Mias Familjeblogg

Att vaccinera eller inte vaccinera sitt barn? Del 1

Vaccinationer. Det är ett hett ämne som diskuteras allt flitigare och det är ett område där två tydliga läger har tagit form – ett för och ett mot. Ni är flera som har frågat mig hur jag ser på detta och jag kommer därför i två inlägg delge mina högst ovetenskapliga, men väl genomarbetade tankar, reflektioner och summeringar i ämnet.

En insikt – beslutet är mitt

När jag vaccinerade mina storkillar funderade jag aldrig på om det var rätt eller fel. Det var liksom så självklart att jag inte ens reflekterade över att det var vårt val, vårt beslut att ta och inte någon icke-persons beslut, som BVC, staten eller socialstyrelsen. Så vi gav dem lydigt spruta efter spruta och levde lyckliga i tron om att vi nu hade försäkrat dem från både sjukdom och död.

När diskussionen blossade upp kring svininfluensan för några år sedan blev jag liksom så många andra skrämd av bilden som målades upp av ond, bråd död. En liten spruta i armen verkade vara en oförskämt enkel lösning på problemet. Om det är något jag verkligen ångrar som mamma idag så är det att jag lät mina friska, starka barn få den där sprutan i korridoren nere på vårdcentralen. Men så hade jag vid det tillfället inget som helst förtroende för mitt eget immunförsvar. Och därmed inte heller för någon annans (läs mina barns).

För något år sedan kom jag så i kontakt med pappan till en vaccinskadad kille som har drabbats av narkolepsi efter tamiflu-sprutan. Hans berättelser fick mig för första gången att börja reflektera över vad det är vi gör när vi vaccinerar våra barn. Han måste idag och för all framtid leva med att det beslut han tog för sitt barn nu gör att hans kille väljer att inte längre skratta för att undvika katapleksi, en tillfällig muskelslapphet som får honom att ramla ihop och som får kompisarna i skolan att fnissa av osäkerhet. Det ger mig rysningar varje gång jag tänker på det.

En till insikt – ekonomiska intressen styr

Jag har liksom många andra alltid haft en enorm tilltro till vår vårdapparat. Jag tror det blir så i ett samhälle där vi lär oss att allt är någon annans ansvar. Min hälsa är sjukvårdens, matbutikernas, politikernas, livsmedelsverkets, systembolagets eller snabbmatkedjornas ansvar. Allt annat är mitt eget. Till och med vad jag väljer att stoppa i min egen mun verkar idag vara någon annans ansvar. Men jag har liksom aldrig haft anledning att ifrågasätta den delen av vårt samhälle. Förrän jag för några år sedan gjorde den kostomläggning som så dramatiskt förändrade mitt mående, mitt immunförsvar, mitt psyke och min fysik och insåg att det är jag själv som sitter på makten över min och mina barns hälsa.

Med den insikten är det idag mycket jag undrar över. Som hur vården inte kan jobba mer med bristsymptom, intoleranser och kostomläggningar? Hur statens alla inrättningar som ska vara till för individens bästa, ostört tillåts springa storföretagens ärenden? Av dig. Och av mig. Hur kan vi inte förstå att det är det vi stoppar i våra munnar som formar vårt fysiska jag? Som påverkar varenda cell i våra kroppar och som får oss att antingen bli friska eller sjuka? Och det är då man på riktigt börjar förstå att det mesta i den här världen, som exempelvis vad jag stoppar i min mun, fullständigt styrs av ekonomiska intressen. Inte av omsorg, av välvilja eller av en rosenskimrande förhoppning om att förändra världen till en bättre och sundare tillvaro för våra barn. Nej, av ekonomiska intressen. Om vi inte själva tar tillbaka den makten och tar vårt ansvar.

