Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Medelhavskost

Medelhavskost minskar risken för övervikt hos barn

Ny forskning: Barn som äter medelhavskost löper 15 procents mindre risk att bli överviktiga jämfört med barn som äter traditionell kost.  Svenska barn är bäst i Europa på att äta medelhavskost.

En internationell studie har undersökt sambanden mellan kost och hälsa hos 10 000 europeiska barn. Resultaten visade att en medelhavsdiet minskade risken för övervikt med 15 procent, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande. Den viktgynnande medelhavsdieten innehåller mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och spannmål – men sparsamt med kött och mjölkprodukter.

 

Poäng för fisk och grönt
Barnen i studien var mellan två och nio år. Därför fick föräldrar svara på frågor om barnens kostvanor, som sedan poängsattes av forskarna. Ju mer maten följde medelhavsdieten desto högre poäng fick de. Matdagböckerna jämfördes sedan med uppgifter om barnens längd, vikt, midjemått och fettprocent.

Svenska barn i topp
Forskarna bakom studien poängterar att kosthållningen inte verkar styras av var barnen bor, dietens namn till trots. Bäst på att följa medelhavsdieten var nämligen svenska barn. Italienska barn kvalade in på andra plats medan cypriotiska barn var sämst på att äta enligt medelhavskosten.

Grönsaker är grejen
Forskaren Gianluca Tognon har lett den internationella studien. Han berättar att orsaken till de svenska barnens första plats är att de äter mycket grönsaker.
– De svenska barnen åt betydligt mer grönsaker än barn från andra länder. De italienska barnen var sämst av alla på att få i sig grönsaker, trots sin andra plats.

Behövs mer kunskap
Gianluca Tognon tror att en förklaring till resultatet är att svenska föräldrar överlag är medvetna om gällande kostrekommendationer.
– Att det bland föräldrar saknas kunskap om vad som är en hälsosam kosthållning kan vara en av orsakerna bakom skillnaderna i barns hälsa och vikt, säger Tognon.

 

Troligen bra för miljön
I framtiden vill Gianluca Tognon också se mer forskning om medelhavskostens inverkan på miljön. Han tror nämligen att dieten är lika bra för klimatet som för midjemåttet.
– Kött och mejeriprodukter är livsmedel som belastar miljön hårt, säger Tognon. Teoretisk sätt borde medelhavskosten därför vara bra för klimatet.

Förlänger livet
De aktuella forskningsresultaten presenteras nyligen vid den årliga, europeiska konferensen om fetma. Resultaten stärker den redan befintliga samlingen vetenskapliga bevis för att medelhavsdieten gynnar hälsan, för barn såväl som vuxna. Forskare på Sahlgrenska akademin har tidigare kunna visa på att medelhavskost förlänger livet. 70-åringar som äter medelhavskost kan förlänga sitt liv med 2-3 år.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.