Movement Medicine med Mia Hozhona

Dagens mudra, ett teckenspråk

Postad: 3 maj, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Filosofi, Prana Flow Yoga | Etiketter: , , | Kommentera

Dagens mudralektion i dagens Prana Flow-klass:

 

Vi färdades till en djup, medveten inflyttning av hela kroppen som en mudra.

Hela kroppen som ett teckenspråk.

Hela kroppen som ett spår, att läsas, att bevittnas, att tolkas.

Mindfulness fully embodied.

Wisdom fully drunk!

IMG_6117

Copyright 2014 Mia HozhonaIliopsoas – den (ytterst!) biointelligenta muskeln

Postad: 2 april, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | 4 kommentarer

Jag jobbar mycket med positionen anjaneyasana i yogan. “Utfall” kallad på svenska. “Lunge pose” på engelska.

Vill du veta hur en muskel mellan buk och ben (!) kan vara biointelligent och påverka vår stresshormonproduktion? Jag lovar att det är otroligt intressant. Läs artikeln The Psoas Muscle Of The Soul här.

 

thingswedoFredagsyoga hemma: Moon Namaskar

Postad: 28 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

På söndag är det nymåne.

För den som är “intonad” på naturens cykler och känner av dem, så kan dagarna fram till just nymånen tidvis kännas lite tunga i både kropp och tanke. Man liksom tömmer ut det sista av en cykel, inför att fräsch och ny och starta nästa. Litegrann som känslan när man under några dagar vänder och klämmer ut det sista ur en tandkrämstub… och hur najs (miljövänligt om inte annat) och nytt det känns när man verkligen har tömt allt det gamla, och får börja på ny kula (tub)!

Nymånen på söndag är ju extra speciell då vi går in i sommartid. Hurra!!

Älskade våren! Den här tiden är den allra lyxigaste. Man vet att man har ett halvt år av sinnligt, ljust, varmt framför sig. Knoppar ska spricka, fönster ska putsas. Och då menar jag i första hand metaforiskt… men visst. På alla plan.

Och då är det helt fint och viktigt att vara mjuk med sig själv. Att hitta vila. Städa kroppen: kanske detoxa en-två veckor? Rensa bort vinterdvala. Och ta en extra middagsvila med fönstret öppet och den friska vårluften välkommen in.

Här kommer veckans fredagsyoga:

En mjuk Moon Namaskar – en Månhälsning. Inspireras, följ, prova, lägg till eget… lyssna på kroppen. Lämna vintern dessa två sista dagar och gör dig redo för söndagens nymåne och sommartid.

Ps. Du missar väl inte min sprittande gröna vårtävling? 🙂“Avancerad yoga” har inget med avancerade positioner att göra

Postad: 23 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Det är min sanning. Faktum är att det är så självklart för mig, att jag ständigt glömmer bort (och kommer ihåg igen) att folk imponeras av avancerade positioner.

Alltså, akrobatik och gymnastik är fantastiskt! Och imponerande. Och vackert. Men det har inte mycket med att fördjupa sin yoga att göra.

Att avancera i yoga är på ett sätt snarare tvärtom. Det handlar mer än någonting annat om att förkroppsliga yogan, to embody the movement, and the stillness. Jag brukar prata om att flytta in i sin kropp. Att flytta in djupare i sin enkelhet i sin practice.

Att andas djupare.

Att växa i närvaro i varje position, och varje vilostund, och varje kroppsdel varesig den är i ansträngning eller avslappning.

Att expandera, förlänga, flytta in, närvara.

Att radera gränsen mellan “mig” och “andra”.

Att sjunka djupare i meditation, ens egna direkta upplevelse av varandet.

IMG_0828

Vi är redan.

Det är ingenting vi behöver uppnå. Bra och sann yoga för mig, hjälper oss att att skala bort, avlägsna illusionerna om att någonting annat är sant.

 

Såklart är att på köpet växer man in i mer och mer avancerade asana (posistioner) ju mer man praktiserar. Och de i sin tur har lite andra effekter än andra rörelser. Varje rörelse har en unik effekt, i nuet, utifrån förutsättningarna i oss själva, vår miljö, vår inställning och rörelsens potential.