Ett medvetet beslut

Med det sagt, tillbaka till vaccinationer. Om man inser och som jag, tror på det ovan, måste man radera sin tilltro till de riktlinjer som ges och själv bilda sig en uppfattning om vad som är bra för mig, mitt barn och samhället i stort. Därför har jag ägnat hundratals timmar de senaste månaderna åt att läsa. Bloggar, forum, artiklar, studier, informationssidor. Och jag har läst båda sidors argumentation. Reflekterat och diskuterat. Och jag har kommit fram till följande:

Man ska inte vaccinera på grund av okunskap eller rädsla för sjukdom och död. Man ska inte heller inte vaccinera av rädsla för biverkningar, skador eller död. För vi kan aldrig styra över vad som komma skall. Oavsett vad procentsatser och riskanalyser säger så kan det vara du eller ditt barn som blir det där undantaget. Nej, vi måste ta medvetna och upplysta beslut baserat på det vi själva tror på och står för innerst inne. För då kan vi leva med oss själva och se varandra i ögonen den dagen det inte blir som vi hade tänkt. Så ditt beslut är ditt och ingen annan kan eller bör ta det åt dig. Du måste läsa på, undersöka, fundera och bedöma själv. Och respektera andras beslut och åsikter. För alla har vi våra anledningar att göra som vi gör.

Vi har tagit beslutet att inte vaccinera Sander och att avbryta vaccinationsprogrammet för storkillarna. I nästa inlägg förklarar jag varför.


7 comments on “Att vaccinera eller inte vaccinera sitt barn? Del 1

 1. Karin on

  Intressant att höra dina tankar om vaccin! Jag vet dock inte om man kan jämföra svininfluensvaccinet mot de andra vaccinationerna. Svininfluensvaccinet var nytt och ej beprövat. Mässling och alla dom där vaccinationerna (som ingår i vaccinationsprogramet) har ju funnits i evigheter och är vid det här laget förhoppningsvis beprövade (kanske naivt av mig att tänka så). Jag hade inte vaccinerat Moa om vi enbart skulle befinna oss i Sverige. Där nästan alla farliga sjukdomar är utrotade, tack vare vaccinet? Men nu tror jag att vi kommer vilja resa och kanske vill hon ut och resa när hon blivit vuxen och jag tycker därför att det är värt att vaccinera. Du skriver att du träffat en som drabbats av biverkningen till svininfluensavaccinet, det är verkligen hemskt och jag är så ledsen för allas skull som drabbats av det. Vi har en nära vän till familjen som drabbades av polio som liten och lever idag av sviterna av denna fruktansvärda sjukdom samt hur det har präglat hela hans uppväxt. Det är ingen sjukdom jag vill att mitt barn ska drabbas av. Vilket säkert också bidrar till mitt val att vaccinera. Det är även detta som visar svårigheter ang vaccination eller inte: å ena sida fruktansvärda biverkningar å andra sidan fruktansvärda sjukdomar. Jag tror vi kan tacka de “äldre” generationerna att de vaccinerat sig och på så sätt utrotat sjukdomarna. Kanske hade det löst det på annat sätt ändå, det får vi nog aldrig reda på.

  Jag håller med dig om att det ska vara ett medvetet oavsett om man vill eller inte vill vaccinera. Att göra det bara för att en BVC-sköterska säger det är nog inte sunt. Det ska bli spännande att läsa vidare om dina tankar. Vad tycker du om HPV-vaccinet? Nu blir det ju inte aktuellt för dig då du har söner. Men jag har redan börjat fundera på det. Det ingår ju nu i vaccinationsprogramet, åtminstone i Stockholm.

  Kram Karin – som kommer från Järna där vaccination har diskuteras i oändlighet och kommer fortsättas diskuteras i all evighet 🙂

  Svara
 2. Lotta on

  Intressant! Och så mycket att tänka på, att ta ställning till, när man får barn. Att ta rätt beslut för dem, allt från små grejer till såna här stora beslut. Tack!

  Svara
 3. Emma on

  Mycket välskrivet! Precis sådär resonerade jag med när det var aktuellt för mitt barn. Jag var så velig, för jag är så helhjärtat inne på friskvård osv, jobbar med kostrådgivning. Men så måste man ju läsa all fakta, inte bara fakta man själv kommer gilla. Hu, vad svårt det var. Till slut lät vi bli vaccination, men som du säger vet man ju aldrig vad som är rätt eller fel. Men då har man i alla fall gjort ett medvetet och upplyst val som man känner att man står för, och vad mer kan någon begära? Jag hoppas att fler som velar läser ditt inlägg, tycker det är helt vettigt skrivet, för som du säger måste alla göra sitt eget val.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]