Mias Familjeblogg

Kosttillskott under graviditeten

När man är gravid känns det viktigt att se till att bebisen och den egna kroppen har tillgång till den näring som behövs för att allt ska fungera på bästa sätt. Samtidigt vill man ju inte att bebisen exponeras för ämnen som kan vara potentiellt skadliga. För en del innebär graviditeten kanske att införa ett piller eller två som komplement till kosten med extra tillskott av järn, folsyra eller andra vitaminer och mineraler. För mig har det inneburit att jag har fått se över (och optimera) min gigantiska arsenal av kosttillskott som jag har använt de senaste åren för att boosta mina depåer. De kosttillskott som jag har kommit fram till är de optimala för mig och bebisen utan att experimentera eller äventyra någons välmående är följande:

 • Fiskolja
 • Blutsaft (järn)
 • Multivitamin
 • D-vitamin
 • Magnesium
 • Probiotika
 • Q10

Fiskolja, blutsaft, multivitamin, D-vitamin och Q10 tar jag på morgonen. Magnesium och probiotika tar jag på kvällen. Allt på så tom mage som möjligt och allra helst sköljer jag ner det med ett stort glas ljummet citron- och honungsvatten.

image

Bra kvalitét på kosttillskottet är A och O och jag lägger rätt mycket tid på att hitta bra leverantörer och läsa innehållsförteckningar på kosttillskotten för att kolla ursprung samt undvika en massa onödiga tillsatsämnen. Man får såklart också bedöma vilken dos man tror är optimal utifrån rekommendationer och det egna sunda förnuftet. Jag har själv lagt mig på doser över RDI i flera fall, men det baserar jag på flera års testande fram och tillbaka kring vad min kropp mår bäst av.

Jag tycker personligen att kosttillskott är ett fantastiskt och i många fall nödvändigt tillskott till vår mat, speciellt om vi har urlakat kroppen under perioder av stress, sjukdomar, graviditeter osv. Som i alla andra kategorier finns det såklart även inom kosttillskott en spännvidd av produkter som sträcker sig från avancerat skräp till högkvalitativa små mirakel, men att konsekvent vara skeptisk till kosttillskott för att de är onaturliga (vilket jag hör rätt ofta) känns som en märklig parallell till att bekymmerslöst ösa i sig mängder med onaturliga produkter som knappt kan påstås kvala in i kategorin mat.


5 comments on “Kosttillskott under graviditeten

  • Mia Tjärnlund on

   Jag har länge ätit en fiskolja jag köper via Mia Lundins webshop (opti-epa 500), men som nu har utgått ur sortimentet och ersatts av den här. Jag kommer därför testa den härnäst. Till barnen köper jag Bio-Marin Plus, för att de håller hög kvalitet samt att deras kapslar är små och lätta för barnen att svälja.

   Svara
 1. Johanna on

  Hej! Hittade detta inlägg när jag sökte på q10 & graviditet. Jag är själv gravid men funderar på det här med q10 under graviditet. När jag läst på andra sidor rekommenderar man det inte till gravida men det kanske är som med de flesta kosttillskott att det inte forskats så mkt. Om du vill får du gärna dela med dig vad som gjorde att du ansåg det säkert att äta q10 under graviditeten.
  Tack på förhand! 🙂

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Johanna,
   Jag såg inga problem med att ta q10 under graviditeten, men jag hade å andra sidan koll på mina mineralnivåer och hade ätit q10 sedan tidigare. Jag hade också rensat min kropp under lång tid och visste att min kropp var hyfsat ‘ren’ inuti. Jag skulle inte börja laborera med nya saker under graviditeten. Inte på grund av att jag är rädd för själva kosttillskottet i sig, men för att vissa kosttillskott får kroppen att börja rensa ur skit och påbörja läkande, något som generellt såklart är toppen, men som man inte vill dra igång just när man är gravid.
   För övrigt så bör q10 annars ätas tillsammans med selen för bästa effekt. Om man har låga selennivåer blir q10 overksamt/mindre effektivt.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]