Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Anders högberg i höstmiljö

Foto: Privat

Med magnesium försvann myrkrypningarna

Fakta

Namn: Anders Högberg
Familj: Sambo med Anna. Två barn på elva och fem år
Bor: I hus på Färingsö
Yrke: Vaktmästare
Fritidsintressen: Spelar ishockey, sysslar med motivlackering på hjälmar och brevlådor

Anders Högberg, 50 år, fick pirr och myrkrypningar i benen innan han skulle sova. Problemen blev så stora att han ibland var vaken flera timmar varje natt. När sambon kom hem med en burk magnesium var han skeptisk, men lät sig övertalas.
– Det hjälpte mig redan första kvällen. Nu har jag ätit magnesium i två år och kan inte vara utan mina tabletter, säger Anders.

Magnesiumbrist är mer vanligt än ovanligt idag. Brist på magnesium är faktiskt den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på D-vitamin är vanligare.
Magnesiumbrist kan uppstå om man har problem med tarmen och därför får ett nedsatt näringsupptag. Det kan också uppkomma som en biverkning av vissa läkemedel. Vanligast är att man inte äter mat som innehåller tillräckligt med magnesium. Det finns gott om magnesium i fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och frön.
Snabbmat och processad mat innehåller lägre halter magnesium än hemlagad mat men även om man är duktig på att äta bra kan man få magnesiumbrist på grund av att även färska råvaror inte innehåller lika mycket magnesium som det gjorde förr. För mycket socker, alkohol och kaffe kan också minska upptaget av magnesium. En frisk person behöver minst 300 milligram magnesium per dag.

 Läs också: Mer testosteron och mindre kramp med magnesium

 

Många olika bristsymtom
Magnesiumbrist kan orsaka en mängd olika symtom. Allt från koncentrationssvårigheter och nedstämdhet till sömnbesvär, muskelsvaghet och darr i benen.
Och det var just problem med pirr i benen, eller det som också kallas restless legs, som Anders Högberg råkade ut för.
– Det började för lite drygt två år sedan. Jag hade lagt mig i sängen för att sova så började benen skaka och det kändes som om det kröp myror på insidan av benen. Det tog säkert två timmar innan jag somnade, berättar Anders.
Samma sak hände natten därpå och så fortsatte det.
– När det var som värst gick jag upp och traskade runt i huset. Ibland tittade jag på TV eller surfade på nätet. Till slut somnade jag av trötthet.

Besvär vid läggdags
Problemen uppstod alltid vid läggdags. Anders fick inga myrkrypningar i benen under dagtid.
– Det kom alltid när jag lagt mig i sängen för att sova, säger han.
Sömnbristen gjorde förstås Anders trött på dagarna. Han jobbar som vaktmästare på en idrottsanläggning vilket innebär att han går flera mil varje arbetspass.
– Jag blev trött av att jag sov för lite men jag kände mig även svagare i benen när jag jobbade, säger Anders.

► Läs också: Magnesium – för hjärthälsa och bra humör

Bättre syresättning i musklerna
Lösningen på problemet kom snabbt. Anders sambo, som är hälsointresserad, kom hem med en burk Super Magnesium från Great Earth. Eftersom mineralet bland annat motverkar kramp och muskelspänningar trodde hon att det skulle hjälpa honom.
– Jag var skeptisk, men gick med på att prova. Effekten kom redan första kvällen och då försvann alla mina tvivel, säger Anders och skrattar.
Studier har visat att magnesium har en lugnande effekt på kroppen och kan förbättra syresättningen i musklerna, men det finns ingen dokumentation på att magnesium hjälper mot restless legs.

Migränen har minskat
Efter att ha börjat med magnesiumkomplexet har Anders märkt att benen blivit starkare, piggare och inte är lika spända längre.
– Jag spelade en del ishockey i min ungdom och har fortsatt med det som en fritidssysselsättning. Efter att ha börjat med magnesiumtillskottet så känner jag mig inte lika trött efter ett träningspass. Jag är dålig på att stretcha men just den biten är lättare nu när musklerna är mer avslappnade, säger Anders.
Han har även märkt en välkommen ”biverkning” – han har inte migrän lika ofta som förut.
– Jag vet inte om det har med kosttillskottet att göra men tidigare hade jag migrän fyra-fem gånger per år och nu har jag haft ett migrän-anfall på två år, berättar han.

 

► Läs också: Sju tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Benen pirrar inte längre vid läggdags
Sedan Anders började med tillskottet för två år sedan har han inte haft några problem med att benen pirrar när han ska sova.
– När jag åkte i väg en helg och besökte min mamma så glömde jag ta med burken och då kom problemen tillbaka, berättar han.
Nu har Anders magnesium i necessären så att han inte ska glömma dem när han åker bort.
– För säkerhets skull så har jag även några i jackfickan. De fungerar så bra så jag vill inte vara utan dem.

 Läs också: Ex-busen Johan Viktor: "Perfekt för mig som har ADHD och mycket kryp i benen"

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Anders Högberg
Familj: Sambo med Anna. Två barn på elva och fem år
Bor: I hus på Färingsö
Yrke: Vaktmästare
Fritidsintressen: Spelar ishockey, sysslar med motivlackering på hjälmar och brevlådor

Fakta

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna. Mycket beror på att maten vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet. Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning. Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion och till att minska trötthet och utmattning.

Magnesium vs kalcium
Förutom det låga magnesiuminnehållet i maten vi äter så förbrukas intaget när vi dricker läsk och alkohol. Raffinerad och fettrik mat ökar också förbrukningen av denna mycket viktiga mineral. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget. Mjölkprodukter innehåller 8-9 gånger mer kalcium (Ca) än magnesium (Mg). I Sverige får de allra flesta i sig ca 5-10 gånger mer kalcium än magnesium. Ett intag av 1-3:1 Ca:Mg är att rekommendera.

Magnesium är inblandat i över 325 olika enzymreaktioner i kroppen. De flesta av dessa har att göra med produktion, transport, lagring och användning av energi. Kalcium har en sammandragande effekt på musklerna medan magnesium har en avslappnande effekt. Magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna. Magnesiumets avslappnande effekt påverkar sömnen positivt och är kramplösande på både inre och yttre muskler. Blodets pH-värde regleras till viss del av magnesium och kroppens syra-/basbalans påverkas positivt.

Det dagliga intaget
En frisk människa behöver minst 300-450 milligram magnesium per dag enligt officiella rekommendationer. I takt med att våra kostvanor har förändrats så har vårt intag av magnesium minskat från cirka 1250 milligram till knappt 250 milligram per dag sedan början på 1900-talet. 30-50 procent av det magnesium vi får i oss tas upp i tunntarm och tjocktarm. Resten åker ut med avföringen.

Amerikanska nutritionister har, för att hjälpa till att dra in mer magnesium i cellerna, utvecklat ett mineraltransportsystem som kallas Portamin och består av lättlösliga och lättupptagliga föreningar av mineraler som glycinatkelat, citrat, glukonat, askorbat, malat och succinat. På den svenska marknaden hittas transportsystemet i magnesiumtillskottet Super Magnesium 375 mg från Great Earth som vissa menar får ett bredare upptagningsområde med sina olika former av magnesium, där magnesiumsalterna har varierande uppgifter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.