Annons
Annons

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Inger Palm

26 oktober, 2021
Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan
Dela inlägget

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen, och nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Matti Marklund som bland annat är knuten till forskning vid Uppsala universitet har deltagit i en studie som involverade 4 150 svenska 60-åringar och som man följt under 16 år.

Forskarna tog blodprov för att sedan se hur hälsan på försökspersonerna skulle komma att utvecklas under studietiden. Man ville se vem som fick olika former av hjärt-kärlsjukdomar och inte och vem som dog samt hur detta var kopplat till deras matvanor.

LÄS OCKSÅ: Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

Förstå sambandet

Man mätte nivåerna av särskilda fettsyror som finns i mejeriprodukter i blodet vilket gjorde att forskarna inte var beroende av vad försökspersonerna uppgett att de ätit.

Forskarna fann att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar var lägst bland de personer som hade den specifika fettsyran i blodet.

– Det här sambandet är väldigt intressant men vi behöver fler studier för att bättre förstå hur mejeriprodukter och mejerifetter påverkar vår hälsa, säger Matti Marklund och menar att man inte ska dra för höga växlar innan man bättre förstått sambandet mellan mejerifett och hjärthälsa eftersom man inte ännu vet vilken typ av mejeriprodukter som gäller.

LÄS OCKSÅ: 4 nyttiga fakta om fetter, kolesterol och statiner

Minnet kan svika

Här i Sverige äter vi mycket mejeriprodukter vilket är något forskarna menar är matvanor som är på uppgång runt om i världen.

När det görs studier på kopplingen mellan hälsa/sjukdom och matvanor brukar studiedeltagarna få uppge vad de ätit, vilket gör att resultaten kan bli missvisande på grund av att det är lätt att minnas fel.

– Genom att mäta blodnivåerna av särskilda fettsyror som finns i mejeriprodukter kan vi få mer objektiv information om hur mycket mejerifett en person har ätit, utan att vara beroende av deltagarnas minne eller olika kostdatabasers kvalitet, säger Matti Marklund.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Blod analyserades

Tidigare studier har visat att magrare mejeriprodukter är mer gynnsamt för hälsan. Man har också sett att strukturen på själva produkten, och inte enbart mängden fett, kan påverka exempelvis kolesterolet.

Matti Marklund menar att de allra flesta rekommendationerna av de mejeriprodukter vi ska välja handlar om fettsnåla val. Men att nyare tankesätt handlar om att lyfta fram yoghurt framför smör och att välja bort de sötade mejerivarorna.

LÄS OCKSÅ: Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Största studien hittills

De svenska forskarna slog ihop sitt resultat med studier från Danmark, USA och Storbritannien och här hittade man liknande resultat. Sammanlagt fanns data från 43 000 personer, vilket gör denna analys till den mest omfattande rapporten om kopplingen mellan mejerifett uppmätt i blodet, och risken för hjärt-kärlsjukdomar.

– Våra resultat ska tolkas försiktigt då de delvis kan ha påverkats av andra faktorer än konsumtion av mejeriprodukter. Men vi kunde dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärtkärlsjukdomar, säger Matti Marklund.

Forskningsstudien var ett samarbete mellan forskare i Sverige, USA och Australien.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Här kan du läsa studien

Annons
Annons