Mias Familjeblogg

Sömn, amning och kost

Idag är det exakt en vecka sedan lillebror kom till världen. Tiden rusar iväg och nu känns det som att vardagen har kommit på plats igen. Med undantag för en enda natt (när magen skulle igång efter att mjölken rann till) så sover han som en prins. Vi har nog helt enkelt fått världens nöjdaste bebis (fast vi vågar inte riktigt ropa hej än: Det har trots allt bara gått en vecka...) De första dagarna sov han konstant, dag som natt. Nu är han vaken lite mer på dagtid och till och med brorsorna har noterat att han tittar lite mer. Dygnet i mat och sov-termer ser ut ungefär så här:

Kl 21-22: Lillebror somnar för natten med en amning. Då lägger jag honom i spjälsängen bredvid min säng. Vi själva lägger oss dock inte förrän vid midnatt (ett tecken på att vi är bortskämda med sömn)

Kl 05: Det börjar gnys lite och jag vaknar av sprängkänsla i brösten. Ammar på ena sidan i sängen där vi somnar om

Kl 07: Sprängkänsla i det stackars bröst som fick vänta! Ammar på andra sidan i sängen och somnar om

Kl 08-09: Vi andra vaknar men lillebror sover vidare någon timme till

Kl 10-11: Lillebror vaknar hungrig

Dagtid: Under dagen ammar jag efter både mitt och bebisens behov. Hellre för ofta än för sällan, speciellt i värmen när han kanske är törstig. Sedan sover han i omgångar mer eller mindre hela dagen. Ibland på mig, ibland i vagnen. Några gånger sover han djupare och längre, speciellt på eftermiddag/kväll (igår sov han ett mastodontpass från tre till åtta på kvällen). Några gånger sover han lite kortare och lite lättare. Däremellan är han vaken i korta perioder (typ max 30 minuter) då vi byter lite blöja, pratar lite eller han gosar med pappa och killarna.imageJag är så nöjd! Och trött! Och randig! Och liten! Fast stor ändå.

 

Jag tillskriver ALLT lugn hos bebisen till min kost. Mina andra killar har haft mycket mer strul med magarna som nyfödda och har velat amma och bli burna mer eller mindre konstant, varit oroliga och haft ont i magen de första veckorna. Det blir lätt en ond spiral där man ammar för att lindra deras oro/magonda vilket gör att de liksom hafsäter lite och ofta istället för mer sällan men ordentligt.

Jag tror helt enkelt att glutenfri och mjölkfri kost hos mamman är da shit(!) för små bebismagar. Har du en orolig bebis som bara vill amma och bli buren - testa! Du behöver inte gå all in på smoothies, gröna juicer och chiapuddingar, utan du kan om du vill äta ungefär samma mat som vanligt, bara lite bättre. Byt frukostbrödet mot de här frallorna. Byt mjölken mot rismjölk, cashewmjölk eller mandelmjölk. Byt müslin mot den här  eller den här glutenfria varianten. Byt mjöl i matlagning mot rismjöl eller bovetemjöl. Byt smöret i stekpannan mot den här smakfria kokosoljan. Utforska nya hyllor i butiken (eller nya butiker) och fascineras av utbudet. (Jag köper allt jag listade ovan på Ica Maxi eller Life, dvs behöver inte beställa hem.) Smakerna blir minimalt annorlunda och efter ett tag ställer preferensena om sig till att vilja ha det nya. Återigen kliniskt bevisat på Tjärnlundska Institutet i Helsingborg.


2 comments on “Sömn, amning och kost

  1. Mia Tjärnlund on

    Ja, visst är det härligt när man får bekräftat att man gör bra val. Och så logiskt när man tänker efter lite. Jag bara önskar att jag hade vetat vad jag vet nu när jag var gravid med de andra barnen också. Men bättre sent än aldrig…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]