Mias Familjeblogg

Boktips på tema hälsa

Jag är en person som gillar att läsa. Mest gillar jag att läsa intressant information som jag googlar fram på nätet i det ämnet som intresserar mig just för tillfället, men jag är även ett stort fan av böcker som går under kategorin ‘självhjälpsböcker’, ‘psykologi och hälsa’ eller ‘kost’. Böcker som man inte behöver läsa från pärm till pärm utan som man kan hoppa fram och tillbaka i, läsa vissa bra delar om igen och använda som inspiration. Jag läser gärna bra sådana böcker flera gånger om. Här kommer några av mina bästa boktips på det temat.imageMin favoritbokhög. Ibland läser jag böckerna från pärm till pärm. Ibland läser jag utvalda delar och byter bok från kväll till kväll för inspo. Just nu läser jag om Munken som sålde sin Ferrari eftersom det var något år sedan eller två jag plöjde igenom den sist. Och man plockar alltid upp något nytt.

Tema psykologi

– Munken som sålde sin Ferrari (Robin Sharma). En storsäljare som fokuserar på den mentala delen kring hur man förverkligar sig själv och uppnår fullkomlig hälsa och lycka. Är lite klyshig som berättelse (som om det inte finns något mellanting mellan ett känslolöst, jobbfokuserat, materiellt liv kontra ett fritt, asketiskt, immateriellt, lyckligt och hälsosamt liv), men ser man igenom det så ger den många konkreta och användbara tips och övningar kring hur man med psykets hjälp kan påverka och förändra sitt liv till det bättre.

– Välj rätt! – En guide till bra beslut (Katarina Gospic). En relativt ny, väldigt lättläst bok skriven av ett grymt typ 29-årigt svenskt underverk till akademiker. Full av intressanta fakta, studieresultat och förklaringar kring hur vår hjärna fungerar när vi fattar beslut och reagerar i olika situationer. Toppen när man med tankens kraft vill påverka och förändra sitt liv, bryta invanda mönster eller bara förstå lite mer.

– Willpower (Roy F.Baumeister & John Tierney). En bok på hyfsat samma tema som ovan, men som framför allt fokuserar på egenskapen självkontroll och hur du med hjälp av självkontroll kan påverka ditt liv i den riktning du vill. Också full av intressanta fakta, studier och analyser kring beteenden och vår hjärna.

– Älska dig själv. En gammal klassiker på självhjälpstemat från 70-talet som jag hittade i svärmors bokhylla för många år sedan och läser med jämna mellanrum. Den känns lite gammalmodig emellanåt, men budskapet är väldigt enkelt: Ta kontrollen och ansvaret över ditt eget liv och sluta bry dig om vad andra tycker! Befriande läsning. Och man börjar plötsligt använda ordet ‘utifrånstyrd’ som om det vore del i varje modern människas vokabulär. (Vilket det dock kanske borde vara.)

Tema löpning

-Vad jag pratar om när jag pratar om löpning (Haruki Murakami). En kort och inspirerande berättelse som innehåller österländska inslag av livs- och idrottspsykologi.

– Born to run (Christopher McDugall). Kanske världens mest inspirerande bok om löpning. Skriven med en stor dos humor. Varenda kotte blir sugen på att ge sig ut och springa på fälten efter att ha läst denna. Ett måste för alla som någonsin har tänkt tanken att löpning kanske, eventuellt kunde vara något intressant.

– Eat and run (Scott Jurek). Inspobok för mer bitna löpare skriven på ett lite torrare språk än boken ovan. Fokuserar mycket på kost i kombination med hårt idrottande och då framför allt naturlig, vegansk, ren kost. Innehåller, utöver en massa grymt bra löparhistorier, en mängd recept för den som vill äta vegansk, riktigt bra löparmat.

