Mias Familjeblogg

Stolt mamma

Vi har genom åren försökt ta fasta på det här med att inte ge barnen överdriven uppmärksamhet för prestation utan att ge dem en grundtrygghet i att de är älskade som de är, oavsett prestation. Ni vet den där diskussionen om självförtroende kontra självkänsla som bland annat Jesper Juul tog fasta på i boken Ditt kompetenta barn.

Utöver trygga barn har taktiken lett till en del roliga och aningens krystade situationer, till exempel när barnen kommit hem med (självklart vrålfina) teckningar och vi hastigt har fått svälja det spontana ’Guuuud, vad fiiiin!’ och istället ersätta det med ’Åh, vad mycket härliga färger du har använt!’ eller ’Det ser ut som att du har haft riktigt roligt när du har målat den där teckningen’ eller ’Oh, det var ett läskigt monster du har målat’. Men så småningom fastnar det nya sättet att uttrycka sig (för jag tror det i huvudsak handlar om en vana att uttrycka sig på ett visst sätt. De flesta av oss älskar förhoppningsvis sina barn för de speciella och fantastiska individer de faktiskt är, oavsett provresultat eller fina teckningar) och jag tycker att vi oftast lyckas hålla oss ifrån att skryta med barnens prestationer eller oja oss över deras icke-prestationer över deras huvuden. (Låt oss se om det i slutändan genererar individer som älskar sig själva även under livets grå dagar, men vi hoppas såklart det.)

 

Med det sagt, så är det ju inte utan att man ibland blir sjukt stolt över just sina barns prestationer. Som för några veckor sedan, när min lille femåring fick flytta upp till sjuåringarnas simskolegrupp för att han simmar som om han inte gjort annat här i livet. Då blev jag fasen stolt som en tupp! Eller som igår, när min storkille byggde klar sitt 2600 bitars tekniklego som han fick i julklapp. I tre månader har han slitit och många är de eftermiddagar då han har suttit djupt försjunken och byggt. Men så har han också klarat av det helt själv, fastän det är riktat till en betydligt äldre målgrupp. Och nu när han hissar kranen upp och ner och växlar och donar och fixar med den där kranbilen så vet jag inte vem som är stoltast här hemma - han eller vi föräldrar.image

Att det vid såna tillfällen hugger till av stolthet i mitt mamma-hjärta - det kan ju bara vara ett sundhetstecken. Tänk vad snabbt det rör sig inuti dessa fantastiska små kroppar o hjärnor.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]