Mias Familjeblogg

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut.

Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt - vibreramera.se! Där kommer jag fortsätta mitt bloggande och skriva artiklar inom ämnen som detox, kost, spirituell utveckling och hälsa. Såååå mycket bra tips väntar på att få komma ut i ljuset. Jag är bortom exalterad!

Slut. Det innebär såklart samtidigt att min familjeblogg här på Kurera har sett sitt slut. För det är ju så det är, för att få plats med nytt så måste man lägga något annat åt sidan. Så det blir med ett stort tack till Kurera för de här åren som jag säger farväl. Det har varit en fin och härlig (och emellanåt något omtumlande) resa!

Jag hoppas att ni hänger med! Jag har dessutom startat upp ett matchande instagramkonto @vibreramera.se . Missa inte det!

Stor puss och kram till er alla!Det är här vi är

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.

 
Så mycket ilska

Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att jag är egoistisk, totalt okunnig och vansinnigt farlig, att jag borde anmälas, att jag tvingar i mina barn poolvatten och att jag borde flytta ut i Afrikas djungel. Någon hoppades till och med att någon annan förälder skulle följa mina råd så att deras barn dör så att jag kan åtalas för det. Anna Hellgren tycker det är värt att skriva en krönika i skvallerpress om att jag är världsfrånvänd som anser att det spelar roll vad jag och mina barn äter. (Jag vet inte vad hon ger sina barn att äta.) Jag har fått veta att jag inte är kompetent nog att fatta det här beslutet. Att jag som mamma är inte kompetent nog att fatta det här beslutet för mina barn. Att jag bör överlämna det åt de som förstår.
Det är här vi är.

 

Jag är naivt förvånad över att det krävs så här mycket styrka och mod för att säga sin åsikt i ett land där det påstås att vi har yttrandefrihet och rätt att tycka vad vi vill. Jag förstår nu varför alla liknande diskussioner pågår i slutna forum. Det är inte kul att känna sig hotad och uthängd. Ingen vill det.

 

Jag är stolt

Men vet ni. Jag är stolt över det jag sa! Jag är också stolt över att jag har tagit kontrollen över min och mina barns hälsa. Jag är stolt över att att jag har insett att det är bra att gå barfota, att man kan höja sina vibrationer genom medvetna handlingar, att det går att rena sitt vatten med kolloidalt silver och ozon, att det spelar roll vad vi äter och att ett bra probiotiskt tillskott är A och O att ha hemma.

Om det inte resonerar med dig, du som väljer att läsa detta, välj inte det. Välj din egen väg istället. Gör det du behöver för att må bra! Men om du har valt att ösa ut din inneboende ilska över mig för att jag delade med mig av mina insikter i tre minuter på radio, om du känner att hela ditt inre vill explodera för att jag har en annan åsikt än du, då mår du inte bra. Då respekterar du troligtvis heller inte människor med annan religion, annat utseende, annan social status eller andra politiska åsikter. Då behöver du jobba med den egentliga grunden till din ilska och ta ansvar över vad du sänder ut för energi till din omvärld. Till de människor som du delar den här planeten med.
För vi är här allihopa tillsammans. Vi jobbar sida vid sida men med våra egna kamper, som ofta inte syns på utsidan och som vi därför ofta inte vet något om. Förhoppningsvis jobbar vi ändå mot samma slutliga mål. Att vi och våra nära och kära ska må bra. Att få den här planeten till en bättre plats. Men vi kommer alla välja olika vägar dit. Det kommer underlätta om vi respekterar varandras val. Om vi slutar försöka kontrollera varandra.

 

Kommentarsfältet avstängt

Jag valde ganska snart att stänga av kommentarsfältet i tisdags. För första gången någonsin. De flesta av era kommentarer syns inte. Jag vill inte ha all den tråkiga energin här på bloggen, även om ni som givit vettiga kommentarer också drabbas.

Ni som på ett respektfullt sätt har undrat över något av det jag sa - tack. Jag är ledsen för att jag inte kommer ha möjlighet att svara på alla kommentarer. Förhoppningsvis kan jag bemöta de viktigaste i ett inlägg här på bloggen så småningom.

Ni som har gett mig ert stöd, uppmärksammat det mod som krävdes för att tala om detta, delat er egen story och bjudit in mig till grupper - tack! Det har betytt så mycket att läsa era ord mitt ibland allt det andra.

 

Nu är det dags för mig att fylla upp med positiv energi igen. Jag tror att jag går ut i trädgården barfota.
Tio sätt att höja dina vibrationer

Uppdaterat inlägg

OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Allt är vibrerande energi

Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de är höga, så vibrerar de snabbt. Beroende på hur energin organiserar sig och hur snabbt den vibrerar så tar den sig sedan olika uttryck som vi upplever som ljud, ljus, lukt eller materia.

När två vibrationer möts, med frekvenser som ligger väldigt nära varandra eller är identiska, så kommer de börja harmonisera och förstärka varandra. De skapar resonans. På motsvarande sätt kommer vibrationer med frekvenser som ligger långt ifrån varandra vilja ta ut varandra och skapa dissonans. På det här sättet attraherar och repellerar vibrationer varandra.

De vibrationer vi sänder ut genom våra kroppar och genom vårt medvetande formar därigenom den verklighet vi lever i. Varenda tanke och känsla vi väljer att identifiera oss med och varenda vibration vi låter passera oss i form av ljud, ljus, mat eller relationer, påverkar vår totala vibration. Vi resonerar eller dissonerar med allting runtomkring oss och skapar därigenom vår fysiska värld.

Därför vill vi höja våra vibrationer

Anledningen till att vi vill höja våra vibrationer är för att vi vill kunna nå vårt högre medvetande, där vi agerar utifrån medveten intention baserad på kärlek och omtanke. För när vi börjar göra det, då attraherar vi detsamma och en värld av nya möjligheter öppnar sig för oss. (Det här fenomenet kallas för the law of attraction, och det finns åtskilliga böcker och texter som beskriver det närmre, en av de mer kända är The Secret av Rhonda Byrne.)

