Mias Familjeblogg

Det här med löpning

Imorse gjorde jag det. Jag sprang ute igen. I mina älskade barfota-skor. På mina gamla vanliga löpstigar. Med min gamla vanliga löplåtlista i lurarna. Och det var helt underbart. Och asjobbigt förstås.

image34-460x460

 

Magen fick följa med ut också. Jag inbillar mig att bebisen hade det väldigt skönt därinne i magen under tiden.

image35-460x460

Här någonstans blev jag blöt om fötterna. Och kissnödig. Och blev tvungen att gå uppför gräsbacken!

Jag tror det är dags för ett inlägg kring det här med löpning. Jag har aldrig tidigare i mitt liv varit en person som gillat att springa. När jag var yngre gjorde jag det ibland för att jag visste att det var bra träning, men jag kom aldrig över tröskeln till att känna att jag tyckte om det. Nu på vuxna dagar är det annorlunda. För drygt två år sedan bestämde jag mig för att börja springa ordentligt som en del i min må-bättre-plan. Jag började från absolut noll och mitt första mål var att hålla mig springande i tjugo minuter. Jag fick springa hur långsamt jag ville, bara jag inte gick. Min strategi för att ta mig dit var att springa i princip varje dag. Genom att springa superkort, utan tidtagning och med ett enda mål (att hålla mig springande) hade jag som plan att utplåna den där tröskeln som sa att det var jobbigt att ta sig ut. Och det gjorde jag. Helt plötsligt en dag så hade jag uppnått mitt mål och jag fick sätta nya mål – att springa fem kilometer, att springa en mil, att springa en mil under timmen.

Någonstans i den vevan blev jag även inspirerad till att börja springa med barforadojjor. Jag köpte mina Merrell Pace Gloves, gav mig ut och höll på att trasa sönder mina vadmuskler på kuppen. Men OJ vilken känsla. Det kändes som att jag flög, OCH smög, fram. Jag kände mig lätt och nätt och började uppleva nästan som rus under rundorna. Det tog dock hårt att gå tillbaka till korta 2-3 km distanser när jag just hade lyckats skala upp till mil-rundor, men jag var helt övertygad om att barfota var den rätta grejen för mig och fortsatte. Efter några månader (ja, det tog så lång tid) var jag tillbaka på mina fem-kilometers rundor och så småningom kunde jag börja skala upp ordentligt utan känningar i vaderna.

Under den här tiden sprang jag fortfarande flera gånger i veckan och jag började bli rätt snabb (snabb för att vara mig alltså) och betade av kilometrarna under mina kortare rundor i nära fem-minuters-tempo. Jag och några kompisar gjorde en deal och ställde upp i ett triathlon, som blev två, som blev tre. Jag lärde mig crawla, började intressera mig för snitt-tider och köpte våtdräkt och riktiga cykelskor. Det var en jätterolig tid, men det som hela tiden lockade mig till att träna var att ge mig ut i naturen och springa i mina Merrell-skor.

Mina mål var nu riktade till lite längre distanser och jag hade till och med plitat ner på papper att jag under 2013 hade som mål att springa en tvåmilarunda, längre än jag någonsin sprungit i hela mitt liv. I September bockade jag av det målet och det sista jag gjorde innan jag blev gravid (eller nej, faktiskt det första jag gjorde som gravid, fast det visste jag inte om då) var att springa ett urhärligt 17-km terränglopp i 5.30-tempo - något jag är superstolt över att ha gjort.

 

Min graviditet började sedan ganska pang på med tio veckors ihållande illamående (graviditetsillamående ska jag också ägna ett inlägg åt snart) och jag kunde, trots flera ihärdiga försök, inte fortsätta springa. Mitt enda löparmål under graviditeten blev därför att inte tappa löparglädjen, utan att försöka minnas känslan av att orka springa. För känslan att just orka springa är fantastisk. Känslan av att ha mer att ge när man redan sprungit långt är än mer fantastisk. Och att med solen i ansiktet och svetten rinnandes nerför pannan kuta det snabbaste man har för att man snart har uppnått sitt högt satta mål är helt magiskt!

Jag tror nu att jag kommer lyckas hålla mitt graviditetsmål, och mina nästa mål som jag tänker plocka upp så snart jag kan (och kroppen tillåter) efter graviditet o amning o den första småbarnstiden, blir att:

1. Komma tillbaka till samma löpform som innan graviditeten

2. Genomföra ett Maraton

Men hur det går med det mina vänner får jag helt enkelt skriva om igen senare.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]