Mias Familjeblogg

Fisk – ett säkert vardagskort

Vi har gått igenom en period då vi har gett oss den på att få barnen att älska fisk. Vi vuxna äter nämligen väldigt gärna goda fiskrätter och det är ju klart roligare när middagsvalet går hem hos alla i familjen. Storkillen har egentligen aldrig protesterat och har framför allt alltid älskat skaldjur, men det var framför allt lillkillen som inte uppskattade fisk när vi började och när det serverades så kläckte han ofta ur sig kommentarer om att han inte gillade maten redan innan han hade smakat. Inte ok när man är fem.

Taktiken vi har kört är att servera ett fåtal (tre) enkla, goda fiskrätter flera gånger om tills de har vant sig vid smaken, känt igen rätten och börjat gilla den. Det har vi kombinerat med att prata en hel del om fisk, om hur smaksinnet behöver tid på sig att vänja sig vid smaker och att fisk är bra för hjärnan och kroppen osv. Rätterna har varit baserade på torsk, lax och rödspätta och här kommer det enklaste av recepten som jag har insett går hem hos varenda unge! Den är testad på flertalet barn (killarnas kompisar), går otroligt snabbt att svira ihop (platsar alltså som vardagsrätt) och jag har gjort receptet gluten- och mjölkfritt. Ytterligare en uppgraderad husman alltså.

Stekt rödspätta och potatismos (gluten- och mjölkfritt)

  • 1 rödspättafile´per person (jag köper färsk över disk)

Panera filéerna genom att doppa dem i ett lätt vispat eko-ägg och sedan vända dem i en blandning av:

  • ekologiskt ströbröd av majs (till exempel detta)
  • citronpeppar (det finns ekologisk citronpeppar att få tag på, annars gör du din egen på torkat, malt citronskal och peppar)
  • örtsalt (jag använder Herbamere. Finns på Ica.)

Stek sedan filéerna i en ordentlig klick kokosolja (så att de nästan badar)

Blanda sedan ihop världens godaste potatismos av:

  • ekologiska potatisar
  • en riktigt ordentlig klick kokosolja igen (finns den här som är smaklös om man föredrar att inte ha kokossmak)
  • mandelmjölk
  • örtsalt
  • peppar

Servera med lätt ångkokta plockgrönsaker som barnen inte kan motstå, typ sockerärtor eller haricot vertes. Broccoli och blomkål passar utmärkt till också.imageKanske inte världens charmigaste bild, men det smakar gudomligt. Helt saftigt dessutom, utan att någon sås behövs.

Vad gäller vårt experiment (som påbörjades för kanske två månader sedan) får det klassas som lyckat. Rödspättan ovan som serverades igår tog slut på alla de tre barnens tallrikar. Två ville ha påfyllning av fisken. Söndagens grillade lax försvann i ett nafs. Och sist när torskrätten kom på bordet kläckte lillkillen ett ‘Åh, gott!’ när han såg vad som skulle serveras och käkade upp varenda gnutta. Nästa fokusområde på matinställnignsfronten med barnen blir att hålla sinnet öppet till all mat, känd som okänd. Att smaka innan man dömer och utgå från att det är gott helt enkelt.


One comment on “Fisk – ett säkert vardagskort

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]