Ju högre våra vibrationer blir, desto mer kärlek, ljus, glädje och lugn når oss i livet. När vi släpper taget om låga vibrationer så släpper vi taget om rädslor, sjukdom, ilska och dömande och öppnar istället upp oss för nya situationer, möjligheter och relationer som våra nya, högre frekvenser attraherar. Det är ingen spikrak väg uppåt dock, utan en del av resan är att uppleva händelser och situationer som triggar oss till lärdom och till att möta våra allra innersta rädslor för att vi oundvikligen ska bli medvetna om dem, läka dem och till sist släppa taget om dem för alltid. Så när vi upplever att liknande situationer, relationer eller beteendemönster runt omkring oss återupprepas om och om igen, då behöver vi vända oss inåt och försöka hitta den lärdom det är tänkt att föra med sig. Det är först när vi kan ta till oss denna lärdom som vi till slut kan lägga upplevelsen bakom oss.

Så höjer du dina vibrationer

Här kommer tio tips på saker som hjälper dig att höja dina vibrationer:

 1. Ät mat som har höga frekvenser - levande, råa växter och rena ekologiska livsmedel ligger högst på listan. Grönsaker, frukt, nötter, bär.
 2. Skär ner på mat som har låga vibrationer - framförallt kött från grisar och kor inom livsmedelsindustrin bär med sig deras frekvenser av rädsla och trauma och bör undvikas helt. Om du vill äta kött, välj ekologiskt kött från gårdar där djuren lever ett bra liv eller viltfångat kött från exempelvis fågel och fisk. Andra produkter som sänker dina vibrationer är cigaretter, alkohol, läsk, mejeriprodukter, socker, processad mat, kemikalier och tillsatser etc.
 3. Börja praktisera meditation för att hitta kontakten med ditt högre jag - din intuition och ditt högre medvetande. Bara några minuter om dagen har en enorm effekt såväl fysiskt som mentalt och tränar oss i konsten att välja våra tankar, att placera vår intention.
 4. Välj dina tankar noggrant och välj framför allt vilka tankar du identifierar dig med. Även oönskade tankar som når ditt medvetande kan du välja att avfärda och inte identifiera dig med. Det här är inget man ändrar över en dag. En bok som tillhandahåller verktyg för hur man lär sig bli medveten om sina tankar, är The Power of Now av Eckhart Tolle.
 5. Uttryck tacksamhet för det du har. Ett enkelt sätt är att göra det till en vana att varje kväll innan du somnar, blunda och lista ett par saker som du är extra tacksam för just idag. Vissa dagar är det extra lätt att komma på vad man är tacksam för, men även de värsta av dagar finns det saker att känna tacksamhet för. Det gäller bara att se dem.
 6. Släpp taget om så mycket som möjligt av ditt ego och Service-to-Self-tänk och börja istället anamma ett Service-to-Others-tänk, dvs gör saker för andras skull utan att förvänta dig någonting tillbaka. Detta utan att släppa taget om din integritet eller låta dig utnyttjas mot din vilja såklart.
 7. Grunda dig utomhus. Att låta solens strålar möta din hud, att låta havets vatten skölja över dina fötter, att känna trädets bark under dina händer eller att gå barfota i gräset - allt hjälper dig att känna samhörighet med naturen och Moder Jord och höjer dina frekvenser.
 8. Följ dina innersta högsta drömmar! Om du inte vet vad de är, fundera på vad det är som får dig att må allra bäst. Vad är det som får dig att släppa taget om tid och rum? Gör det mer. Utforska din kreativitet! Måla, sjung, dansa!
 9. Rena din kropp. Hitta metoder för att rena din kropp och lätta på allt gammalt som har lagrats under åren. Gör jucie-kurer, detoxa dig, ät kosttillskott, torrborsta dig, amalgam-sanera tänderna, gör oil-pulling, testa tarmsköljning, leverrening - ja, allt som får din kropp att släppa på gammalt bagage. Du kommer känna dig lättare både fysiskt, mentalt och emotionellt och när din kropp blir av med gammalt skräp invärtes så kommer du kunna släppa taget om tråkiga händelser, rädslor och ångest som alla är förknippade med och håller de lägre frekvenserna.
 10. Rör din kropp. Stretcha, praktisera yoga, ta en promenad, simma, klättra i träd. Kan du kombinera rörelse med att vara utomhus så har du dubbelt vunnet!

Vi har alla hört talesättet 'för att förändra världen måste vi börja med oss själva' och det gäller inte bara våra handlingar utan även i allra högsta grad även vårt mående och våra vibrationer. För att kunna höja vårt kollektiva medvetande och frekvenserna däri, så måste vi börja med oss själva. Det allra bästa du kan göra för att förändra världen till något positivt är att må bra i dig själv och att höja dina frekvenser och din medvetenhet. Bara genom att du gör det kommer den medvetenheten i form av insikter och beteenden göras tillgänglig för andra i vårt kollektiva medvetande. Ett fantastiskt exempel på detta är 'the hundredth monkey effect'.

The hundredth monkey effect

The 100th monkey effect är en upptäckt som gjordes av en slump på 1950-talet av ett team forskare som studerade Macaca-apor på ön Koshima i Japan. Aporna fick sötpotatis från forskarna som sedan studerade deras beteende. När sötpotatisen lämnades till aporna så lades den i sanden och även om aporna älskade smaken, så gillade de inte sanden som fastnade på potatisen. En ung hona hittade lösningen på problemet och började tvätta sina potatisar i ett närliggande vattendrag. Hon visade tricket för sin mamma och även för sina lekkamrater, som i sin tur visade sina mammor. Det nya beteendet började på så sätt få fäste i gruppen och under de kommande sex åren så lärde sig alla de unga aporna att tvätta sina potatisar. Vad gällde de vuxna aporna, så var det bara de apor som imiterade sina barn som lärde sig det nya beteendet. De andra vuxna aporna fortsatte att äta sin potatis med sand på.