Men avancerad yoga är djupare närvaro, ett djupare, mognare, ännu mer stilla vilande – inflyttande – i oss själva. I alla dimensioner som är vi. I stunden. Den organiskt nya stunden och människan i varje stund. Bara bevittnande. Mjuk, klar och enkel.

Att komma hem.

Att vara välkommen hem.

Peace.

m.IMG_1011

 

 Jag hittade inte till yogan för att livet var kul och enkelt

Postad: 15 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Filosofi | Etiketter: , , | Kommentera

Jag hittade inte till yogan för att livet var kul och enkelt. Inte heller via gymmet (det fanns ingen gymyoga när jag började) eller någon fysisk träning. Yogan kom till mig som en räddning för själen.

Livet var inte lätt. Jag var 23 och själen hade så länge jag kunde minnas stångats med att flytta in och känna sig bekväm i min kropp. Tankarna stångades ofta med känslor, och känslorna stångades ofta med livet utanför.

Jag var en s k högkänslig ung människa – men de termerna fanns inte då. Jag var både konstnärsjäl, tänkare och mystiker. Allt jag brann för var egentligen att vara tillsammans med den stora Källan, det Gudomliga, och att skapa i olika former. Ord och musik. Poesi. Färg. Form. Tyg. Röst. Naturen. Men mycket av livet och tiden gick åt att hantera känslor och bemästra olika funderingar om livet.

När jag var 23 hade behovet av att ”komma hem”, att få flytta in i mig själv, blivit akut. Jag hade på så många olika sätt flytt ifrån obekväma känslor, otrygghet och ångest. Flykt betyder “snabb färd undan fara” – och jag orkade inte längre. På ytan hade jag “allt” (sambo, familj, copywriterexamen, kreativt yrke, lägenhet, ja till och med en cabriolet). Men inuti var det absolut kaos. Och jag hade verkligen inga val eller vägar bort ifrån kaoset kvar. Jag hade uttömt dem alla. Jag var tvungen att välja det som fanns längst ned på min lista, det absolut läskigaste av allt: att börja möta mig själv, och kaoset och ångesten därinne.

Tidpunkten var mars 1989 och platsen kursgården Mullingstorp som drevs av läkaren Bengt Stern. Första kursen hette Möt Dig Själv. Till Mullingstorp skulle jag återkomma under ett par år, på fler kurser och sedan som assistent på kurserna och som redaktör till en av Bengts böcker. *hej fina Bengt i himlen* Samtidigt började jag praktisera meditation i olika former: rörelsemeditation, dansmeditation, dynamisk meditation, och stillasittande meditation.

Utforskandet växte vidare i neo-reichiansk kroppspsykoterapi, frigörande andning, primalterapi, dansmeditation, vipassana, medveten närvaro-träning, medveten teater, medveten dans och många andra tekniker. Jag åkte på psykologiska och andliga workshops, kurser och utbildningar Sverige, Indien, Nepal, Australien, USA, Tyskland, England, Holland, Finland, Danmark…

Och någonstans där kom yogan till mig.

Jag minns det väl. Jag minns att jag var i Indien och att jag kom till min första riktiga yogaklass, det var en Iyengaryogaklass. Det vi gjorde i klassen bekräftade att en mängd övningar som jag spontant hade gjort med kroppen i samband med dans och andra meditationer – det var yoga asanas.

Sedan 1994 har jag inom yogan i omgångar praktiserat Iyengar, Hatha, Dynamic, Organic, Jivamukti, Yin, Sama, Vinyasa Flow, och till slut fann jag Shiva Rea’s Prana Flow® yoga. Jag har haft privilegiet att studera för så många lärare, jag kan inte nämna dem alla, men några av dem är Shiva Rea, Nixa de Bellis, Hala Khouri, Erich Schiffmann, Gina Caputo, Michael Stewart, Anand Sagar och förstås många fina yogalärare här hemma i Sverige.

Jag har utövat och praktiserat yoga på så många sätt under de här åren. Från djupaste stillhetsyogan och blissfullaste satsang i varandet självt, via prestationsbaserad fysisk yoga där jag kunde drivas av att bli bättre och bättre i asana och bli bekräftad av mina lärare, till yogan jag lever och lär ut idag: djup, uppriktig, individuell, vis, vänlig, utmanande, glad, stark, mjuk, gudomlig, mänsklig, kraftfull, kärleskfull, vägledd, utforskande, fritt flödande yoga practice och meditation för själen att flytta in i kroppen.

