Mias Familjeblogg

Nej nej nej – min Vena Cava är i kläm

Vecka 32 nu och jag är inte redo för det som håller på att hända. Under min första graviditet för snart åtta år sedan utvecklade jag vad som kallas Vena Cava-syndrom. Det är något som de flesta gravida upplever i någon form, framförallt när man ligger på rygg i slutet på graviditeten, men som för vissa blir värre.

Vad är Vena Cava-syndrom?

Låt mig börja med att förklara vad det är. Längs ryggen går kroppens största vener (Vena Cava) med syrefattigt blod som ska tillbaka till hjärtat. Venen från nedre delen av kroppen är stor och mjuk och utsätts under graviditeten för ett större tryck än normalt p.g.a. allt som ska få plats därinne i magen. Tryck på venen orsakar ett sämre blodflöde in till hjärtat varpå det alltså blir ett underskott av syresatt blod som går ut från hjärtat och upp till hjärnan. Det kan i sin tur ge hjärtklappning (när hjärtat försöker kompensera blodbristen), andnöd, illamående, yrsel och svimningskänslor.

När jag var gravid med storkillen så fick jag dessa svimningskänslor redan från vecka 18 inte bara när jag låg ner, utan i vanligt upprätt läge, när jag gick, satt, stod osv. Det blev så småningom så illa att jag de facto började svimma och under en stor del av graviditeten var jag i tid och otid tvungen att slänga mig ner på marken (detta var vintertid i centrala Stockholm...) för att undvika att ramla ihop. De undersökte mitt hjärta med EKG och gjorde en utredning, men inget var fel, utan det var helt enkelt så att läget på livmodern, kroppens konstitution samt att bebisen växte fortare än min kropp ville expandera, orsakade ett konstant tryck på venen.

 

Under min andra graviditet upplevde jag inga sådana problem alls. Jag var väl helt enkelt mer uttänjd då eftersom det var relativt nära den första graviditeten i tid. Nu har det dock tyvärr börjat igen. De senaste två veckorna har symptomen kommit gradvis, även om jag gjort mitt bästa för att ignorera dem. Men nu går det inte att ignorera längre. Jag känner mig svimmig, matt och yr, får hjärtklappning och andnöd utan att anstränga mig osv. Speciellt illa blir det när jag äter eller dricker, då det rent volymmässigt ska in ännu mer i kroppen. Tyvärr finns det väldigt lite information om detta på nätet och nästan all info behandlar ’den vanliga’ graden av vena cava, där botet är att ’flytta sig från ryggläge och lägga sig på västra sidan’. Det är bara det att det är lite svårt att göra det när man sitter och kör bil, står i kö på Maxi eller sitter i möten. Nedan kommer därför en sammanställning av mina bästa tips för dig som befinner dig i samma sits som jag. imageDet är kanske inte så konstigt att det trycker inne i kroppen när man ser ut så här? Kroppen får för närvarande inte plats i sig själv. Jag hoppas att det blir bättre när bebisen sjunker ner lite i bäckenet, vilket borde hända relativt snart... imageSom ni ser på den här bilden så växer min mage BARA framåt. Den hade gärna fått expandera lite på sidorna också så att bebisen fick lite mer plats därinne.

Tips för gravida vid Vena Cava-syndrom eller svimningar/yrsel

Min egenhändigt utformade handbok som jag går efter just nu och som jag upplever gör saker och ting lite bättre:

 • Prioritera vätska framför mat för att undvika att bli uttorkad, även om vätska volymmässigt känns värre än mat
 • Prioritera att dricka juicer (helst gröna) och smoothies framför vatten för att få näringen på köpet. Extremt små mängder i taget.
 • Lyssna noga på kroppen och lär dig känna förloppet, vilket gör att de flesta svimningsanfall går att undvika. Jag känner av det i kroppen en-två minut innan det händer och hinner agera. Det börjar med sammandragningar (om inte magen redan är stenhård vilket min just nu är konstant), fortsätter med hjärtklappning och sedan kommer svimningskänslan.
 • Lär dig din kropps dygnsmönster och försök anpassa aktiviteter därefter. För mig är det mycket värre på morgonen och på förmiddagen än senare på dagen. Det är som att dagens första pulsökningar påfrestar kroppen mest. Kroppen kämpar dessutom med frukosten (ökat blodflöde till magen ger än mindre blod till hjärnan) ända framåt lunch.
 • Ha alltid en plan för var du ska göra av dig själv om du får svimningskänslor. Helst ett ställe där det går att lägga sig ner. Om det inte går, ett ställe att sitta. Om det inte går, ett ställe att sjunka ihop intill en vägg eller nåt att hålla i. Det viktiga är att det finns en plan för den knappa tid man har på sig så att man kan undvika att falla.
 • Berätta för folk i din omgivning så att de vet hur de ska agera om du blir dålig eller svimmar, vilket är att lägga dig på vänster sida (INTE rygg) och ge dig vatten
 • Vila när du har möjlighet och ligg gärna på vänster sida. Det maximerar blodflödet tillbaka till hjärtat, avlastar trycket på venen i ryggen och syresätter kroppen maximalt.
 • Praktisera yoga-övningar i framåtläge, tex stå på alla fyra och svanka/skjut rygg, hunden, barnets position osv. Underbart skön effekt både under tiden och efteråt när man känner att man äntligen får tillräckligt med syre och blod till huvudet.
 • Bada i epsomsalt/magnesiumsulfat för att få mage och muskler att slappna av så mycket det går. Bada INTE ensam hemma och bara INTE för varmt eftersom det kan orsaka blodtrycksfall. Sitt gärna upp i badkaret eller ligg på vänster sida. Att ligga bakåtlutad förvärrar känslan.
 • Ät extra magnesium- och järntillskott, magnesium för avslappning och järn för syresättningen av blodet

 

Sjukskrivning vid Vena Cava-syndrom

Möjligheten till/risken för sjukskrivning beror givetvis på graden av besvär, anledning till besvären och vilken typ av jobb man har. Om du faktiskt svimmar vill man ofta göra en utredning av hjärtat och se att allt är okej. På telefon förra veckan blev jag beordrad (rekommenderad?) omedelbar sjukskrivning, vilket jag känner stark olust inför av någon anledning. Jag får omedelbart dåligt samvete och jag vet att jag hemma får rätt starka känslor av rastlöshet och saknar det sociala i att gå till jobbet, känslan av att leverera och känslan av att hålla igång kroppen och energinivån osv. (Speciellt nu när jag vet att det lurar en lång mammaledighet runt hörnet vill jag behålla känslan av yrkes-Mia så länge som möjligt.) Jag ska hur som träffa läkaren imorgon så just nu tar jag det extremt lugnt och fint istället och avvaktar. Eftersom jag redan är utredd och inte har något fel på hjärtat och eftersom jag har ett flexibelt, icke-fysiskt jobb, så kan vi förhoppningsvis få till en bra set-up som fungerar för alla inblandade. Förra gången innebar det att jag gick ner i tid och jobbade eftermiddagar, eftersom förmiddagarna är värst.


4 comments on “Nej nej nej – min Vena Cava är i kläm

 1. Kristin on

  Tack för detta! Jag sökt mig fördärvad på internet efter info om detta. Nu har jag inte lika svåra problem som du verkar ha haft men får hjärtklappning och andnöd inte bara av ryggläge, utan även vid sittande och liggande på sidan.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]