Sedan plötsligt en dag 1958 hände det något alldeles fantastiskt. Vid den här tiden hade ett antal apor i gruppen helt anammat det nya beteendet med att tvätta sin potatis, man vet inte det exakta numret men har låtit säga att det var 99 apor för att namnge effekten. Under samma dag som den hundrade apan började tvätta sin potatis så skedde det ett genombrott och innan kvällen så hade i princip alla apor på ön ändrat sitt beteende och börjat tvätta sin potatis. Bara några av de äldre, principfasta aporna avstod förändring och föredrog sitt gamla, invanda beteendemönter.

Det mest överraskande var dock att samtidigt som aporna på Koshima nådde sitt genombrott, så började även Macaca-apor på andra öar och på fastlandet att tvätta sin frukt i vatten! Speciellt de apor som var mest mottagliga för förändring anammade det nya beteendet och började i sin tur visa kunskapen för de yngre aporna i flocken. Den sociala utvecklingen hade alltså spridits över havet till individer i andra flockar utan att de någonsin hade betraktat det beteende de anammat. Med den hundrade apan så nådde den kollektiva energin sin tipping point, vilket gjorde den nya kunskapen tillgänglig på ett nytt medvetandeplan.

Vår kollektiva förändring

Så hur applicerar vi den här fantastiska upptäckten på oss själva? Jo, när vi är tillräckligt många som tar väl hand om oss själva, väljer våra tankar, väljer vår mat med omsorg, väljer att förlåta och ha empati för våra medmänniskor, väljer att vara mottagliga för nya idéer och tankegångar, då förändrar vi tillsammans det kollektiva medvetandet. Den nya högre medvetenheten görs tillgänglig och andra känsliga, receptiva individer utan synbar koppling till oss får plötsligt tillgång till dessa nya insikter, beteenden och frekvenser. På så sätt hjälps vi alla åt att höja jordens frekvenser och förändra gamla invanda beteendemönster. Det är dit vi vill. Det är det som händer.Att överlista kräksjukan

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke på hur många som våndas över och drabbas av det där otrevliga kräkandet varenda vinter så känns det högst prioriterat att dela med sig när man har fina tips på hur man slipper undan. Dessutom har Folkhälsomyndigheten just gått ut med information om att de vill vaccinera alla barn mot rotaviruset. Och det känns ju onödigt när man kan ta kontroll själv istället.

Flera olika virus kan ge kräkningar, illamående och diarré

Först lite bakgrund. Det finns ju flera varianter av virus och bakterier som resulterar i illamående och kräkning. Det vi kallar vinterkräksjuka orsakas av en virusgrupp som heter Calici, som man inte kan bilda någon långvarig immunitet emot och som man alltså kan smittas av om och om igen. Inkubationstiden är kort, 1/2 - 2 dygn, och det krävs bara att man utsätts för oerhört små mängder virus för att bli smittad.

Sedan finns det även rotavirus som ger det vi kallar magsjuka. Rotaviruset har lite längre inkubationstid än vinterkräksjuka och det tar mellan 2-4 dygn innan symptomen uppträder från det att man utsatts för smitta. Rotaviruset finns också i flera olika varianter och genomgången sjukdom ger inte fullständig immunitet även om förloppet brukas förmildras lite om man råkar på det igen.

Utöver Calici- och Rotavirus så finns det ju sedan även en uppsjö av bakterier som man kan få i sig via dålig mat som kan orsaka matförgiftning med magsjukeliknande symptom. Oavsett form så är det ju ändå precis lika otrevligt när det slår till och säsongen känns längre och längre för varje år. Men misströsta inte. Det finns sätt att överlista dem allihop!

Magsjuka i familjen

Senast vi drabbades av någon form av kräksjuka i den här familjen var några veckor innan jul, innan dess var det några år sedan. Men eftersom det går kräksjuka på dagis och i skolor varenda år så har vi garanterat utsatts för smitta fler gånger än så. För några år sedan var det ett barn som kräktes rakt över mellansonen på dagis, men han klarade sig och blev inte sjuk. Den här gången var det dock minstingen som började kräkas en fredagkväll, efter en vecka då hela dagisgruppen varit hemma sjuk. Det var väl helt enkelt för mycket virus i cirkulation för hans kropp att stå emot.

Han kräktes tre-fyra gånger från kvällen inpå tidig natt och både jag och mannen utsattes för mängder med smitta. Mannen torkade kräk och jag fick det på mig, höll i en nerkräkt minsting och låg med honom andandes en decimeter från munnen hela natten. Men ingen av oss blev dåliga, inte heller de större killarna.

Akuta åtgärder

Att min man inte blev dålig är inte något mirakel i sig. Bättre immunförsvar får man leta efter plus att han aldrig har haft kräksjuka i hela sitt liv. (Vi tror att han besitter den magiska genen, ni vet den som gör att man inte reagerar på smittan.) Men att jag och de stora killarna inte blev dåliga får ändå räknas som en seger. (Minstingen stoppade ändå lillkillens tandborste i munnen samma dygn han blev sjuk...) För jag körde hela min arsenal för att vi skulle slippa. Här är vad jag gjorde:

