Mias Familjeblogg

Hälsoutmaning – häng på!

Det verkar vara i ropet (först skrev jag på repet, fniss) med utmaningar i sociala medier nu för tiden. Fotoutmaningar, tacksamhets-utmaningar och yoga-utmaningar är bara några av dem som har dykt upp i mitt facebook- och instagram-flöde. Jag tänkte hänga på och köra en hälso-utmaning här på bloggen. Det är ett smart sätt att lägga sig till med nya, bättre vanor. Ni vet säkert redan att upprepning är det bästa sättet att ändra sitt rutinmässiga beteende. Om du upprepar ett nytt beteende i 45 dagar kommer nämligen den elektriska aktiviteten i hjärnan att ledas om och du har skapat dig en vana som fungerar per automatik.

Hälsoutmaningen riktar sig (förutom till mig själv) till dig som är intresserad av att lägga dig till med nya hälsofrämjande rutiner på en daglig basis. Jag har redan ett gäng rutiner jag försöker få till varje dag och under Sannas föreläsning fick jag ytterligare bra förslag. Nu känner jag därför att det börjar bli lite för många saker att tänka på och behöver börja prioritera. Och kanske testa några nya.

Utmaningen kommer gå till så att man väljer 2-3 rutiner som man vill testa och så prioriterar man dem varje dag hela September ut. Om man känner att man mår bättre av den nya rutinen när månaden är slut så behåller man den förhoppningsvis (i 45 dagar och sedan livet ut). Om inte så väljer man 2-3 nya rutiner i Oktober för att så småningom hitta de rutiner som man tycker har störst effekt på ens välmående och hälsa.

Nedan listar jag förslag på ett antal rutiner som man skulle kunna börja med, men vad som helst som du tror att du mår bättre av är såklart det du ska välja.

 • Vistas i solljus (dagsljus = utomhus)
 • Ta probiotiskt tillskott
 • Ta kosttillskott (tex multivitamin, fiskolja, magnesium)
 • Gå en promenad
 • Göra kattstretch-övningar
 • Börja morgonen med en powershot (exempelvis den här eller den här. Eller så gör du en egen variant.)
 • Börja morgonen med hett citronvatten
 • Drick en powersmoothie till frukost
 • Djupandas
 • Träna på att näsandas
 • Ligg på spikmatta
 • Gör övningar från MammaMage-appen (speciellt för dig som just varit gravid eller som har problem med framfall eller urinläckage)
 • Torrborsta kroppen
 • Göra några enkla yoga-övningar
 • Meditera
 • Ta epsom-/såpa-bad (Dagligen blir lite mycket här. 1-2ggr per vecka passar bättre.)
 • Oil-pulling
 • Nässkölj

 

Vad har jag glömt?

Imorgon (torsdag) börjar vi och då listar jag de rutiner som jag själv har valt för September. Jag hoppas att ni hänger på och att ni vill dela med er av vad ni väljer och hur det går.915615_209245665923368_21414650_nVad blir din ny rutin? Höstpromenader?imageEn ny sorts frukost?imageNya typer av mellanmål?imageTorrborstning?


10 comments on “Hälsoutmaning – häng på!

 1. Lotta on

  Vad roligt! Och skönt på något sätt, då jag fakatiskt gör det mesta på din lista. Men jag är gärna med i utmaningen och ska fokusera på att dricka kokt, avsvalnat citronvatten på morgonen och att komma ut lite i dagsljus varje dag. De två sakerna glömmer jag lite då och då…

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Lotta!
   Åh vad kul med en tanke från etern! Och vad skönt för dig att du redan är igång med det mesta. Jag har några nykomlingar på listan och några jag nog redan kan kalla rutin, men det är ändå svårt att sätta prioritet för sig själv när det finns så mycket härligt att välja mellan. Jag har ju dock hela natten på mig innan jag måste ta ett beslut 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]