Det är en lång historia av meditation, movement medicine – och skolan livet. Jag har förstås också utforskat olika sorters kost, superfoods, näringstillskott under åren. Food medicine. Kött slutade jag med på den där första kursen på Mullingstorp, så jag firar också 25 år som vegetarian. Idag är min kost framför allt ekologisk och näringsrik. Vitt socker, vete och mjölkprodukter har väldigt liten plats, mycket är raw, allting är gott 🙂 och supportar både hjärna och nervsystem på bra sätt. Mina grundligt utvärderade blodvärden i höstas visade att min kropp tror att den är 19-20 år, så någonting funkar!!! 🙂

Det har varit många liv under dessa år. Många länder, lärare, elever. En lång resa över hela världen inom mig själv och geografiskt utanför. I meditation, terapi, utbildningar, dagliga studier viktigast av allt annat: daglig praktik av det jag lärt. Utan ett enda undantag. Ofta för att jag inte har haft något val, men ännu oftare för att kärleken till att vara mystiker är större än allting.

Så nu firar jag!

Jag firar att det på månaden är 25 år sen jag gjorde mitt aktiva val för att undersöka, försöka förstå och bli medveten om mig själv och mina relationer med andra och med Källan.

Jag firar dessa 25 år eller 9 125 dagar som jag har valt att följa mitt hjärta, den smala vägen, att lyssna, skapa, söka och finna min unika livsdans en dag i taget.

Tack alla tusentals människor och djur, lärare och elever, skogar berg och sjöar, yogamattor, meditationskuddar och dansgolv som funnits längs min väg och finns idag. Tack allt! Hipp hurra! Nu kör vi på 25 till, en dag i taget! 🙂

184638_10150096719100415_6694273_n

Nepal 1990

185858_10150096722460415_4212447_n

Indien ca 1994

183622_10150096719575415_2957078_n

Medveten teater och sångträning, Indien ca 1991

180460_10150096722385415_5641110_n

Haridwar, vid Ganges. 1995

IMG_1048

Med Sri Sri HLW Poonja (Papaji) i Lucknow 1991

283_17083220414_9354_n

Med Barry Long i Australien ca 2002Säsongspremiär!

Postad: 14 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , , | Kommentera

Frukostgröt, solen, och säsongspremiär för ljudlösa, mjuka mockasiner!

I Stockholm har det varit 12 grader varmt sista dagarna. Det är redan vår och alla känns gladare där ute i världen!

Mitt HipstaFoto 987920073_3

Mitt HipstaFoto 987920073_8

Mitt HipstaFoto 987920073_2Ledig söndag!

Postad: 9 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Datorfri dag fr o m NU! Kan det inspirera?

Hej! :–)

Mitt HipstaFoto 943724001_1 Mitt HipstaFoto 943724001_3

1743683_10152020103300415_360260700_nNya yogamattor *yippee*

Postad: 5 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Glad överraskning idag på en av mina företagsyogaklasser. Företaget hade köpt in 20 sprillans nya yogamattor!

Jag blir så himla glad. Det betyder att man värdesätter och hörsammar vår yogagrupp.

Fyra terminer hittills har jag fått köra lunchyoga med juristerna på det här företaget – trots att det varje termin står på kö andra grupper som vill ha någon annan ledd motionsform. Men mina elever har hojtat högt och skrivit protestbrev mot att yogan skulle läggas ner. 🙂

Och idag möttes vi av nya mattor. Tack och hurra för det!

Mitt HipstaFoto 991946993

Mitt HipstaFoto 991946993(1)

 Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Mia Hozhona
Ålder: 48
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Driver Stockholm Prana Flow Yoga & Souldance. Coach och vägledare. Resenär. Skribent. Medicinkvinna.
Om mig: Passionerad utövare och lärare i conscious movement – flowyoga, frigörande dans, rörelsemeditation. Resväskan ofta packad. Kalifornien är något av mitt andra hemland, har tidigare bott i Indien, Australien och Italien. Hemsida: www.littlewing.se
Om bloggen: Om konsten att flytta in i sig själv genom yoga, dans, meditation. Jag filosoferar kring inre och yttre resor – från på Yoga på Yobbet hemma i Sverige, till mina resor och utbildningar i Amerika och Europa. Välkommen att följa med!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.