 • Till en början, allt det där självklara som att tvätta allt nedsölat i 90 grader och hålla koll på vad den sjuke använder i form av handdukar o lakan o kläder och att använda separata badrum etc. (Men eftersom det den här gången handlade om vår minsting, som ju mer än någonsin behövde oss allra närmst när måendet var som sämst där mitt i natten, så hjälpte ju det föga när han låg där med sitt nedsölade, långa, ursköljda hår och borrade in sig i min famn resten av natten. Då är det ju bara att släppa alla smittotankar och trösta och klappa och snusa honom i håret precis som vanligt.)
 • Jag drack ca 1/2-1 dl kolloidalt silver utspätt i lika mycket vatten på stående fot precis när det värsta kräkandet och torkandet var över. Vid magsjuka behöver silvret nå ända fram till tarmen, som är det primära slagfältet, och det åstadkommer man genom att svälja det med en större mängd vatten. Sedan drack jag 1-2 msk kolloidalt silver blandat i några munnar vatten med jämna mellanrum resten av natten (lite sporadiskt när jag vaknade till). Jag gav även silvervatten till minstingen direkt, men fick bara i honom en mindre mängd, ungefär en matsked.
 • Jag renade luften i det rum där det kräkts med en ozonrenare direkt där på natten. Jag har en mindre variant jag har köpt från Ozonproffsen, för 1190kr. Jag satte den på luftrening i ca tio minuter på maxeffekt med dörren stängd.
 • Jag drack också ca två deciliter vatten som jag hade tillfört ozon till i tio minuter på maxeffekt. Ozon är grymt! Jag får nog skriva ett separat inlägg om varför ozon fungerar både som vatten- och luftrening och som syresättare, virus- och bakteriedödare i kroppen. Tills dess, lita på mig eller läs på själva. Finns många bra sajter på engelska. Googla exempelvis på 'ozone therapy' och gå på din intuition. Känn efter vilken information som du resonerar med.
 • På morgonen efter renade jag även vårt sovrum med ozonrenaren, tio minuter max effekt, och vädrade ur ordentligt en stund efteråt för att slippa ozonlukten.
 • I ca 1-2 dygn efteråt fortsatte vi att dricka ozonvatten. Jag drack ca 2dl morgon och kväll.
 • I ca 1-2 dygn efteråt fortsatte vi med små, sporadiska doser av kolloidalt silver, jag och barnen.
 • I ca 1-2 dygn efteråt var vi noga med att ta vår probiotika, jag och barnen. Till minstingen, som inte sväljer kapslar, klipper jag upp kapseln och blandar ut i vätska.

Låt mig presentera kräksjukedödare nummer 1. Ozongeneratorn!

Låt mig presentera kräksjukedödare nummer 2. Kolloidalt silver!

Låt mig presentera kräksjukedödare nummer 3. Probiotika! Neurozyms probiotika är den absolut bästa på marknaden, men den är dyr och beställs från Norge. Det är dock värt pengarna om man har en skadad tarm, autism- eller ADHD-problematik. Annars finns det många andra bra produkter på marknaden också.

Förebyggande åtgärder

Ja, det behöver faktiskt inte vara svårare än så. Ingen mer blev sjuk och jag har inte planerat att någonsin igen behöva torka kräk i någon större mängd här hemma. I väntan på nästa smittovåg att få testa sin arsenal på, så finns det ju dock en del förebyggande arbete att satsa på för att bli mer motståndskraftig av egen kraft. De två viktigaste kommer här:

 • Ett starkt immunförsvar. Låt barnen äta multivitamin, probiotika och omega-3 samt ge dem små doser av kolloidalt silver blandat med vatten i de värsta smittotiderna. När jag hade ett sämre och mer nedgånget immunförsvar för några år sedan så var jag mer mottaglig och utsatt för illamående av all sort! Det gällde åksjuka, sjösjuka, tankeillamående (att må illa när man tänker på något äckligt eller när man äter något man inte riktigt tycker om), illamående vid sjukdom osv. Jag är helt övertygad om att illamående är ett tecken på att kroppen är överbelastad av inflammation och toxiner och att man redan då är mer mottaglig för kräksjuka än annars. Exempelvis kan vissa personer kräkas av vissa typer av förkylningsvirus medan andra personer bara upplever det som en vanlig förkylning, helt utan illamående. Steg ett för att förebygga och lindra sjukdom är därför alltid att avgifta kroppen och stärka immunförsvaret.
 • Jobba med sin mentala bild av kräksjuka. Inom kvantfysik och i den spirituella sfären så talar man om att 'det man sänder ut är det man attraherar', alltså att vi alla hela tiden sänder ifrån oss energi i form av ljus som vibrerar på olika frekvenser. Lika söker lika, så de frekvenser du sänder ut attraherar i sin tur händelser, personer och energier av samma frekvens. Om man applicerar det på kräksjuketänket ovan så är jag övertygad om att den som går och oroar sig, våndas, äcklas, pratar om och lägger all sin energi på att undvika kräksjukan faktiskt tyvärr också attraherar den lättare. Så en relativt enkel mental övning skulle kunna vara att så snart tankar om kräksjuka dyker upp, istället för att göda tankar såsom oro och rädsla, försöka välja tankar där man känner sig stark och motståndskraftig och ser sig själv och sin familj gå rakt igenom smitthärdarna helt oberörda och komma ut starka och friska på andra sidan. Jag och min man har samma inställning till kräksjuka och vi har aldrig ställt in något pga risk för smitta (när det är vi som är de som blir utsatta för smitta. Vi utsätter inte andra för smitta utan att låta dem ta beslut själva, men eftersom vi har varit sjuka så få gånger har det inte hänt att vi har behövt ställa in något vad jag minns.) Vi väljer helt enkelt att se oss som en familj som inte blir kräksjuka och vi väljer att inte anpassa oss därefter heller. Jag tror att det hjälper. Eller jag vet att det hjälper. Tänk vad mycket lättare det är att acceptera att tanken styr åt andra hållet, att känslor och tankar kan ge oss fysiska symptom eller göra oss sjuka; det börjar klia i hårbotten när vi hör att det går löss på skolan, vi får huvudvärk när vi känner oss stressade, eller vi hör om äldre människor som dör i hjärtesorg bara dagar efter att deras livskamrat lämnat dem efter att ha varit fullt friska i hela sitt liv. Klart att tanken kan hjälpa oss att göra kroppen mer motståndskraftig också.

Okej, det var mina bästa tips i kräksjuketider. Jag önskar er alla ett friskt och hälsosamt 2017!Min önskelista i jul

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!

 • Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel.
 • Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som har hängt med här i bloggen vet att gröten har hamnat på vift de senaste två jularna, så jag hoppas på i år. Jag köpte till och med Kung Markattas grötris idag, så kanske blir detta något jag skaffar mig själv innan jul.
 • Gott julgodis utan socker, gluten och mjölk. Jag har redan flera recept på spaning. Inte minst det här. I år vill jag hinna julfixa och julbaka och ta mig igenom julen utan att känna mig tvungen att smaka några skumtomtar. Jag känner mig fixig nog.
 • Bebisgos. Det finns en nykommen bebis i närmsta familjen. Hur tur har jag?
 • En gran. Förra året fick vi prioritera bort gran på grund av en ettåring som inte riktigt kunde låta någonting vara. I år hoppas jag att vi kan ha en fin granluktande gran med fina ljus i som får lov att sprida sin härliga energi i vårt hus i flera veckor!
 • Skratt. Mängder med skratt. Och spel. Och att få träffa mina gamla vänner. Och kanske faster. Och eld i spisen. Och en promenad till havet.

imageNär saker faller på plats

Livet händer

Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är inte längre en issue i mitt liv, vilket underlättar något enormt. Det är vid otroligt få tillfällen som vi är sårbara nu när jag är så flexibel och det uppstår inte längre någon stress eller någon irritation när oplanerade saker händer. Som när elen i huset lägger av och samtal måste ringas och elektrikern måste komma. Eller när vinterdäcken måste på men låsbulten har försvunnit och det måste ringas och fixas och bokas om. Eller när något av barnen känner sig hängig och behöver vila här hemma en dag. Eller när barnen kommer hem med kompisar varje dag och kontoret förvandlas till fritidsgård. Eller när tvååringen på eget bevåg bestämmer sig för att sluta med blöja och man inser hur många gånger en tvååring egentligen kissar under en eftermiddag. För det det går inte att bli irriterad när man upplever att man har tid att lösa det. Känslan av att jag har något väldigt viktigt som jag antagligen måste göra för att någon annan inte ska bli irriterad eller besviken eller för att jag själv inte ska göra bort mig, ligger inte längre i mitt undermedvetna och gnager. Jag är min egen. Min tid är min.

Att lyckas

Men det räcker inte bara med att ha tagit tillbaka kontrollen över tiden för att förklara den inre ro jag känner. Utan kanske har lugnet uppstått därför att jag äntligen har kunnat släppa pressen av att jag måste lyckas. Jag behöver inte bli framgångsrik i bemärkelse av framgång eller pengar. Jag behöver inte kunna titulera mig det ena eller det andra eller ha en sysselsättning som går att förklara med ett ord. Nej, för att lyckas så behöver jag faktiskt inte göra något annat än att bara vara. För jag har insett att mitt syfte är att vara mitt bästa jag, här och nu, hela tiden. Om jag lyckas hålla mina vibrationer höga, om jag lyckas känna mig lugn i kaos, om jag kan känna hopp i stunder av hopplöshet, om jag ser det vackra istället för det fula, om jag kan vara en närvarande, inkännande, lyssnande vuxen i barnens värld och visa dem hur man klarar av att leva i den här världen, om jag kan leva allt det i varje andetag i resten av mitt liv, ja då finns det ju inget tvivel om att jag har lyckats. Oavsett i vilket yrkesfack jag måste placeras eller hur mycket pengar jag tjänar. Det är ju så självklart!

Drömmar som tar fart

Det lustiga är att nu när jag har släppt taget lite och slutat jobba så himla målinriktat, så händer saker alldeles av sig självt. Kanske inte det som jag hade trott skulle hända, men saker som känns så himla rätt i hjärtat. Ni vet när det faller på plats. Bit efter bit. Så sedan sist har jag bland annat blivit instruktör i Body Balance, en träningsform som är en blandning mellan tai chi, pilates och yoga. Något jag har tränat i många år och som ligger mig varmt om hjärtat. Jag skulle ha gått utbildningen för tre år sedan när jag blev gravid med Sander, men det blev nu istället. Jag gick utbildningen i Stockholm för några veckor sedan och nu har jag börjat hålla pass på Filborna arena, en fantastisk träningsanläggning här i stan som också är Helsingborgs största.

Sedan håller jag på att utforma en kurs i meditation. Det är stort för mig! Jag ska skriva mer om det framöver, men det om något är en dröm som håller på att besannas. Länge har jag velat hålla i vägledda gruppmeditationer och nu håller det på att hända, nästan som av sig självt. Dessutom hittade jag i helgen mig själv på en fantastisk yoga-workshop för att finslipa tekniken för att så småningom kunna instruera. Och så har jag äntligen börjat skriva några rader i den dröm som en dag kommer bli min alldeles egna bok. Om hälsa såklart. Ja, det händer massor. Hela tiden. Varje dag. Och ändå, när någon frågar hur det går, så vet jag inte riktigt vad jag ska svara. För jag fotograferar inte mycket. Och jag tjänar inte mycket pengar. Men jag är mer tillfreds än jag har varit någon gång tidigare i mitt liv.

Att släppa taget

Lärdomen för mig i allt detta är tydlig. Som alltid handlar det om att våga släppa taget. Vi är så himla rädda för att förlora vår trygghet och för att göra saker annorlunda än det sätt vi känner till sedan tidigare. Men det är först när vi släpper taget om saker som det finns plats för nytt i vårt liv. Och det vet vi ju inte vad det är förrän vi testar.

img_8343Min prioritet 1. Att kunna gå en eftermiddagspromenad med min storkille när han plötsligt vill det.

Min andra prioritet 1. Att kunna lyssna på lillkillens utläggningar när han har viktiga saker att förklara.imageMin tredje prioritet 1. Att kunna hämta minstingen tidigt, förundras över hans lyckliga skuttande hemåt utan jacka i iskyla och sedan spendera en halvtimme i bilen på uppfarten för att tillfredsställa hans enorma fascination av att låtsas köra riktig bil.imageMin fjärde prioritet 1. Att kunna svara Ja! när min man ringer och vill spontanluncha en torsdag.imageTänk att det sedan ändå finns väldigt mycket tid över till sådant här. Och tänk att det nu är en del av mitt jobb. Tänk att det är det här jag väljer istället för att sitta i möten på ett kontor och prata om planer och processer och nätverk och uppföljningar. Det är ju helt magiskt.Giftfria mensskydd

Uppdaterat inlägg

OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din närhet. För det här är viktigt.

