Movement Medicine med Mia Hozhona

Sista tävlingsdagen på torsdag. Var med och vinn!

Postad: 22 april, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , | Kommentera

Yes!

Vill du vara med och tävla om den här läckra yogatoppen från HARD TAIL, Los Angeles? Då är det dags, tävlingens sista dag är på torsdag.

hardtail2 Hardtail1

Eftersom jag älskar våren och allt vad den står för så måste vi så klart fira det! Vi firar med tävling om ett sprakande grönt batiklinne från underbara HARD TAIL i Santa Monica, LA.

Gör så här:

1. Gå in och anmäl dig via facebook till mitt inspirations- och nyhetsmail senast på torsdag 24 april.

2. Den 25 april får alla anmälda ett mail om tävlingen. Du tävlar med att skriva en motivering om varför du vill vinna HARD TAIL linnet. Svaret ska vara inne senast 28 april.

3. Den 30 april meddelas vinnaren med den bästa motivationen här på bloggen!

Priset är en yogatop från superpopulära yoga- och dansklädesbutiken HARD TAIL i Santa Monica, Los Angeles. Deras batikkläder har precis kommit tillbaka i en ny serie. Härligt! Vårligt!! Toppen är i storlek small och är samma modell som linnet på bilden, men grönt i färgen (ej grönt + blått). Värde 340 kr.

Lycka till!!

Bild från www.hardtailforever.comPrana, nymåne och sommartid

Postad: 30 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , | Kommentera

Nymåne! Sommartid! Ett högtryck av prana är här.

Vad är prana? Här är en länk till en artikel i Yoga Journal, som berättar lite mer. Jag läste ur den i ett par av mina yogaklasser i veckan, för att ta upp frågan om vad har alla olika yogaformer gemensamt? 

Sänder också en innerlig kram till alla som tycker dagen är tung. Vårsolen väcker alla sorters knoppar…

IMG_0766

 

 “Avancerad yoga” har inget med avancerade positioner att göra

Postad: 23 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Det är min sanning. Faktum är att det är så självklart för mig, att jag ständigt glömmer bort (och kommer ihåg igen) att folk imponeras av avancerade positioner.

Alltså, akrobatik och gymnastik är fantastiskt! Och imponerande. Och vackert. Men det har inte mycket med att fördjupa sin yoga att göra.

Att avancera i yoga är på ett sätt snarare tvärtom. Det handlar mer än någonting annat om att förkroppsliga yogan, to embody the movement, and the stillness. Jag brukar prata om att flytta in i sin kropp. Att flytta in djupare i sin enkelhet i sin practice.

Att andas djupare.

Att växa i närvaro i varje position, och varje vilostund, och varje kroppsdel varesig den är i ansträngning eller avslappning.

Att expandera, förlänga, flytta in, närvara.

Att radera gränsen mellan “mig” och “andra”.

Att sjunka djupare i meditation, ens egna direkta upplevelse av varandet.

IMG_0828

Vi är redan.

Det är ingenting vi behöver uppnå. Bra och sann yoga för mig, hjälper oss att att skala bort, avlägsna illusionerna om att någonting annat är sant.

 

Såklart är att på köpet växer man in i mer och mer avancerade asana (posistioner) ju mer man praktiserar. Och de i sin tur har lite andra effekter än andra rörelser. Varje rörelse har en unik effekt, i nuet, utifrån förutsättningarna i oss själva, vår miljö, vår inställning och rörelsens potential.

Men avancerad yoga är djupare närvaro, ett djupare, mognare, ännu mer stilla vilande – inflyttande – i oss själva. I alla dimensioner som är vi. I stunden. Den organiskt nya stunden och människan i varje stund. Bara bevittnande. Mjuk, klar och enkel.

Att komma hem.

Att vara välkommen hem.

Peace.

m.IMG_1011

 

 Jag hittade inte till yogan för att livet var kul och enkelt

Postad: 15 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Filosofi | Etiketter: , , | Kommentera

Jag hittade inte till yogan för att livet var kul och enkelt. Inte heller via gymmet (det fanns ingen gymyoga när jag började) eller någon fysisk träning. Yogan kom till mig som en räddning för själen.

Livet var inte lätt. Jag var 23 och själen hade så länge jag kunde minnas stångats med att flytta in och känna sig bekväm i min kropp. Tankarna stångades ofta med känslor, och känslorna stångades ofta med livet utanför.

Jag var en s k högkänslig ung människa – men de termerna fanns inte då. Jag var både konstnärsjäl, tänkare och mystiker. Allt jag brann för var egentligen att vara tillsammans med den stora Källan, det Gudomliga, och att skapa i olika former. Ord och musik. Poesi. Färg. Form. Tyg. Röst. Naturen. Men mycket av livet och tiden gick åt att hantera känslor och bemästra olika funderingar om livet.

