Anders högberg i höstmiljö

Foto: Privat

Med magnesium försvann myrkrypningarna

Fakta

Namn: Anders Högberg
Familj: Sambo med Anna. Två barn på elva och fem år
Bor: I hus på Färingsö
Yrke: Vaktmästare
Fritidsintressen: Spelar ishockey, sysslar med motivlackering på hjälmar och brevlådor

Anders Högberg, 50 år, fick pirr och myrkrypningar i benen innan han skulle sova. Problemen blev så stora att han ibland var vaken flera timmar varje natt. När sambon kom hem med en burk magnesium var han skeptisk, men lät sig övertalas.
– Det hjälpte mig redan första kvällen. Nu har jag ätit magnesium i två år och kan inte vara utan mina tabletter, säger Anders.

Magnesiumbrist är mer vanligt än ovanligt idag. Brist på magnesium är faktiskt den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på D-vitamin är vanligare.
Magnesiumbrist kan uppstå om man har problem med tarmen och därför får ett nedsatt näringsupptag. Det kan också uppkomma som en biverkning av vissa läkemedel. Vanligast är att man inte äter mat som innehåller tillräckligt med magnesium. Det finns gott om magnesium i fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och frön.
Snabbmat och processad mat innehåller lägre halter magnesium än hemlagad mat men även om man är duktig på att äta bra kan man få magnesiumbrist på grund av att även färska råvaror inte innehåller lika mycket magnesium som det gjorde förr. För mycket socker, alkohol och kaffe kan också minska upptaget av magnesium. En frisk person behöver minst 300 milligram magnesium per dag.

 Läs också: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

 

Många olika bristsymtom
Magnesiumbrist kan orsaka en mängd olika symtom. Allt från koncentrationssvårigheter och nedstämdhet till sömnbesvär, muskelsvaghet och darr i benen.
Och det var just problem med pirr i benen, eller det som också kallas restless legs, som Anders Högberg råkade ut för.
– Det började för lite drygt två år sedan. Jag hade lagt mig i sängen för att sova så började benen skaka och det kändes som om det kröp myror på insidan av benen. Det tog säkert två timmar innan jag somnade, berättar Anders.
Samma sak hände natten därpå och så fortsatte det.
– När det var som värst gick jag upp och traskade runt i huset. Ibland tittade jag på TV eller surfade på nätet. Till slut somnade jag av trötthet.

Besvär vid läggdags
Problemen uppstod alltid vid läggdags. Anders fick inga myrkrypningar i benen under dagtid.
– Det kom alltid när jag lagt mig i sängen för att sova, säger han.
Sömnbristen gjorde förstås Anders trött på dagarna. Han jobbar som vaktmästare på en idrottsanläggning vilket innebär att han går flera mil varje arbetspass.
– Jag blev trött av att jag sov för lite men jag kände mig även svagare i benen när jag jobbade, säger Anders.

► Läs också: Magnesium – för hjärthälsa och bra humör

Bättre syresättning i musklerna
Lösningen på problemet kom snabbt. Anders sambo, som är hälsointresserad, kom hem med en burk Super Magnesium från Great Earth. Eftersom mineralet bland annat motverkar kramp och muskelspänningar trodde hon att det skulle hjälpa honom.
– Jag var skeptisk, men gick med på att prova. Effekten kom redan första kvällen och då försvann alla mina tvivel, säger Anders och skrattar.
Studier har visat att magnesium har en lugnande effekt på kroppen och kan förbättra syresättningen i musklerna, men det finns ingen dokumentation på att magnesium hjälper mot restless legs.

Migränen har minskat
Efter att ha börjat med magnesiumkomplexet har Anders märkt att benen blivit starkare, piggare och inte är lika spända längre.
– Jag spelade en del ishockey i min ungdom och har fortsatt med det som en fritidssysselsättning. Efter att ha börjat med magnesiumtillskottet så känner jag mig inte lika trött efter ett träningspass. Jag är dålig på att stretcha men just den biten är lättare nu när musklerna är mer avslappnade, säger Anders.
Han har även märkt en välkommen ”biverkning” – han har inte migrän lika ofta som förut.
– Jag vet inte om det har med kosttillskottet att göra men tidigare hade jag migrän fyra-fem gånger per år och nu har jag haft ett migrän-anfall på två år, berättar han.

 

► Läs också: Sju tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Benen pirrar inte längre vid läggdags
Sedan Anders började med tillskottet för två år sedan har han inte haft några problem med att benen pirrar när han ska sova.
– När jag åkte i väg en helg och besökte min mamma så glömde jag ta med burken och då kom problemen tillbaka, berättar han.
Nu har Anders magnesium i necessären så att han inte ska glömma dem när han åker bort.
– För säkerhets skull så har jag även några i jackfickan. De fungerar så bra så jag vill inte vara utan dem.

 Läs också: Ex-busen Johan Viktor: "Perfekt för mig som har ADHD och mycket kryp i benen"

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Anders Högberg
Familj: Sambo med Anna. Två barn på elva och fem år
Bor: I hus på Färingsö
Yrke: Vaktmästare
Fritidsintressen: Spelar ishockey, sysslar med motivlackering på hjälmar och brevlådor

Fakta

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna. Mycket beror på att maten vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet. Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning. Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion och till att minska trötthet och utmattning.

Magnesium vs kalcium
Förutom det låga magnesiuminnehållet i maten vi äter så förbrukas intaget när vi dricker läsk och alkohol. Raffinerad och fettrik mat ökar också förbrukningen av denna mycket viktiga mineral. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget. Mjölkprodukter innehåller 8-9 gånger mer kalcium (Ca) än magnesium (Mg). I Sverige får de allra flesta i sig ca 5-10 gånger mer kalcium än magnesium. Ett intag av 1-3:1 Ca:Mg är att rekommendera.

Magnesium är inblandat i över 325 olika enzymreaktioner i kroppen. De flesta av dessa har att göra med produktion, transport, lagring och användning av energi. Kalcium har en sammandragande effekt på musklerna medan magnesium har en avslappnande effekt. Magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna. Magnesiumets avslappnande effekt påverkar sömnen positivt och är kramplösande på både inre och yttre muskler. Blodets pH-värde regleras till viss del av magnesium och kroppens syra-/basbalans påverkas positivt.

Det dagliga intaget
En frisk människa behöver minst 300-450 milligram magnesium per dag enligt officiella rekommendationer. I takt med att våra kostvanor har förändrats så har vårt intag av magnesium minskat från cirka 1250 milligram till knappt 250 milligram per dag sedan början på 1900-talet. 30-50 procent av det magnesium vi får i oss tas upp i tunntarm och tjocktarm. Resten åker ut med avföringen.

Amerikanska nutritionister har, för att hjälpa till att dra in mer magnesium i cellerna, utvecklat ett mineraltransportsystem som kallas Portamin och består av lättlösliga och lättupptagliga föreningar av mineraler som glycinatkelat, citrat, glukonat, askorbat, malat och succinat. På den svenska marknaden hittas transportsystemet i magnesiumtillskottet Super Magnesium 375 mg från Great Earth som vissa menar får ett bredare upptagningsområde med sina olika former av magnesium, där magnesiumsalterna har varierande uppgifter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.