Giftiga mensskydd är norm
Att läsa på om vad som finns i de mensskydd de flesta av oss har vant oss vid att köpa från de allra största tillverkarna så som Always, Libresse och OB, är en oerhört sorglig historia. En argentinsk studie som gjordes förra året visade exempelvis att majoriteten av dem, 85%, innehåller glyphosat, den ökända cancerogena kemikalien som är huvudingrediens i Monsanto's paradprodukt Roundup, ni vet den där produkten som har dödat av en stor andel av världens bin och orsakat otaliga fall av cancer hos de arbetare som jobbat med den.

Dessutom innehåller merparten av mensskydden också saker som cancerframkallande blekningsmedel, bakteriedödande kemikalier, genmodifierad bomull, plast, parfym och annat som vi verkligen inte vill få in i våra kroppar. Eftersom mensskydd inte är klassificerat som ett livsmedel behöver tillverkarna inte redovisa innehållet i produkterna, men de flesta av oss vet att det vi har mot huden bör vara av samma kvalitet som det vi stoppar i munnen eftersom ämnena går rakt igenom huden och ut i blodet. Innehållsdeklaration för de här produkterna borde därför vara en självklarhet. Betänk dessutom att mensskydd är produkter som ligger an direkt mot våra slemhinnor under flera dygn varje månad. Det borde alltså vara sjukt prioriterat för oss alla att införskaffa giftfria mensskydd långt innan vi oroar oss för BPA i plastflaskor eller parabener i schampot (även om det också är saker som bör avlägsnas från våra hem såklart).

Vi sitter på makten att förändra utbudet
Trots att utbudet länge varit uselt, så finns det ändå ett antal spelare på marknaden som erbjuder giftfria, riktigt bra mensskydd och jag vill verkligen trycka på vilken makt vi kvinnor sitter på att förändra detta. Vi kvinnor står för eller påverkar i genomsnitt 80% av inköpen till hemmet! Det som konsumeras är det som överlever på marknaden. Det är så marknadsekonomi  fungerar. VARJE LITET VAL SPELAR ROLL och makten ligger alltså fullständigt i våra händer! Så om vi alla menstruerande kvinnor samtidigt bestämmer oss för att sluta köpa produkter som Always och Libresse och gänget och från och med imorgon istället lägger pengarna på varumärken som de som listas nedan, så har vi redan börjat förändra framtiden! Giftfria mensskydd ska vara en självklarhet för varenda kvinna!

Här kommer därför mina allra bästa tips för att skydda ditt underliv från bekämpningsmedel och annat som inte har där att göra.

Ekologiska tamponger och bindor
Det absolut minsta vi kan göra för vårt underliv och för miljön är att byta ut befintliga mensskydd så som tamponger, bindor och trosskydd mot ekologiska alternativ. Det finns suveräna alternativ på den svenska marknaden redan och de kostar inte många kronor mer än de traditionella giftiga varianterna. Tyvärr finns det många butiker som ännu inte har uppdaterat sina varumärken på hyllorna, så det bästa du kan göra är att beställa ett stort lager på en nätshop du tycker om och förvara hemma så att du har hemma och slipper lockas av snabba, sämre val i butiken nästa gång du får mens. Satsa på märken som Natracare, Renee Voltaire (Lingonvecka) och Organyc.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-31-kl-12-16-00

Tampongerna från Natracare är ett toppenalternativ på marknaden! De går att få tag på på många webshopar och kostar inte mer än de gamla vanliga giftiga i hyllan. Jag har just bunkrat upp med fem paket och jag betalade 34 kr för 20st, dvs mindre än 2 kr/st. Mitt tips för den som är van vid ob men vill köpa dessa istället är att gå upp en storlek då jag upplever att de är något mindre i storlek. 

För den som föredrar bindor finns det numer en uppsjö av märken som erbjuder ekologiska tygbindor också, så som ImseVimse, RecoBindor och MaM Ecofit. Här är en superbra lista på de varumärken som finns på svenska marknaden med information om var de tillverkas och säljs etc.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-31-kl-12-24-53

tygbindor.se kan du köpa ekologiska tygbindor till riktigt bra pris och du hittar dessutom mängder med information om tvättråd, hur du syr egna osv.

Menskopp
Ett suveränt alternativ både för kropp och miljö är menskoppen. En menskopp är en mjuk och följsam behållare i silikon som finns att beställa i olika storlekar, som man viker ihop, för in och sätter runt livmodertappen. Där sitter den sedan tills man tar ut den, tömmer den och tvättar den. Sedan är den direkt redo att användas igen. Mellan menstruationerna behöver man sedan koka den för att undvika bakteriebildning och doft.

En menskopp är relativt enkel att få den på plats, och den får fina recensioner även från storblödare som upplever den som väldigt trygg och säker, eftersom den rymmer mycket vätska och inte läcker om man får den rätt på plats. En menskopp skulle i princip kunna bli ett av dina få sista köp i kategorin mensskydd eftersom den håller i 5-10 år med rätt skötsel. Varumärken att kika efter är t.ex. Organicup och Mooncup.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-31-kl-12-30-01

Havssvamp
Ett absolut suveränt alternativ för kropp och miljö som jag vill slå ett särskilt slag för är havssvamp! När jag fick nys om detta visste jag direkt att det var något för mig och det är det mensskydd som jag nu använder absolut mest. Havssvamp har tidigare inte sålts som mensskydd alls i Sverige (vad jag vet) så jag har hittat mina via EcoNordica där de främst säljs för hudvård. Alla havssvampar från Econordica är naturliga och skördade från hållbara källor. De erbjuder mängder med olika kvaliteter och storlekar och jag har just uppdaterat med två nya svampar därifrån. Nu har jag även sett att det säljs förformade tamponger i havssvamp på tampongshopen från ett varumärke som heter SeaPearls och på härliga ekologiska webshopen MakeMeSmile, där det även finns bra instruktioner för hur de används. Heja!

sidensvamp

Det här är den svampen som jag använder, sidensvamp. Den finns i flera olika storlekar och jag har köpt de två mindre för att kunna variera storlek efter behov. Om man vill kan man även köpa en större och klippa till sina egen storlekar. Bild lånad från Econordica.se.

seapearls

Här är de förformade tampongerna från SeaPearls. Bild lånad från tampongshopen.se.

