Mias Familjeblogg

Mina bästa eftergraviditetstips

Nu har det gått drygt fyra veckor sedan förlossningen och jag tänkte ge mig på att summera den första eftergraviditetstiden och ge mina bästa tips för en snabb återhämtning.

Läkning

Denna gången har min läkning efter förlossningen gått fantastiskt smidigt och snabbt. Jag har upplevt väldigt lite obehag och redan på den femte dagen kände jag mig hyfsat återställd, dvs svullnader hade lagt sig, bäckenet hade dragit ihop sig en hel del (=det kändes inte längre som att jag gick med en decimeters extra mellanrum mellan benen), blödningen hade avtagit rejält och jag hade inte längre ont. Så här fyra veckor efter förlossningen har jag kvar lite tyngdkänsla av livmodern (speciellt om jag promenerar länge eller i slutet av dagen när muskulaturen är trött) och jobbar hårt på att stärka de djupa magmusklerna och bäckenbotten för full återhämtning.

Magen

Magen har också dragit ihop sig hyfsat snabbt för att vara tredje graviditeten. (Magresan i fotoversion nedan.) Det är en bra bit kvar till den mage jag hade innan, men som den pinne jag är skapt handlar det mer för mig om att bygga upp musklerna igen och ge magen tid till att tajta till sig än det handlar om att gå ner i vikt.

Vikt

Hur jag ligger till rent viktmässigt vet jag faktiskt inte. Jag väger mig inte och vet helt enkelt inte vad jag började på innan graviditeten. Men jag skulle gissa att jag kanske ligger på två kilo plus eller nåt.imageGravidmage på sluttampen: innehållandes 4,2 kilo bebis och lite annat smått och gott…imageSå här såg magen ut fyra dagar efter förlossningen.imageMagen två veckor efter förlossningen. De första två veckorna såg man förändring på magen från dag till dag.imageMagen fyra veckor efter förlossningen. Nu går förändringen långsammare, men det handlar mycket om att bygga upp muskulaturen igen. Man ser inte jättestor skillnad från tvåveckorsbilden mer än att putet har gett ytterligare vika. Jag känner dock skillnad, till exempel är det inte längre lika stor skillnad mellan morgon och kväll då musklerna orkar hålla ihop magen betydligt längre och bättre än i början.

Tips till dig som är eller just varit gravid

Av mina tre förlossningar är alltså detta den som jag har varit i absolut bäst form inför. Jag har tränat och hållt igång ända in på målsnöret och jag tycker att det märks väldigt väl. Mycket av det man gör dagligen är ju det som spelar störst roll och därför är det av allra största vikt vad man väljer att lägga sin tid på varje dag. Vilka vanor man skapar sig. Vad man prioriterar och gör med sin tid.

De kanske bästa tipsen jag har rör därför de vanor som man skaffar sig redan INNAN förlossningen:

 • Att vara muskulärt tränad före förlossningen. Som ni vet har jag varit ute på dagliga promenader, med några få undantag, under större delen av graviditeten. Jag har också kört nästan dagliga yoga-övningar med fokus på andning och bäckenbotten (katten, barnets position, hunden, solhälsningar med gravidanpassning, tvist övre rygg/skuldror). Dessa två saker behöver inte ta så mycket tid i anspråk. Investera i 30 minuters promenad och 15 minuters yoga varje dag och du kommer vara väldigt tacksam i efterhand!
 • Att hålla igång tarmen ordentligt(!) så att du inte är i närheten av trög i magen vare sig innan eller direkt efter förlossningen. Det kommer du tacka dig själv för många gånger, framför allt direkt efter förlossningen då det känns otroligt olustigt att gå på toaletten. Jag höll igång magen genom att dricka mycket av näringen innan förlossningen i form av smoothies och juicer. Jag blandade i minst 1 msk krossade linfrön i mina smoothies dagligen. Jag åt mycket vätskerik frukt – vattenmelon, Galia-melon, vindruvor, jordgubbar, bär och åt russin till mina nötmellanmål. Motion och vatten hjälper såklart till med den biten också.
 • Att slappna av och sänka sin stressnivå. Min bästa quick-fix på den fronten är magnesium/epsombad. Annars funkar andningsövningar och meditation också alldeles ypperligt. Det behöver inte ta lång tid. I sin enklaste form handlar det kanske om att andas några medvetna, extra djupa andetag i sängen innan du går upp och innan du somnar.
 • Att säkra sin kroppsliga näringsstatus så mycket som möjligt innan graviditet och förlossning. Att äta bra mat, basa upp kroppen och äta kosttillskott gör underverk för både mamma och bebis. Jag har varit extra noga med probiotika, multivitamintillskott, järn, omega3-olja, d-vitamin och magnesium under graviditeten.

