Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tallrikar med vegokorv och vegoburgare

Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter

Många som försöker äta mer vego lockas av enkelheten i de färdiga vegoprodukterna i mataffären. Färs, korv, burgare, grillbitar….utbudet idag är stort. Men hur hälsosamma och naturliga är dessa produkter egentligen, om man läser ingrediensförteckningen?

Årets matbluff, konsumentföreningen Äkta varas årliga ”antipris”, där konsumenter får nominera produkter som inte håller vad de lovar i form av innehåll, utgörs till en växande andel av färdiga vegetariska produkter, som vegokorv, vegoburgare och vegofärs. Ett talande exempel är Alpros sojavisp som med sina ynka 2 procent soja vann ”priset” 2019.

 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Större vegogransksning
Detta triggade Äkta vara att närmre granska 90 vegetariska alternativ till hamburgare, korv och färs.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson på deras sajt.

Svårt att hitta huvudråvaran
Och det visade sig att endast åtta av de 90 undersökta produkterna var tillsatsfria och fria från aromämnen och andra industriingredienser. En majoritet av produkterna innehöll rentav fler än fem av sådana ingredienser. Och enligt Äkta vara är en del av produkterna så fullspäckade med tillsatser och industriingredienser ”att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran”.

LÄS OCKSÅ: 5 E-nummer med hälsorisker att undvika

Korvar värstingar
Och värst av alla är korvarna – inte en enda tillsatsfri produkt hittades i korvkategorin. En vegansk grillkorv från Coop innehöll exempelvis 14 olika tillsatser, aromer och industriella ingredienser. Enligt Äkta vara innehåller den mindre protein än korvbrödet den ofta äts med.

Men flera konkurrenters korvar var inte mycket bättre de, varav flera hade 11 respektive 13 tillsatsingredienser.

Burgarna kommer tätt efter där en av värstingarna, My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger, hade 12 tillsatser, medan konkurrenter från exempelvis Hälsans kök och Quorn bjöd på 10.

 

LÄS OCKSÅ: Så bemöter du myterna om fördelar med tillsatser i maten

Färs bäst av de dåliga
Generellt innehåller färserna något färre tvivelaktiga ingredienser, men värstingar finns även i denna kategori, med 8-11 tillsatser och industriingredienser. Exempel på färs som inte höll måttet är The Meatless Farm Co Vegetarisk färs, med 11 sådana.

Källa: Äkta varas vegogranskning

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.