När du ska använda svampen så fuktar du den och för sedan in den så som du hade gjort med en tampong. Eftersom de är underbart mjuka och inte torkar ut dina slemhinnor som vanliga tamponger gör, så är de oerhört skonsamma för kroppen. De klarar dessutom av att absorbera stora mängder vätska så är supersäkra. Med några timmars mellanrum kan man sedan ta ut svampen, skölja den i varmt vatten och sedan använda den direkt igen. Svampen håller i ungefär 6 månader till ett år innan den behöver bytas ut. Eftersom den har naturligt antibakteriella egenskaper kommer svampen själv motverka bildningen av bakterier, till skillnad från syntetiska mensskydd som exempelvis tamponger.

Okej, då slår vi slag i saken och köper aldrig med blekta, giftiga, syntetiska tamponger eller bindor på Ica. Promise?!

Ps. Under 2017 ska kemikalier i mensskydd granskas. Anledningen är den senaste tidens rapporter om att vissa kemiska ämnen skulle förekomma och en kontroll av kemikalierna i skydden är en prioritet, menar Kemikalieinspektionen som står bakom beslutet om tillsynsprojektet. Läs mer i: Nu ska kemikalieinnehållet i tamponger granskas.Näringsrik snabbmat

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som är mätt - mätt - mätt - VRÅLHUNGRIG och jag slukas lätt upp av det jag håller på med vilket gör att jag ofta befinner mig i mitt vrålhungriga stadie när jag väl ställer mig och fixar lunch. Då är det bra att ha snabbmat hemma!

Ett av mina absoluta favorittips till snabb, varm, mättande och näringsrik mat är frysta veganska ekologiska biffar gjorda på riktiga råvaror från ekko groumet! Det finns flera olika smaker och alla är lika goda. Mitt mål är att själv ställa mig och göra och frysa in mängder med egna biffar, men tills det händer är jag supernöjd med de här och har ett gäng i frysen.

image

Med lite fantasi kan man sedan kombinera ihop en festmåltid med det man redan har i kylen. Spenat, groddar, avokado, majonäs, kapris och ägg är råvaror jag alltid har hemma och voilà - en väldigt god lunch som tar ungefär fem minuter att svira ihop. Det gillar jag.

image

Förresten, ni steker väl inte i teflon? Här använder jag en stekpanna i kolstål från L'arbaléte. 100% naturliga mineralmaterial helt utan tillsatta kemikalier. Pannorna är ekologiska och går att återvinna helt och det bästa är att de avger små mängder hälsosamt järn till maten. Det finns ju också andra gjutjärnspannor som är toppen, så se till att skippa teflonet!
Läs gärna Kureras artikel: Därför ska du inte steka i teflon.

imageTio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra sig av med, inte sjukdomar, övervikt eller pessimism.

10 effektiva sätt att må bättre

Här nedan ser du mina tio bästa tips för att bryta cirkeln av dålig hälsa, negativa tankar och sjukdom. Vi behöver ingen annans hjälp. Detta är saker vi kan göra helt själva. Och det går att börja redan idag.

Utan att veta tror jag att punkt 2 är absolut svårast och kräver störst insats för de allra flesta av oss. Så börja med den vettja! Och vill du veta vilket jag tror ger största möjliga effekt på absolut minsta insats? Punkt 4 och 5.

 1. Clean eating - Ät rena, ekologiska livsmedel
 2. Undvik sådant som din kropp har svårt att bryta ner och ta hand om
 3. Börja äta kosttillskott
 4. Håll din kropp basisk
 5. Gör en leverrening
 6. Meditera en stund varje dag
 7. Rör dig utomhus en stund varje dag
 8. Tänk, agera och utstråla på samma frekvens som du vill ta emot
 9. Uttryck tacksamhet
 10. Sluta kämpa emot dig själv

I det här första inlägget ger jag lite mer djuptgående tips till punkt 1-5. Punkt 6-10 kommer i del 2.

1. Clean eating

Att äta rent handlar om att ta kontroll över de livsmedel som hamnar i vår kropp. Det handlar om att ge kroppen det bästa bränslet för att fungera optimalt och det är egentligen helt otroligt att vi har glömt bort sambandet mellan vårt mående och det vi stoppar i oss. Det som borde vara mest självklart av allt.

Det är lättare att tänka på att äta rena, nyttiga livsmedel än att tänka på allt man inte bör äta. Så skriv ihop en lista på det som är okej för dig att äta och förundras över hur mycket det är. Min lista ser just nu ut ungefär så här:

 • frukt, grönsaker och bär
 • nötter och frön
 • bra oljor
 • ris och gryn (ej vete)
 • bönor och linser (ej soja)
 • svamp
 • ägg
 • fisk och skaldjur
 • te och vatten
 • kryddor, havs-/himalayasalt, honung, björksocker

Det är det jag vill att min huvudsakliga kost ska bestå av och saker jag kan äta på en daglig basis om jag vill. Om jag håller mig till den listan vet jag att kroppen får bra råvaror att jobba med, jag vet att jag hjälper min kropp och min hjärna att fungera optimalt. Det känns också mer okej att någon gång göra avsteg eftersom jag enkelt kan gå tillbaka till den önskade kosten.

När du har din lista, testa då att omdefiniera hur du ser på en måltid. Sätt samman en frukost, lunch eller middag med hjälp av din lista och var stolt över din näringsrika måltid, oavsett om den är varm eller kall eller inte alls ser ut som det du har lärt dig att en middag ser ut. Jordgubbsglass till frukost eller smoothie till middag? Ja! Dessutom kan nästan allt det där vi vuxit upp med att äta imiteras i nya, nyttigare former med hjälp av din lista. Du kan göra bröd, mjölk, juice, smoothies, kakor, glass, varma middagar, bara i nyttigare form.

imageFrukost?imageLunch?imageFika?imageMiddag?imageKvällsmat?