När jag var 23 hade behovet av att ”komma hem”, att få flytta in i mig själv, blivit akut. Jag hade på så många olika sätt flytt ifrån obekväma känslor, otrygghet och ångest. Flykt betyder “snabb färd undan fara” – och jag orkade inte längre. På ytan hade jag “allt” (sambo, familj, copywriterexamen, kreativt yrke, lägenhet, ja till och med en cabriolet). Men inuti var det absolut kaos. Och jag hade verkligen inga val eller vägar bort ifrån kaoset kvar. Jag hade uttömt dem alla. Jag var tvungen att välja det som fanns längst ned på min lista, det absolut läskigaste av allt: att börja möta mig själv, och kaoset och ångesten därinne.

Tidpunkten var mars 1989 och platsen kursgården Mullingstorp som drevs av läkaren Bengt Stern. Första kursen hette Möt Dig Själv. Till Mullingstorp skulle jag återkomma under ett par år, på fler kurser och sedan som assistent på kurserna och som redaktör till en av Bengts böcker. *hej fina Bengt i himlen* Samtidigt började jag praktisera meditation i olika former: rörelsemeditation, dansmeditation, dynamisk meditation, och stillasittande meditation.

Utforskandet växte vidare i neo-reichiansk kroppspsykoterapi, frigörande andning, primalterapi, dansmeditation, vipassana, medveten närvaro-träning, medveten teater, medveten dans och många andra tekniker. Jag åkte på psykologiska och andliga workshops, kurser och utbildningar Sverige, Indien, Nepal, Australien, USA, Tyskland, England, Holland, Finland, Danmark…

Och någonstans där kom yogan till mig.

Jag minns det väl. Jag minns att jag var i Indien och att jag kom till min första riktiga yogaklass, det var en Iyengaryogaklass. Det vi gjorde i klassen bekräftade att en mängd övningar som jag spontant hade gjort med kroppen i samband med dans och andra meditationer – det var yoga asanas.

Sedan 1994 har jag inom yogan i omgångar praktiserat Iyengar, Hatha, Dynamic, Organic, Jivamukti, Yin, Sama, Vinyasa Flow, och till slut fann jag Shiva Rea’s Prana Flow® yoga. Jag har haft privilegiet att studera för så många lärare, jag kan inte nämna dem alla, men några av dem är Shiva Rea, Nixa de Bellis, Hala Khouri, Erich Schiffmann, Gina Caputo, Michael Stewart, Anand Sagar och förstås många fina yogalärare här hemma i Sverige.

Jag har utövat och praktiserat yoga på så många sätt under de här åren. Från djupaste stillhetsyogan och blissfullaste satsang i varandet självt, via prestationsbaserad fysisk yoga där jag kunde drivas av att bli bättre och bättre i asana och bli bekräftad av mina lärare, till yogan jag lever och lär ut idag: djup, uppriktig, individuell, vis, vänlig, utmanande, glad, stark, mjuk, gudomlig, mänsklig, kraftfull, kärleskfull, vägledd, utforskande, fritt flödande yoga practice och meditation för själen att flytta in i kroppen.

Det är en lång historia av meditation, movement medicine – och skolan livet. Jag har förstås också utforskat olika sorters kost, superfoods, näringstillskott under åren. Food medicine. Kött slutade jag med på den där första kursen på Mullingstorp, så jag firar också 25 år som vegetarian. Idag är min kost framför allt ekologisk och näringsrik. Vitt socker, vete och mjölkprodukter har väldigt liten plats, mycket är raw, allting är gott 🙂 och supportar både hjärna och nervsystem på bra sätt. Mina grundligt utvärderade blodvärden i höstas visade att min kropp tror att den är 19-20 år, så någonting funkar!!! 🙂

Det har varit många liv under dessa år. Många länder, lärare, elever. En lång resa över hela världen inom mig själv och geografiskt utanför. I meditation, terapi, utbildningar, dagliga studier viktigast av allt annat: daglig praktik av det jag lärt. Utan ett enda undantag. Ofta för att jag inte har haft något val, men ännu oftare för att kärleken till att vara mystiker är större än allting.

Så nu firar jag!

Jag firar att det på månaden är 25 år sen jag gjorde mitt aktiva val för att undersöka, försöka förstå och bli medveten om mig själv och mina relationer med andra och med Källan.

Jag firar dessa 25 år eller 9 125 dagar som jag har valt att följa mitt hjärta, den smala vägen, att lyssna, skapa, söka och finna min unika livsdans en dag i taget.

