Med nypon försvann smärtan

Fakta

Namn: Catharina Lagerblad.
Ålder: 73 år.
Bor: Västra Frölunda, Göteborg.
Gör: Tidigare gymnasielärare, sedan terapeut inom alternativ vård - numera pensionär.
Hälsotips vid led- och ryggsmärta:
– Vattensäng är ett bortglömt fenomen. För mig är det verkligen livsviktigt, en räddning. Den ska vara odämpad. Det förutsätter dock att man är singel. Min lilla hund på åtta kilo är den enda som är tillåten, annars blir det hela havet stormar.

Man brukar säga att endast ett nypon kan ge oss hela dagsbehovet av C-vitamin. Men det är inte det enda superbäret är omtyckt för.
Nypon har i flera studier visat sig vara effektivt mot ledvärk.
Catharina Lagerblad är en som har upptäckt nyponets goda effekter på smärta.

Det onda kom för flera år sedan. Catharina Lagerblad, 73 år, är drabbad av fibromyalgi och tillståndet ger henne smärtor på flera punkter i ryggen. Till följd får hon svårt att sova. Vägen till en diagnos har varit oerhört snårig.
– Jag har lidit av smärta i ryggen sedan 1983. Först trodde man att det var kroniskt ryggskott, sedan muskelinflammation, förklarar hon.

 

Läs också: Därför ska du äta nypon

Vände sig till alternativ vård
Hon blev så småningom trött på diagnoser och läkemedel som inte fungerade. Hon vände sig istället till alternativ vård och blev så intresserad att hon utbildade sig till terapeut inom det. Det var då hon kom i kontakt med de nypontillskott som finns på marknaden. Catharina testade sig fram på eget bevåg och insåg att det fanns ett som faktiskt hjälpte mot smärtan.
– Nypontillskottet Movo gjorde all skillnad i världen för mig. Ryggsmärtan har minskat rejält. Nu har jag bara ont om jag belastar den med extra tyngd, förklarar Catharina.

Catharina Lagerblad, 73 år. Foto: Eva Jakobsson.

Catharina Lagerblad, 73 år. Foto: Eva Jakobsson.

Antiinflammatoriskt och skyddande
Nyponpulvret i Movo är gjort på hela nyponet. Kärnorna har en hög halt av naturligt C-vitamin. Som antioxidant bidrar vitaminet till att skydda cellerna mot oxidativ stress och därmed till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion.

Läs också: Fem naturliga smärtlindrare

Studier på galaktolipiden GOPO
Historien om nyponpulvret började redan på 80-talet i Langeland, Danmark. Bonden Erik Hansen utvecklade en torkning- och malningsprocess för att bibehålla den naturliga kvalitén hos nyponen. Forskare vid Köpenhamns universitetssjukhus, Rikshospitalet och danska jordbruksmyndigheten började kartlägga Erik Hansens nyponpulver. Vid de första kliniska studierna identifierade de galaktolipiden GOPO. Den består av fettsyror och sockerarter som enligt de danska forskarna har en antiinflammatorisk verkan och skyddar våra celler. Flera forskningsförsök har visat att GOPO hjälper vid ledbesvär som artros och reumatisk artrit.

Läs också: Bonde upptäckte nypon som naturlig smärtlindring av slump

 

”Smärta tar bort livsgnistan”
Att slippa smärtorna har förändrat vardagen för Catharina.
– När man har ont sugs musten ur en och man tappar livsgnistan. Men det finns hjälp att få, säger Catharina.
Nyligen testade hon nyponkapslar istället för pulver, men hon glömde av sig och fick inte i sig lika stor dos. Hon upptäckte inte sitt misstag förrän hon vaknade upp mitt i natten med ryggsmärta igen.
– Där fick jag mitt bevis på att det verkligen fungerar och att jag behöver full dos, berättar hon.
För att hålla fibromyalgin i schack har hon även andra knep att ta till.
– Nypon, långa promenader och vattensäng är mina tre heliga tips!

Danska strandnypon
Movo innehåller nypon som hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet. Fem publicerade kliniska studier och två metanalyser bekräftar att nyponets innehåll av galaktolipiden GOPO är viktig för effekten. Nyponet är dessutom naturligt rik på vitamin C som skyddar cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion.

Läs också: 5 goda råd vid ledvärk

Av Emma V Larsson


Fakta

Namn: Catharina Lagerblad.
Ålder: 73 år.
Bor: Västra Frölunda, Göteborg.
Gör: Tidigare gymnasielärare, sedan terapeut inom alternativ vård - numera pensionär.
Hälsotips vid led- och ryggsmärta:
– Vattensäng är ett bortglömt fenomen. För mig är det verkligen livsviktigt, en räddning. Den ska vara odämpad. Det förutsätter dock att man är singel. Min lilla hund på åtta kilo är den enda som är tillåten, annars blir det hela havet stormar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Trädgård

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren. Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

vilda-vaxter-skola-syren

Vilda växter-skola: syren

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om den väldoftande syrenens något oväntade användningsområden.

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

 

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

 

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.