Listorna kan såklart variera från person till person beroende på vilken kost som passar för dig. När jag började med clean eating-listan för fem år sedan så hade jag till exempel med ekologiskt kött på ok-listan. Kyckling, nötkött och viltjagat kött. Nu äter jag helst inte kött längre alls och har plockat bort det.

2. Undvik sådant som din kropp har svårt att bryta ner

När du har gjort listan ovan, skriv då en lista på det du verkligen vill undvika att få i dig. Listan kan såklart göras längre och inkludera allt från plast i hemmet till flour i tandkrämen, men här har jag gjort det enkelt för mig och håller det till sådant man stoppar i munnen och sväljer.

Listan inkluderar heller inte ALLT jag vill undvika att få i mig, utan det som jag tidigare har stoppat i mig frivilligt men som nu är prioritet att undvika eftersom jag vet att det får mig att må sämre. Jag vill exempelvis inte dricka läsk, men det har jag aldrig gjort eller haft problem med, så det behöver inte vara med på min lista. Min lista ser ut så här:

 • komjölk
 • vitt raffinerat socker
 • gluten (vetemjöl)
 • kaffe
 • alkohol
 • medicin i all form

Våga ta med det som är din allra största last på listan, må det vara iprén, öl eller godis. När du har definierat att du VET att det inte är bra för dig så kommer du ha svårare att lura dig själv och fortsätta i gamla spår.

Om du någon gång väljer att ändå äta något från din icke-lista, så är det också enklare att välja ett något bättre alternativ nu när du erkänt att det inte är bra för dig. Om jag till exempel bakar kakor till andra än mig själv eller till en situation där det inte passar med annorlunda kost och jag vet att jag troligtvis kommer smaka, så väljer jag exempelvis ett mindre behandlat, ekologiskt rårörsocker och ett ekologiskt, stenmalet vetemjöl istället för de vanliga vita raffinerade. Kanske byter jag dessutom ut en del av mjölet eller mjölken mot rismjöl eller havremjölk, ofta utan att någon märker.

Med en lista på det du egentligen inte vill äta när du är i ditt klartänkta, hälsosamma tillstånd, blir det också tydligare att man kanske måste chippa in lite extra för att få kroppen att må bra igen den gången man inte tackar nej eller väljer att äta ett sämre alternativ. Om jag dricker rödvin någon gång så ser jag exempelvis till att ta extra kosttillskott av magnesium efteråt, eftersom det går åt när kroppen bryter ner alkoholen. Om jag får i mig mjölk av misstag så tar jag lite extra enzym för att hjälpa kroppen bryta ner mjölkproteinet och dagen efter är jag snäll mot mig själv när jag känner att tankarna inte är lika klara som dagen innan. (Här finns ett tidigare inlägg om varför vissa personer mår väldigt mycket bättre av att undvika mjölk och gluten utan att nödvändigtvis vara allergiska. Läs gärna det.) Om jag någon gång behöver ta en iprén mot smärta eller huvudvärk så ser jag till att samtidigt vara extra snäll mot levern dagarna efter och tänka på att den har blivit extra belastad. Och vad jag än gör från icke-listan så är jag alltid extra noga med att ta min probiotika dagarna efter för att stabilisera tarmfloran.

3. Börja äta kosttillskott

Att äta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer är ett absolut måste idag. Jag har tidigare skrivit ingående om vilka kosttillskott jag äter och varför och hänvisar därför till något av följande inlägg.

4. Håll din kropp basisk

Många av oss går runt med försurade kroppar under större delen av vårt liv och det kan ställa till med en oerhörd obalans i kroppen som ofta resulterar i sjukdom. Svamp, mögel och parasiter trivs alla i sura miljöer och får mycket lättare fäste i en kropp som är konstant försurad. Dessutom är det så att en sur miljö är en syrefattig miljö och syrebrist på cellnivå är orsaken till cancer. Den upptäckten fick Otto Warburg Nobelpris i medicin för redan år 1931. Så en självklart prioritet för oss alla borde vara att hålla våra kroppar basiska.

Några grymt effektiva sätt att hjälpa kroppen bli basisk igen är de här:

 • Drick ett glas filtrerat vatten med 1 tsk bikarbonat i varje morgon och varje kväll
 • Ät kosttillskott med basiska mineraler så som magnesium, zink och kalcium på en daglig basis
 • Bada i hett vatten med såpa (basiskt) eller epsomsalt (magnesiumsulfat)
 • Ät mer basiska livsmedel än försurande livsmedel. Titta på din (eller min) icke-lista. Allt där är troligtvis starkt försurande, typ kaffe, alkohol och cigaretter. Det mesta på min ok-lista är basgörande, men framför allt gröna bladgrönsaker. Citroner är också väldigt basgörande i kroppen, trots att de smakar surt.

Tänk på att en kraftigt försurad kropp reagerar med diarré när man aktivt börjar basa upp den, men det lägger sig efter några dagar och ett välmående börjar ta över.

5. Gör en leverrening

Levern är ett av kroppens viktigaste avgiftningsorgan och den utsätts allt som oftast av hård belastning dygnet runt, år efter år, ända tills den dagen vi inser att vi vill skydda vår kropp mot toxiner och istället hjälpa den att hålla oss friska. Ett sätt att hjälpa levern bli av med åratal av lagrade toxiner är att göra en leverrening. Det går snabbt och det är smärtfritt, men resultatet är omedelbart. Jämför det med att spola rent i ett avlopp som är igensatt. Kapaciteten ökar avsevärt.

Jag har skrivit utförligt om hur du gör en leverrening i det här inlägget och jag har svarat på en mängd frågor i den här inlägget.

 

Okej, det var allt för den här gången. Vi har alla redskap vi behöver för att återta kontrollen över vår hälsa och vi kan alla göra något för vårt mående redan idag.

Nästa del kommer handla mer om de mentala aspekterna av vår hälsa och hur våra tankemönster påverkar vårt mående. Tills dess, må väl och ta hand om er och era kära!