Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pia Lerigon

Foto: Jini Sofia Lee

Metoden som hjälpte Pia att bli frisk från covid-19

När Pia Lerigon trodde att hon var frisk så var hon egentligen bara i början av ett utdraget covid-19-förlopp.
Men genom att jobba strukturerat med den så kallades kata-metoden kunde hon nå sitt mål på bara några veckor.

Enligt en undersökning från Novus kan uppemot 150 000 svenskar vara långtidssjuka i covid -19. Och ännu finns kunskapsluckor och det är långt ifrån en självklart att man får hjälp för sina symptom.

LÄS OCKSÅ: Hjälper quercetin mot corona-viruset?

Långdragna symptom
Pia Lerigon, 48, är en av dem som i mars i år blev sjuk i covid-19 och sedan fick dras med långdragna symptom som trötthet och orkeslöshet en lång tid efter att hon hade insjuknat.
– Veckorna bara gick och jag blev aldrig bra, utan jag fick istället olika symptom som kom och gick.
Eftersom Pia Lerigon jobbar som verksamhetsutvecklare och lean-coach, vilket är en ledningsfilosofi som handlar om att jobba med ständiga förändringar inom tillverkningsindustrin, föll det sig naturligt att tillämpa en metod som ingår i begreppet, nämligen kata, för att hantera den okända terräng hon numera befann sig i. Kata är hämtat från den japanska kampsporten och går ut på att lämna komfortzonen och metodiskt arbeta mot ett tydligt mål som innebär en rejäl utmaning.
– Vid en vanlig förkylning har du ofta dina knep för hur du ska må bättre, men vid covid-19 har i princip ingen, inte ens sjukvården, svar på vad du ska göra om symptomen inte försvinner, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Satte upp dagliga utmaningar
Pia Lerigon som inte ens kunde gå ut med soporna utan att bli andfådd satte målet att hon skulle kunna gå upp för en brant backe. Därför började hon stapla upp små dagliga utmaningar – något som snart gav resultat. Själv beskriver hon kata-metoden som ett ”strukturerat experiment”, där det gäller att vara lyhörd och ständigt vara beredd att omvärdera sin strategi för att nå målet och inte ge upp trots bakslag. För det är lätt att känna hopplöshet när symptomen aldrig tycks försvinna.
– Ett steg kunde vara att ringa sjukvårdsupplysningen för att en sjuksköterska skulle bedöma om jag var allvarligt sjuk eller om jag bara inbillade mig. Utifrån den kunskapen kunde jag sedan ta mig vidare. Det positiva med katan är att man gör en sak i taget och sedan en avstämning. Man tar aldrig nästa steg innan man är klar med det första.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Fem sätt att öka din mentala styrka”

Blev fokuserad
Efter tre veckor var hon helt symptomfri och hade fått tillbaka både energi och ork.
– Innan jag började med kata kände jag mig hopplös, men nu blev jag för fokuserad för att känna hopplöshet. Sedan började jag också med ett tillskott med C-vitamin, D-vitamin och Betaglukan gjord på jäst, som gjorde stor skillnad.
Pia Lerigon är dock noga med att poängtera att man bör uppsöka vården om man är det minsta osäker och rådfråga läkare, dietist eller fysioterapeut om man mår dåligt eller upplever en försämring.
– Metoden är inget botemedel för covid-19, utan mer ett sätt att lära sig mer om sig själv för att må bättre.

Kom igång med katan

Måltillstånd: Katan börjar med att du funderar på ditt måltillstånd. Det kan vara att du vill gå upp för en backe utan att bli andfådd.
• Vad är målet?
• Vilket tillstånd vill du uppnå?

Nuläge: Börja med att fundera på var du står just nu, så att du har en utgångspunkt att utgå från i ditt förbättringsarbete.
• Har något förändrats?
• Var befinner du dig just nu?

 

Hinder: Välj ett hinder som hindrar dig från att nå ditt måltillstånd. Det är bra om det hinder som du väljer är ditt största hinder, men det är viktigare att du väljer ett hinder än rätt hinder. Lägg därför inte ner för mycket tankemöda på valet.
• Vilka hinder finns det för att uppnå måltillståndet?
• Vilket hinder tar du dig an?

LÄS OCKSÅ: Läs Pias egna ord om sjukdomen och hur hon blev frisk igen

Hypotes: Hypotesen har två delar: Dels vad du räknar med att göra, det vill säga det som är ditt experiment, och dels vad du tror kommer att hända. Hypotesen ska också vara något du kan göra relativt snart.
• Vad räknar du med att göra, det vill säga vad blir ditt experiment?
• Vad förväntar du dig kommer att hända?

Test: När du tagit fram din hypotes är det dags att testa den. Det går inte att på intellektuell väg klura ut om hypotesen stämmer eller inte, du måste pröva den. Försök att testa hypotesen på en gång, vänta inte i onödan.
• Hur snart kan du testa hypotesen?
• Hur kan du observera hypotesen?

 

Utfall: När du genomfört din hypotes är det viktigt att du jämför faktiskt resultat med förväntat resultat.
• Vad hände?
• Vad blev det verkliga utfallet?

Lärdom: Lärdomen är extremt viktig när du arbetar med katan. Fundera igenom vad som hände och vad du lärde dig. Det kan också vara så att din hypotes faller. Det gör ingenting. Det viktiga är inte om hypotesen är rätt eller fel utan vad du lärt dig av processen.
• Vad lärde du dig av experimentet?
• Höll hypotesen?

Uppföljning: När du funderat igenom vad du lärde dig av experimentet är det dags att följa upp huruvida du nått måltillståndet eller om du ska specificera eller justera måltillståndet, för att påbörja varv två.
• Hur följer du upp att du nått måltillståndet? Går det att mäta?

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.