Movement Medicine med Mia Hozhona

“Avancerad yoga” har inget med avancerade positioner att göra

Postad: 23 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Det är min sanning. Faktum är att det är så självklart för mig, att jag ständigt glömmer bort (och kommer ihåg igen) att folk imponeras av avancerade positioner.

Alltså, akrobatik och gymnastik är fantastiskt! Och imponerande. Och vackert. Men det har inte mycket med att fördjupa sin yoga att göra.

Att avancera i yoga är på ett sätt snarare tvärtom. Det handlar mer än någonting annat om att förkroppsliga yogan, to embody the movement, and the stillness. Jag brukar prata om att flytta in i sin kropp. Att flytta in djupare i sin enkelhet i sin practice.

Att andas djupare.

Att växa i närvaro i varje position, och varje vilostund, och varje kroppsdel varesig den är i ansträngning eller avslappning.

Att expandera, förlänga, flytta in, närvara.

Att radera gränsen mellan “mig” och “andra”.

Att sjunka djupare i meditation, ens egna direkta upplevelse av varandet.

IMG_0828

Vi är redan.

Det är ingenting vi behöver uppnå. Bra och sann yoga för mig, hjälper oss att att skala bort, avlägsna illusionerna om att någonting annat är sant.

 

Såklart är att på köpet växer man in i mer och mer avancerade asana (posistioner) ju mer man praktiserar. Och de i sin tur har lite andra effekter än andra rörelser. Varje rörelse har en unik effekt, i nuet, utifrån förutsättningarna i oss själva, vår miljö, vår inställning och rörelsens potential.

Men avancerad yoga är djupare närvaro, ett djupare, mognare, ännu mer stilla vilande – inflyttande – i oss själva. I alla dimensioner som är vi. I stunden. Den organiskt nya stunden och människan i varje stund. Bara bevittnande. Mjuk, klar och enkel.

Att komma hem.

Att vara välkommen hem.

Peace.

m.IMG_1011

 

 En mindfulnessmeditation denna fredag kväll?

Postad: 28 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Meditation, Mindfulness | Etiketter: , | Kommentera


Om vi skulle ge oss själva detta i kväll, inför helgen?

15 minuter sittande. Slutna ögon. Känn kroppen, låt axlarna sjunka tungt. Ryggen rak.

Följ andetagen.

 

Säger zenmästaren Thich Nhat Hanh:

Your body is your first home: “Breathing in, I arrive in my body. Breathing out, I am home.”

 

Följ inandningen med den tanken. Följ utandningen med den tanken.

 

Med värme från Mia

 

Mitt HipstaFoto 994809313_3

 Electronic detox

Postad: 27 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Filosofi, Mindfulness | Etiketter: , | Kommentera

Jag vill skapa fler dagar i mitt liv då jag detoxar från dator och smartphone. Men det blir inte så många hela dagar per år. Mest när jag reser. Men knappt då heller.

Tänk om jag kunde ha en heldag i veckan fullständigt utan dator och smartphone. (Måste jag bo på typ en strand i Mexico för att leva i den verkligheten, funderar jag? Eller på mina drömmars ranch, ute på landet!)

Små steg på vägen dit, en dag i taget med medvetna val gör skillnad och känns bra.

En jättebra mindfulnessövning, samt electronic detox, är att bara åka tunnelbana, buss eller pendeltåg då man åker tunnelbana, buss eller pendeltåg. Inte ta upp telefonen. Bara vara medveten om att jag åker, när jag åker. Att jag är där jag är.

Men hur frestande på en skala är det, att “bara först kolla sina mail”? Och sen göra mindfulnessövningen… 😉 Nå, bättre att göra den än att inte göra den alls!

Kärlek på oss alla!

IMG_6121Vad är du nyfiken på?

Postad: 8 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Meditation, Mindfulness | Etiketter: , , | Kommentera

Om jag säger medveten rörelse, vad tänker du då?

Mitt eget utforskande av rörelsemeditation började 1989. Jag gick några kurser på Mullingstorp och vi praktiserade bland annat dansmeditation, shaking meditation. Jag fastnade direkt. För mig var det medicin. Medicin som höll mig kvar i livet! Medicin som hjälpte mig att flytta in i min kropp, in i mig själv. Jag hade jättesvårt att känna sinnesro i mitt eget skinn på den tiden.

Jag fortsatte att praktisera olika former av rörelsemeditation i kombination med stilla, sittande vipassana. Jag hittade till dansen, det frigörande, medvetna dansuttrycket. Medicinen av att flytta in i min egen kropp fortsatte konstant. Tro mig, att den har varit så bitter ibland! Söt och helt ljuvlig i andra stunder. Gudomlig i alla lägen, även de hårda dagarna fulla av smärta.

Yogan kom till mig ungefär 1992, jag praktiserade själv spontana övningar och 1994 minns jag min första yogaklass i Indien.

Idag ska jag gå en lång promenad ner till havet här i Santa Monica. Kroppen signalerar till mig sitt behov av fötter mot jorden. Steg. Inte cykla. Gå. I kväll ska jag dansa, på en fest hos en av mina dansvänners vänner. I morgon är planen och önskan att komma iväg från det urbana och upp till bergen för en hike, riktigt nära naturen.

Hur ser ditt förhållande till rörelse och träning av mindfulness, närvaro ut? Yoga – vad är det för dig? Dans – har du dansat frigörande, medveten dans i någon form?

Vad skulle du vilja läsa om i den här bloggen?

IMG_6113

 

 

 

 Eating prayers

Postad: 7 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Mindfulness, Näring | Etiketter: , , | 2 kommentarer

bild(3)

Hittade en vacker sida om hur några av våra mest älskade frukter, grönsaker och kryddor växer …

Tänk så mycket liv (prana), tid, magi och mänsklig arbetskraft det ligger bakom varje sak vi äter. Om man tänker på det när man sätter sig framför sin måltid, om man verkligen begrundar sin tallrik och allt som tagit sig hela vägen fram till den, från jordens många hörn. Då skapar man tacksamhet och mindfulness kring sin måltid.

Här är sidan med alla vackra bilder.Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Mia Hozhona
Ålder: 48
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Driver Stockholm Prana Flow Yoga & Souldance. Coach och vägledare. Resenär. Skribent. Medicinkvinna.
Om mig: Passionerad utövare och lärare i conscious movement – flowyoga, frigörande dans, rörelsemeditation. Resväskan ofta packad. Kalifornien är något av mitt andra hemland, har tidigare bott i Indien, Australien och Italien. Hemsida: www.littlewing.se
Om bloggen: Om konsten att flytta in i sig själv genom yoga, dans, meditation. Jag filosoferar kring inre och yttre resor – från på Yoga på Yobbet hemma i Sverige, till mina resor och utbildningar i Amerika och Europa. Välkommen att följa med!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.