 

Mina vanor nu efter graviditet och förlossning är mångt och mycket de samma som innan, men utöver det som är listat ovan tycker jag att följande har stor effekt på mitt mående och är vanor jag försöker prioritera dagligen:

 • Torrborstning. Jag har blivit helt hooked på detta och det finns inget bättre eller snabbare trix för att vakna till på morgonen. Det behöver verkligen bara ta två minuter. Ju mindre tid man anser sig ha och ju sämre man har sovit på natten pga nattamningar eller ledsen bebis, desto mer kommer en snabb, hårdhänt torrborstning få liv i en.
 • Knip- och bäckenbottenövningar, oftast med hjälp av MammaMage-appen. Tio minuters investering per dag gör underverk för återhämtningen.
 • Tillräckligt med sömn. Om jag är trött efter natten liggammar jag gärna på dagen och sover en stund samtidigt som bebisen. Eller så bullar jag upp med en stor kudde bakom huvudet i soffan och somnar när jag ammar sittandes.
 • Lite mer näring och vatten än tidigare för att producera bra och tillräckligt med mjölk.
 • Probiotika. Även om jag listade det ovan så är det så viktigt att jag tar upp det igen och jag missar det inte en endaste dag. Jag tänker att det underlättar bebisens matsmältning också och ger min kropp bättre förutsättningar att producera bra mjölk.

imageVackra naturvyer, dagsljus och frisk luft kan man inte få för mycket av när kroppen jobbar hårt för att återhämta sig. Speciellt dagsljuset är viktigt om amningspassen på natten blir många och kroppen kämpar med dygnsrytmen.imageYoga under bar himmel hjälper till. Yoga under tak också.


5 comments on “Mina bästa eftergraviditetstips

 1. Ann-Helen on

  Hej!
  Jag har nyss hittat din blogg och vill börja med att gratulera! Jag är träningstokig precis som dig, ska om 3 månader föda min 3:a 🙂 Är spinninginstruktör och gymmar regelbundet. Men nu har det tagit stopp…redan i v 27! Får så mycket sammandragningar och foglossning att jag blir helt däckad, har blivit sjukskriven av detta alldeles i dagarna. Har du något bra tips om hur jag “överlever” resten av graviditeten nu när jag inte kan röra mig som jag vill längre? Jag hade en förhoppning om att vara i superform vid förlossning och kunna återhämta mig snabbare och var så glad när jag mådde så pass mycket bättre än under dom andra graviditeterna..Nu känns det bara deppigt..
  Mvh Ann-Helen

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Ann-Helen,
   Tack och vad kul att du har hittat hit! Och grattis till din graviditet!
   Det låter som att du har tänkt ungefär i samma banor som jag gjorde under graviditeten 🙂 Jag trodde att jag skulle jogga in på förlossningen, haha. Skämt åsido, glöm inte att det är skillnad på att vara i superform som gravid och att vara i superform utan bebis i magen. Du kan fortfarande hålla dig i bra form fastän du inte kan flåsträna eller gymma. Satsa på lugn mattträning (pilates och yogaövningar) som är skonsam för bäckenet = bara ‘raka’ övningar och inga vridningar. Många mag och ryggövningar som utgår från att stå på alla fyra (krypställning) fungerar, t.ex. svanka/skjuta rygg som en katt eller lyfta arm/ben diagonalt växelvis. Kolla gärna in MammaMage-appen. Jag tror att många av de övningarna är toppen för bäckenet, och de kommer hålla dig stark. Sedan skulle jag ta tillfället i akt och träna mentalt: andningsövningar och meditationsövningar. Gå lugna promenader om du kan och andas utomhusluft. Allt det kommer hålla dig i form även om flåset försämras. Men det kommer du plocka upp fort som tusan igen så snart bebisen är ute. Men framför allt – deppa inte! Försök att se det som att du i och med sjukskrivningen har fått en massa tid att bara ta hand om dig själv – lägg mer tid på att äta riktigt bra mat, ta långa sköna bad (jag kan inte nog förespråka epsomsalt, speciellt om du har foglossningar) och göra lugna fysiska övningar. Spinna kan du göra sen igen, vettu.
   Stort lycka till och en massa pepp-kramar från mig!
   hälsar Mia

   Svara
 2. Förstagångsgravid on

  Hej!
  Jag skulle bli jättetacksam om du kunde berätta hur du får i dig probiotika? Jag äter omega-3, d-vitamin och järn, men skulle gärna lägga till probiotika. Tacksam för svar 🙂

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]