaget håller till. Sedan tror jag att det för många inte spelar så stor roll var man köper ifrån, menar Mats Larsson.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt 

Slutgiltigt beslut i slutet av 2020
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer, om förslaget går igenom, en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Svensk Egenvård kommer sammanställa remissvar där de belyser effekterna för såväl bransch som konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Debatten fortsätter: “Kosttillskott en väg till bättre hälsa”

Jobbar på ett remissförslag
Svensk Egenvård kommer att, tillsammans med alla medlemsföretag, sammanställa sina synpunkter för att ge konstruktiva förslag på hur man istället borde göra. Remissvaret ska även belysa effekterna för konsumenterna.
Före sommaren kommer Livsmedelsverket att anmäla sitt beslut till EU. Den processen brukar ta sex månader. Enligt deras plan kommer sedan ett beslut att fattas i december och börja gälla efter tre månader. Så ett beslut skulle kunna träda i kraft den första april 2021 med en övergångstid på ett år.
– Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet, säger Mats Nilsson.

Av Inger Palm

Källa: Livsmedelsverkets uppdrag i frågan finns att läsa i sin helhet här.

 


Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.