Movement Medicine med Mia Hozhona

It’s Friday, let’s dance!

Postad: 4 april, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Souldance | Etiketter: , , , , | Kommentera

 

Dagens hemmapractice från mig blir en spellista. It’s Friday, let’s dance some Souldance!

dance3

Av med skor och strumpor, på med musiken! Låt kroppen göra precis som den vill och behöver. Andas och sträck. Andas och digga. Andas och dansa musiken. Andas och pausa i stillhet.

Här är spellistan på Spotify: Friday Movement Medicine!

IMG_6080Säsongspremiär!

Postad: 14 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , , | Kommentera

Frukostgröt, solen, och säsongspremiär för ljudlösa, mjuka mockasiner!

I Stockholm har det varit 12 grader varmt sista dagarna. Det är redan vår och alla känns gladare där ute i världen!

Mitt HipstaFoto 987920073_3

Mitt HipstaFoto 987920073_8

Mitt HipstaFoto 987920073_2Precis som i ett bra äktenskap.

Postad: 3 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Souldance | Etiketter: , , , , | Kommentera

“I went to church,
but God wasn’t there;
I said everybody’s prayers
Till something deep inside me cried,
“I need the beat to be satisfied.”
I got off my knees and on my feet
Took my rock & roll prayers
back on the street.
I gotta dance,
Gotta dance.”

~ Gabrielle Roth

Utan dans är jag ingenting. Dansen är mitt livselexir. Andetagen djupt i kroppen. Musiken som blir min rörelse. Som blir min stillhet.

För mig är yogan och dansen gifta med varandra. Den ena ger bränsle till den andra, precis som i ett bra äktenskap. Samtidigt är de också fria, lever sina egna liv. Precis som i ett bra äktenskap.

Dansen är mitt livselexir. Souldance. Soul Motion.

Andetagen djupt i kroppen.

Musiken, instrumenten, sången, rytmerna som blir min rörelse. Som blir min stillhet.

3  5

4

Bilderna från en workshop i Umeå 2013. Dans. Yoga. Stillhet.

 Take more CHANCES, dance more DANCES

Postad: 20 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Souldance | Etiketter: , , , , , , | Kommentera

Igår eftermiddag ringde Jo: “Jag behöver be dig om en stor tjänst, Mia…”

Jo Cobbett – en kvinna som inte bara är en av mina främsta dansinpiratörer/lärare, utan som också har blivit en älskad vän under dessa sista fyra år – är grundaren av movingground och håller sin dans Fumbling Towards Ecstacy här i Culver City, LA, sen 19 år. Hon är tillsammans med Michael navet i den stora danscommunityn som finns här i west LA.

Och nu var Jo sjuk.

Och jag svarade: “JA.”

Så, med kortaste förberedelsetid jag har haft för att leda en tvåtimmars dans, sa jag JA och kastade mig ut mot genomförandet med nyfikenhet.

Igår kväll: förberedde spellistan. Åkte själv och dansade. Efter dansen: fortsatte med spellistan och filosofin (temat, dharmat) kring klassen fram till midnatt. Bokade en taxi.

I morse: upp kl 6. En sista flukt på spellistan, grötfrukost, dusch, iväg. Taxi till Jo för att hämta nycklar, hennes bil och instruktioner. GPS:en ledde mig till Masonic Lodge, instruktionerna hjälpte mig in genom alla portar och skåp.

Steg för steg byggde jag ihop mixerbord, ljudanläggningen, mikrofon. Lite vägledning på telefonen kring alla (amerikanska) kablar, sen funkade allt! Snodde ihop ett altare sista tio minuterna före klassen.

Kl 10-12: Höll klass i världens bästa danscommunity!!

LYCKA.

WOW!

YAHOO!!

Vilken extremt underbar näst sista dag i LA för denna gång.

Thank you beloved Jo for your trust, and asking me to sub for you. Thank you faithful and heartful dancers. Thank you music, thank you wooden floor and Masonic Lodge (my favorite dance space on this planet, and it keeps bringing me back to LA over and over and over!). Thank you space and our willingness to be curious exploring you. Thanks to myself for showing up! 🙂

Mitt HipstaFoto 943724001_1.web

Jag och Jo (frisk!) för ett par veckor sedan.

IMG_2955 IMG_2957

Jag och Jo under samma parasoll 2011 🙂

Mitt HipstaFoto 943724001_3Vad är du nyfiken på?

Postad: 8 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Meditation, Mindfulness | Etiketter: , , | Kommentera

Om jag säger medveten rörelse, vad tänker du då?

Mitt eget utforskande av rörelsemeditation började 1989. Jag gick några kurser på Mullingstorp och vi praktiserade bland annat dansmeditation, shaking meditation. Jag fastnade direkt. För mig var det medicin. Medicin som höll mig kvar i livet! Medicin som hjälpte mig att flytta in i min kropp, in i mig själv. Jag hade jättesvårt att känna sinnesro i mitt eget skinn på den tiden.

Jag fortsatte att praktisera olika former av rörelsemeditation i kombination med stilla, sittande vipassana. Jag hittade till dansen, det frigörande, medvetna dansuttrycket. Medicinen av att flytta in i min egen kropp fortsatte konstant. Tro mig, att den har varit så bitter ibland! Söt och helt ljuvlig i andra stunder. Gudomlig i alla lägen, även de hårda dagarna fulla av smärta.

Yogan kom till mig ungefär 1992, jag praktiserade själv spontana övningar och 1994 minns jag min första yogaklass i Indien.

Idag ska jag gå en lång promenad ner till havet här i Santa Monica. Kroppen signalerar till mig sitt behov av fötter mot jorden. Steg. Inte cykla. Gå. I kväll ska jag dansa, på en fest hos en av mina dansvänners vänner. I morgon är planen och önskan att komma iväg från det urbana och upp till bergen för en hike, riktigt nära naturen.

Hur ser ditt förhållande till rörelse och träning av mindfulness, närvaro ut? Yoga – vad är det för dig? Dans – har du dansat frigörande, medveten dans i någon form?

Vad skulle du vilja läsa om i den här bloggen?

IMG_6113

 

 

 

 Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Mia Hozhona
Ålder: 48
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Driver Stockholm Prana Flow Yoga & Souldance. Coach och vägledare. Resenär. Skribent. Medicinkvinna.
Om mig: Passionerad utövare och lärare i conscious movement – flowyoga, frigörande dans, rörelsemeditation. Resväskan ofta packad. Kalifornien är något av mitt andra hemland, har tidigare bott i Indien, Australien och Italien. Hemsida: www.littlewing.se
Om bloggen: Om konsten att flytta in i sig själv genom yoga, dans, meditation. Jag filosoferar kring inre och yttre resor – från på Yoga på Yobbet hemma i Sverige, till mina resor och utbildningar i Amerika och Europa. Välkommen att följa med!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.