Tack alla tusentals människor och djur, lärare och elever, skogar berg och sjöar, yogamattor, meditationskuddar och dansgolv som funnits längs min väg och finns idag. Tack allt! Hipp hurra! Nu kör vi på 25 till, en dag i taget! 🙂

184638_10150096719100415_6694273_n

Nepal 1990

185858_10150096722460415_4212447_n

Indien ca 1994

183622_10150096719575415_2957078_n

Medveten teater och sångträning, Indien ca 1991

180460_10150096722385415_5641110_n

Haridwar, vid Ganges. 1995

IMG_1048

Med Sri Sri HLW Poonja (Papaji) i Lucknow 1991

283_17083220414_9354_n

Med Barry Long i Australien ca 2002Friday AW med earth flow yoga practice

Postad: 14 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , | En kommentar

Hur vill du gå från arbetsvecka till att inleda helgen?

Yoga, dans och meditation är alla fantastiska broar för att andas ut, lämna bakom, ladda om och bjuda in det nya. Bästa AW:n ever!!

Jag tänkte att fredagarna här på Movement Medicine-bloggen ska bjuda på övningar du kan göra hemma. Vi inleder med 30 minuters ljuvlig, jordande Prana Flow-yoga med Shiva Rea, min lärare.

Enjoy the flow!Ledig söndag!

Postad: 9 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Datorfri dag fr o m NU! Kan det inspirera?

Hej! :–)

Mitt HipstaFoto 943724001_1 Mitt HipstaFoto 943724001_3

1743683_10152020103300415_360260700_nNya yogamattor *yippee*

Postad: 5 mars, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Glad överraskning idag på en av mina företagsyogaklasser. Företaget hade köpt in 20 sprillans nya yogamattor!

Jag blir så himla glad. Det betyder att man värdesätter och hörsammar vår yogagrupp.

Fyra terminer hittills har jag fått köra lunchyoga med juristerna på det här företaget – trots att det varje termin står på kö andra grupper som vill ha någon annan ledd motionsform. Men mina elever har hojtat högt och skrivit protestbrev mot att yogan skulle läggas ner. 🙂

Och idag möttes vi av nya mattor. Tack och hurra för det!

Mitt HipstaFoto 991946993

Mitt HipstaFoto 991946993(1)

 Att hålla hjärtats eld brinnande

Postad: 26 februari, 2014 Av: Movement Medicine med Mia Hozhona Kategori: Meditation, Prana Flow Yoga | Etiketter: , , , | Kommentera

Inledde terminens första Yoga på Yobbet-klass i dag med att låta mina elever gör en 3 minuters pulsmeditation.

Vill du prova den?

Sätt dig bekvämt med rak rygg. Slut dina ögon. Med pekfinger och långfinger, finn din puls antingen i handleden eller under käkbenet.

Känn pulsen från ditt hjärta genom kroppen och ut till ett möte med fingertopparna.

Följ pulsen.

Följ din andning.

 

 

Att hålla hjärtats eld brinnande, tending the heart fire. Vad betyder det för dig? Vad innebär det att följa sitt hjärta, och att ge hjärtat den näring det behöver för att glöden ska brinna het, leda framåt, göra skillnad, inspirera?

Jag ska skriva mer om det senare. Ska snart iväg till nästa klass. För mig var meditationen en superfin inledning på en ny termin och den yogiska upptäcktsresan tillsammans med mina elever.

Tack och GRATTIS min fina, fina lärare Shiva Rea för meditationen och för all inspiration du ger. Grattis på din födelsedag idag! 🙂

bild 4

Shiva och en svettig Mia efter en klass i Venice nyligen 😉Sök i bloggen

Om bloggen:


Namn: Mia Hozhona
Ålder: 48
Bor: Stockholm.
Sysselsättning: Driver Stockholm Prana Flow Yoga & Souldance. Coach och vägledare. Resenär. Skribent. Medicinkvinna.
Om mig: Passionerad utövare och lärare i conscious movement – flowyoga, frigörande dans, rörelsemeditation. Resväskan ofta packad. Kalifornien är något av mitt andra hemland, har tidigare bott i Indien, Australien och Italien. Hemsida: www.littlewing.se
Om bloggen: Om konsten att flytta in i sig själv genom yoga, dans, meditation. Jag filosoferar kring inre och yttre resor – från på Yoga på Yobbet hemma i Sverige, till mina resor och utbildningar i Amerika och Europa. Välkommen att följa med!

Kategorier

Vi söker framtidens stjärnbloggare

Är du den vi söker?

Skriv till oss och berätta mer om dig själv.