Mias Familjeblogg

Mjölkstockning

Jag har dragits med en lätt förhöjd temp i kroppen i några dagar. Vår BVC-sköterska tror att det är mjölkstockning i en tidig fas. Jag börjar tro detsamma även om jag var skeptisk först. Jag har nämligen haft en ordentlig mjölkstockning när jag ammade storkillen för sju år sedan och det går verkligen inte att ta miste på. Det gör så in i helsikes jäkla ont! Och blir bölder inne i brösten. Det har jag inte nu, varken ont eller bölder alltså. Men lite ömt är det på vissa ställen och det sticker i brösten till och från.

Hur som helst så finns det ingen annan förklaring till feberkänslan, så jag behandlar det härmed som en mjölkstockning. Vad som helst för att förhindra att det blir värre. Botet på mjölkstockning är följande:

 • Amma! Mycket och i olika vinklar. Helst ska bebisens haka vara där stockningen sitter. Där blir utdrivningen som starkast.
 • Massera. Både under amning och emellan. Gärna i en varm dusch eller i ett varmt bad.
 • Värma brösten och hålla dem varma. En varm vetekudde mot det onda stället är toppen. Sedan finns det värmeinlägg i ull att ha i bh:n. Note to self: se till att inte ha kvar blöta inlägg efter amning som blir kalla. Det gäller speciellt på natten. (Eftersom jag i princip ammar liggandes i sömnen på natten blir det lätt att jag helt missar detta.)
 • Dricka mycket för att hålla mjölken rinnande

 

Jag tror dessutom att jag har gått med lite för hårt sittande amningslinnen och bh:ar också. Eftersom man har dem på sig dygnet runt får brösten liksom aldrig andas. Så nu kör jag en egenhändigt komponerad syreterapi som komplement också, dvs löst sittande linne (kräver snabb reaktionsförmåga när mjölken rinner till), skonsam torrborstning runtom brösten, djupandning och yoga.

Idag blir en perfekt ta-hand-om-mig-själv-och-bebisen-i-lugn-och-ro-dag för vi har noll tider att passa.

imageAmma. Amma. Amma. Hela dagen lång.


6 comments on “Mjölkstockning

 1. Mias mat-och-bakblogg on

  Hej Mia!
  Hoppas att det inte förvärras, Jag vet hur sjuk man blir och hur ont det gör, för jag har själv haft mjölkstockning några gånger.
  Jag vill bara tipsa dig, ifall att det skulle bli värre, om Lecitin som är ett lecitingranulat från sojabönor. Lecitin är bra för mycket som cellembranen och förekommer också i våra vitala organ som hjärta, lever benmärg osv. Men lecitin kan också hjälpa till vid mjölkstockning. Lecitin hjälper till att förhindra att mjölkproteinet kasein klumpar ihop sig och täpper till mjölkgångarna.
  Detta är bara ett litet tips om det skulle förvärras, och det är inte farligt att ta när man ammar.
  Mvh M

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Mia,
   Tack för tipset! Är det inte lecitin som finns i mörk choklad? Det kanske är därför jag har varit så sugen på just mörk choklad att jag gick och handlade det igår. Kroppen vet liksom.
   hälsar Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]