Mias Familjeblogg

Vem väljer du att hjälpa?

I tider då Israel bombar Gaza sönder och samman, människor kämpar mot det värsta Ebola-utbrottet någonsin i Västafrika och djuren lider ofattbart i människornas framfart efter palmolja när regnskogarna skövlas, så är det viktigt att vi alla hjälper till och bidrar med det vi kan. Det finns en uppsjö av hjälporganisationer med behjärtansvärda intentioner och ambitioner att göra skillnad här i världen, och någonstans behöver man ta ställning till var man tror att ens insats kommer till störst nytta. Vill man satsa lokalt på hemmaplan eller ute i världen? Brinner man för djur- och natur eller människor? Hur mycket är man beredd att avvara i pengar?

För mig har det alltid känts viktigt att bidra och jag har under åren varit med i flertalet olika organisationer som månadsgivare. På senare år har jag dock konsoliderat mig och gjort mer aktiva val kring var jag lägger mina bidrag och mina val har fallit på två olika organisationer.

Läkare utan gränser

Världens bästa hjälporganisation om du frågar mig. Jobbar både med akuta kriser och mer långsiktiga projekt. Lyckas och vågar närvara där andra stora organisationer misslyckas. Alltid på plats bland de första även i de mest otillgängliga miljöer och situationer trots hot och motstånd från gerillor, regeringar och Moder Jord själv ibland. Driver dialog och har otroligt små administrativa avgifter, dvs en stor del av pengarna går direkt till hjälpinsatser. De arbetar för att etablera långvariga lösningar för lokalbefolkningen och bemannar och lär upp personal lokalt för att kunna dra tillbaka de tillfälliga lösningarna. Jag har varit månadsgivare i många år och de kommer alltid vara mitt förstahandsval av organisation.

Barnfonden

Jag valde för sju-åtta år sedan att bli fadder till ett fadderbarn via Barnfonden och sedan dess har jag stöttat en Ivan och hela hans familj i Uganda. Vi har brevväxlat intensivt, jag och familjen. I början när Ivan var liten brevväxlade jag med hans mormor, som är den som tar hand om honom och alla hans fem syskon efter att hans mamma dog och pappan lämnade familjen. Nu på senare tid är det Ivan själv som skriver. Det är otroligt givande och roligt att se hur Ivan, hans syskon och hela hans by utvecklas med hjälp av det stöd de får via Barnfonden. Jag betalar en månadsavgift som går till Ivans basala behov som medicinsk vård, mat och skolavgift, men sedan har jag även valt att ge de extragåvor man får lov till kring födelsedagar, jul och påsk. Man får alltid redovisat vad pengarna går till och i början (för åtta år sedan) gick extrapengarna till väldigt basala grejor som ris, en madrass att sova på, mat, kläder, skor osv. Sedan började det investeras för att skapa en egen inkomst till familjen och pengarna gick till att köpa höns och getter och så småningom bytte de till sig en ko. Och så byggde de ett ordentligt hus i tegel. Nu har familjen kommit upp sig såpass att alla pengar oavkortat går in på ett konto till Ivans framtida utbildning. Det är helt fantastiskt att se. Jag gjorde under lång tid också en stor grej av att skicka lätta platta paket med överraskningar till Ivan och hans syskon – leksaker och utbildningsmaterial etc. som jag visste att de skulle gilla. Det blev böcker, pysselböcker, pussel, spel, pennor, lätta leksaker osv. och det var alltid lika roligt att få Ivans svar några månader senare.imageIvan med en av sina mindre bröder. Jag får alltid göra en grej av att uttryckligen skicka saker till hans systrar också, annars går förmånerna i första hand till familjens bröder har jag märkt. imageMycket brev blir det. I början var de torra och ganska torftiga, men ganska snart blev de hjärtliga och öppna. På min bucket-list står ett besök hos Ivan och hans mormor Robinah.imageVissa saker är helt galet roliga att få kort på. Som kossan de till slut kunde byta till sig. Och det här huset de har byggt till familjen. För till synes ynkliga pengar jag har skickat dem under åren.

Ni vet väl förresten att upp till 6000 kr per år är avdragsgillt för pengar som går till välgörenhet, dvs du får 25% av beloppet tillbaka på skatten? (6000 kr till välgörenhet blir alltså 4500 kr ur din plånbok. Minsta belopp är 2000 kr/år och du måste ge minst 200kr per tillfälle för att det ska gälla.) Avdragen sker automatiskt i din deklaration årligen genom de större organisationerna och jag inbillar mig att det är pengar som många klarar av att avvara över ett år. Om du inte har möjlighet att bli månadsgivare kan du givetvis skänka engångsbelopp också, men fördelen med att ge en månatlig summa är att organisationen enklare kan planera och utnyttja pengarna optimalt.

Andra saker man enkelt kan göra här på hemmaplan för att bidra till en lite bättre och mer empatisk värld är:

  • Köpa Faktum när de nya numren kommer ut. Byt några ord med försäljaren och känn deras glädje när de får sålt ett nummer efter många långa timmar utomhus
  • Släng aldrig fungerande prylar eller kläder utan sälj dem urbilligt på Blocket och känn glädjen hos den som fyndar
  • Välj att lämna in dina uttjänta kläder och textilier till organisationer som återvinner eller leta upp lokala hjälpprojekt som ofta letar gåvor i juletid eller sommartid. Ett strålande exempel är TextilRecycling (endast Skåne) som tar tillvara på sådant andra slänger och reparerar, gör nytt och rustar upp. Dessutom skapar det arbetstillfällen.

 

Och kom ihåg – det är klart att det hjälper lite att skapa uppmärksamhet kring olika organisationer eller utsattas situation via sociala medier, men delningar och gillningar på fejjan räddar inga liv på plats. Pengar i rätt händer gör.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]