Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tallrikar med vegokorv och vegoburgare

Mer tillsatser än grönt i färdiga vegoprodukter

Många som försöker äta mer vego lockas av enkelheten i de färdiga vegoprodukterna i mataffären. Färs, korv, burgare, grillbitar….utbudet idag är stort. Men hur hälsosamma och naturliga är dessa produkter egentligen, om man läser ingrediensförteckningen?

Årets matbluff, konsumentföreningen Äkta varas årliga ”antipris”, där konsumenter får nominera produkter som inte håller vad de lovar i form av innehåll, utgörs till en växande andel av färdiga vegetariska produkter, som vegokorv, vegoburgare och vegofärs. Ett talande exempel är Alpros sojavisp som med sina ynka 2 procent soja vann ”priset” 2019.

 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Bara 3 av 21 testade oljor var extra virgin olivolja

Större vegogransksning
Detta triggade Äkta vara att närmre granska 90 vegetariska alternativ till hamburgare, korv och färs.

– Det finns nog en viss naivitet när det gäller just vegoprodukterna. De är ju ett alternativ till den ofta kritiserade köttindustrin och anses därför i grunden schyssta och hälsosamma. Jag tror helt enkelt att folk inte lika ofta vänder på förpackningen för att kolla vad de egentligen innehåller som när man köper andra varor, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson på deras sajt.

Svårt att hitta huvudråvaran
Och det visade sig att endast åtta av de 90 undersökta produkterna var tillsatsfria och fria från aromämnen och andra industriingredienser. En majoritet av produkterna innehöll rentav fler än fem av sådana ingredienser. Och enligt Äkta vara är en del av produkterna så fullspäckade med tillsatser och industriingredienser ”att det är svårt att avgöra vad som i ett vanligt livsmedel skulle motsvara huvudråvaran”.

LÄS OCKSÅ: 5 E-nummer med hälsorisker att undvika

Korvar värstingar
Och värst av alla är korvarna – inte en enda tillsatsfri produkt hittades i korvkategorin. En vegansk grillkorv från Coop innehöll exempelvis 14 olika tillsatser, aromer och industriella ingredienser. Enligt Äkta vara innehåller den mindre protein än korvbrödet den ofta äts med.

Men flera konkurrenters korvar var inte mycket bättre de, varav flera hade 11 respektive 13 tillsatsingredienser.

Burgarna kommer tätt efter där en av värstingarna, My Best Veggie Vegetarian spicy bean burger, hade 12 tillsatser, medan konkurrenter från exempelvis Hälsans kök och Quorn bjöd på 10.

 

LÄS OCKSÅ: Så bemöter du myterna om fördelar med tillsatser i maten

Färs bäst av de dåliga
Generellt innehåller färserna något färre tvivelaktiga ingredienser, men värstingar finns även i denna kategori, med 8-11 tillsatser och industriingredienser. Exempel på färs som inte höll måttet är The Meatless Farm Co Vegetarisk färs, med 11 sådana.

Källa: Äkta varas vegogranskning

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!