Annons
Annons

Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever

Mer gröna bladgrönsaker i den dagliga kan minska risken att utveckla fettlever. Ett ökat intag av nitrat, som normalt förekommer i flera typer av grönsaker, minskar fettinlagringen i levern. Det visar studier.

Redaktionen

9 maj, 2023
Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever
Dela inlägget

Mer gröna bladgrönsaker i den dagliga kan minska risken att utveckla fettlever. Ett ökat intag av nitrat, som normalt förekommer i flera typer av grönsaker, minskar fettinlagringen i levern. Det visar studier.

Fettlever är en vanlig leversjukdom, den drabbar en av fyra. Det kan utvecklas till livshotande tillstånd i form av skrumplever och levercancer. De vanligaste orsakerna bakom fettlever är koppla till livsstilen, det vill säga en osund kost som leder till övervikt eller en hög alkoholkonsumtion. Än så länge finns inga läkemedel för att behandla sjukdomen.

Bland annat har forskare vid Karolinska Institutet visat att ett ökat intag av oorganiskt nitrat kan förebygga fettinlagringen i levern. När möss som givits en västerländsk diet med mycket fett och socker sedan gavs nitrat såg forskarna en signifikant lägre andel fettinlagring i levern.

LÄS OCKSÅ: Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Ökar effekten hos mitokondrierna

Resultaten i möss bekräftades av två cellstudier på mänskliga leverceller. Förutom en minskad risk för fettlever såg forskarna också ett sänkt blodtryck, och en förbättrad insulinkänslighet hos möss med typ 2-diabetes.

Fokus för forskarna är att förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, bland annat genom att påverka kosten. Tidigare studier har visat att nitrat i form av grönsaker ökar effektiviteten hos mitokondrierna, cellernas kraftverk. Det i sin tur kan förbättra prestationsförmågan. Det har även visat sig att ett ökat intag av frukt och grönsaker har en effekt på hjärt-kärlfunktionen och diabetes.

LÄS OCKSÅ: Läkarens bästa tips mot fettlever

Kosttillskott som komplement

Det är sannolikt att sjukdomarna hänger ihop, och att en ökad oxidativ stress leder till minskad kväveoxidproduktion, vilket påverkar organens funktion negativt. Försöken visar på en alternativ väg för kroppen att producera kväveoxid genom att förändra dieten till att innehålla mer nitrat som ombildas till kväveoxid.

Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott. Även om det oftast krävs större studier är förstås viktigt att äta mer grönbladiga grönsaker, både vanlig sallad och de mer nitratrika sorterna spenat och ruccola. Det krävs inga stora mängder för att få en skyddande effekt, det räcker med cirka 200 gram per dag.

Av Inger Palm

Källa: Karolinska institutet

Annons
Annons