Mias Familjeblogg

Mat i USA – en reflektion

Maten i USA är på ett sätt speciell jämfört med här hemma. Det är så himla antingen eller. Allt eller inget. Folk äter så rätt och folk äter så fel. Här hemma är det oftast lite mer mittemellan. Lagom bra liksom. Det jag har upplevt än så länge av USA är att det antingen är otroligt medvetet och hälsosamt eller fullständig motsats, dvs värsta sortens snabbmat jämt.

Inne i NY var det lätt att hitta hälsosamma val. Framför allt var mycket av den bättre snabbmaten både ekologisk och helt grön (och brödlös). I köpcentra och i omgivningarna kring kontoret i Philadelphia var det dock inte lika lätt. Det finns en kedja som heter Whole Foods som säljer enbart ekologisk mat (både som mataffär och som lunchkedja) och dit åkte vi de flesta dagarna. Som tur var var vi flera som föredrog lite mer hälsosam mat till lunch. Men har du inte med dig lunch till kontoret så är det liksom inte bara att knalla iväg och handla. Nej, det blir minst tio minuter i bil för att komma till något lämpligt köpcentra där det finns mat. Så många tar tyvärr ‘working lunch’, som ofta innebär att äta något sämre framför datorn.

Den absolut värsta jobblunchen vi utsattes för var hämtmat i form av s.k. cheese steaks. Ljusa, mjuka, enorma baguetter med kött och smält ost och någon färglös röra i. Jag kunde inte förmå mig att testa utan valde menyns enda sallad som tyvärr endast var snäppet bättre. En massa isbergssallad under ett berg av übersalta soltorkade tomater och oliver, märkligt konstgjord ost och vrålprocessad skinka. Tänk att det kan vara sådan skillnad på sallad och sallad.

imagePlocksallad i sin bästa form. Lunch när jag fick välja kom från Whole Foods, en kedja med bara ekologisk mat. Gigantiska plocksalladsbarer med fantastiska alternativ och hyllmeter av bra drickaalternativ. Jag fastnade för de här räk- och spenatplättarna som jag käkade två dagar i rad. Mmm. 

image

Kaffebaren på Whole Foods serverade bara ekologiskt kaffe. I mängder av utföranden.

imageEkologisk, koffeinfri, cappucino med mandelmjölk (ekologisk såklart). Var kan man få tag på det här hemma?

imageRolig skylt på Whole Foods.

imageVärldens godaste chiapudding gjord på chiafrön och kokosmjölk toppad med mosad mango. På ett café i NY.

imageCafét var så mysigt att vi kände oss tvungna att sätta oss och fika trots att vi egentligen var rätt mätta. Där fanns en massa lite roligare alternativ som glutenfritt, ekologiskt fikabröd (typ blåbärs- och chiamuffins), chiapuddingen ovan och gröna juicer.


2 comments on “Mat i USA – en reflektion

 1. Mias mat-och-bakblogg on

  Åh! Jag ska till New York i höst! Ska bli så spännande att testa deras mat.
  Jag har varit runt i USA några gånger. I L.A för 6 år sedan var maten förskräcklig. Bara friterad sockrig och ohälsosam. Detsamma var det på Hawaii samma tid. Förra året när jag var på Hawaii, var det något bättre tycker jag. Men det är svårt att hitta något utan socker. Min bästa “matresa” i USA var för två år sedan i Houston/Texas. Jag var helt lyrisk. Matbutikerna var så fräscha. Har aldrig sett något liknande.
  // Mia

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Å vad kul Mia! Jag tror NY är helt rätt ställe för den som är matmedveten. Självklart kan du hitta riktigt vidrig mat är med, men variationen är enorm. Och jag tyckte det var otroligt mycket ekologiskt på de bättre ställena, nästan så jag undrade om man blev lurad. För bättre form av snabbmat tycker jag Prét som kedja funkade bäst. De fanns överallt och där hittade man alltid bra val.
   Det är det som är det lustiga med USA – där finns det värsta och det bästa. Så himla allt eller inget!
   /Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]