Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård

Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Livsmedelsverket har föreslagit att Sverige ska införa maxgränser för vitaminer och mineraler i syfte att skydda konsumenterna.
De flesta länder gör tvärtom och EU-domstolen har vid flera tillfällen underkänt liknande lagstiftning i andra länder.

Hittills har det vare sig på nationell nivå eller på EU-nivå funnits några maxvärden för vitaminer eller mineraler i kosttillskott. Nu vill Livsmedelsverket göra det möjligt att stoppa kosttillskott med vad man menar kan vara skadliga halter för att skydda konsumenterna. Man anser även att det är viktigt med tydliga regler och förutsättningar för de företag som tillverkar eller säljer kosttillskott. Och föreslår därför att det införs maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler.

 

Motsatt effekt
Branschorganisationen Svensk Egenvård tror att ett sådant regelverk kommer få motsatt effekt. Svensk egenvård har hittills själva i samråd med Livsmedelsverket ansvarat för säkerheten och delar inte alls myndighetens uppfattning.
Mats Nilsson som är VD på branschorganisationen Svensk Egenvård anser att det här inte bara är ett dråpslag för branschen, han menar att det också innebär ett försämrat konsumentskydd och går tvärtemot utvecklingen i resten av världen:
– Om Sverige inför maxgränser så går vi emot strömmen. De flesta EU-länder har gjort precis tvärtom och avvecklat maxgränserna. Till exempel gjorde Danmark det för ett år sedan. Det är mycket bättre att istället ha rådgivande värden som anpassar sig till våra olika livsvillkor. Våra behov ser väldigt annorlunda beroende på hur gamla vi är, hur vår kost ser ut, hur mycket vi tränar och så vidare. Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet. Det är på många sätt förvånande och branschen beklagar Livsmedelsverkets ställningstagande, säger Mats Nilsson.

LÄS OCKSÅ: “Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

Maxvärden föreslås för dessa vitaminer och mineraler

Kan köpas från utlandet
– För flera företag är det oerhört alarmerande att inte kunna sälja efterfrågade produkter som är helt okej att sälja i andra EU-länder, säger Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Dessa produkter kommer fortsättningsvis också att vara lagliga för konsumenten att köpa så länge de gör det från en utländsk hemsida. Detta är extremt kontraproduktivt då det slår undan benen för den svenska branschen samtidigt som antalet okontrollerade produkter kommer att öka, säger Mats Nilsson och tillägger:
– Svenska konsumenter känner en trygghet i att handla svenska produkter och kommer nu att hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen i många fall är obefintlig.
Till exempel finns det i dag flera hemsidor som säljer CBD-olja som i betraktarens ögon är svenska trots att de håller till i Tyskland eller Storbritannien.
– Som konsument är det inte helt lätt att veta var företaget håller till. Sedan tror jag att det för många inte spelar så stor roll var man köper ifrån, menar Mats Larsson.

LÄS OCKSÅ: Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt 

Slutgiltigt beslut i slutet av 2020
Förslaget om maxvärden skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020. Därefter kommer, om förslaget går igenom, en övergångstid för att företagen bland annat ska hinna justera avtalen med sina leverantörer. Svensk Egenvård kommer sammanställa remissvar där de belyser effekterna för såväl bransch som konsumenter.

 

LÄS OCKSÅ: Debatten fortsätter: “Kosttillskott en väg till bättre hälsa”

Jobbar på ett remissförslag
Svensk Egenvård kommer att, tillsammans med alla medlemsföretag, sammanställa sina synpunkter för att ge konstruktiva förslag på hur man istället borde göra. Remissvaret ska även belysa effekterna för konsumenterna.
Före sommaren kommer Livsmedelsverket att anmäla sitt beslut till EU. Den processen brukar ta sex månader. Enligt deras plan kommer sedan ett beslut att fattas i december och börja gälla efter tre månader. Så ett beslut skulle kunna träda i kraft den första april 2021 med en övergångstid på ett år.
– Vår förhoppning är att förslaget aldrig blir verklighet, säger Mats Nilsson.

Av Inger Palm

Källa: Livsmedelsverkets uppdrag i frågan finns att läsa i sin helhet här.

 


Bakgrund

2017 fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda och vid behov inför maximigränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott.
Sist i texten finns en länk till dokumenet som beskriver utredningsuppdraget.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.