Tema hälsa

– Glow (Christina Pirello). En bok som kanske egentligen inte kvalar in på min allra-bästa-lista men som ändå låg i högen jag fotade och är värd en beskrivning. Den beskriver i stort hur du tar kontroll över din hy med hjälp av whole foods och innehåller som en av sjukt få källor intressanta tankar kring det här med födelsemärken, fräknar mm kopplat till din hälsoprofil och din kost (det var därför jag köpte den). Den beskriver även vad du kan läsa ut av tecken du har i ditt ansikte, dina händer, fötter och andra kroppsdelar i förhållande till dina inre organ. Boken har alltså en del superintressanta kapitel, men går absolut inte att läsa från pärm till pärm då den upprepar sig alldeles för mycket.

– Förgiftad (Rick Smith & Bruce Lourie). Samma som ovan. Platsar den verkligen in i bästa-listan? Tveksamt, men jag använder den som ett uppslagsverk kring olika kemikalier och för att inspirera mig själv att fortsätta vara noggrann med vilka val man gör. Efter några kapitel/ämnen känner man att samma story återupprepar sig, men ändå är bokens grundtanke och budskap både väldigt intressant och väldigt relevant. Därför är den värd att läsa.

Tema barn och kost

I den här kategorin listar jag tre böcker som jag varmt kan rekommendera och tre böcker som jag precis har fått hem som jag tror och hoppas kommer platsa på bästa-listan. Jag tänkte nämligen bokvägen bli lite inspirerad att laga supermat till bebisen och storebröderna.

– Juice Power and Detox (Renee Voltaire). Kul och inspirerande bok kring att juica. Massor med bra recept och härliga bilder. Och så en smula info-bitar som alltid tillför något nytt när man hör någon annan beskriva med sina egna ord.

– Sannas matbok (Sanna Ehdin). Härlig och inspirerande bok med fokus på kost som hämmar inflammation. En lagom blandning fakta och recept.image– Kärnfrisk familj (Ninka-Bernadette Mauritson). Den bok som först inspirerade mig till att börja tänka på det här med kost på ett annat, nytt sätt. Med en riktigt övertygande och rörande kostresa i bagaget beskriver Ninka konkret hur man kan ta sig från ett kaotiskt familjeliv fullt av sjukdomar och ohälsa till ett friskt liv fullt av naturligt hälsotänk. Boken är sprängfull av konkreta tips som jag har använt mig av i vardagen, allt från inköpslistor till recept till fakta i lättupptaglig form.

– Barnmatsboken (Monique Le Roux Forslund). Nyinkommen till det Tjärnlundska hemmet! Bok skriven på LCHF-grunder med väldigt mycket recept för bebisar upp till ungefär 1 år. Jag tror att jag kan hitta en hel del recept här även utan mjölkprodukter och framför allt så finns det flera förslag på alternativ till vällingar och gröter för att slippa hamna i glutenträsket.

– BabyGreens (Michaela Lynn & Michael Chrisemer). Nyinkommen till det Tjärnlundska hemmet! Aningens mer hardcore bebismatsbok (tror jag) med en stor faktadel och en mindre mängd recept. Kostfokus ligger på living foods.

– Creating healthy children (Karen Ranzi). Nyinkommen till det Tjärnlundska hemmet! Beskriver en holistisk approach för hela familjen som har grund i bra och naturlig kost (raw food). Stor faktadel blandat med en del recept. Innehåller också en del hälsostories och annat inspomaterial. Jag började med denna igår och den verkar väldigt väldigt lovande måste jag säga! Tar upp ämnen som hur du kan optimera din hälsa redan innan graviditeten för att bana vägen för dina kommande barn, hur du kan må som bäst under graviditeten, amning, att förebygga och bli av med sjukdomar i hela familjen med hjälp av kost osv.

Det var alles! Men det borde väl räcka ända tills jul. Ge mig gärna fler tips om du gillar liknande böcker som jag. Så att vi tar oss vidare liksom.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]