Utvärdering hälsoutmaningen | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Utvärdering hälsoutmaningen

Det har blivit oktober! Hur gick det till? Förutom att man på riktigt nu får acceptera att sommaren är över så innebär det också att den första rundan av hälsoutmaningen är över. Hur har det gått för er? Här kommer min utvärdering.

Jag hade ju på min lista att:

 1. Power shotta på morgonen
 2. Skölja munnen med kokosolja
 3. Träna core med mamma-mage-övningar

 

Power Shot

En grön power shot varje morgon. Och jag har lärt mig att älska den! Det tog två veckor ungefär. I början fick jag tvinga i mig den och jag gjorde allt jag kunde för att hotta upp den - bytte vatten mot kokosvatten, minskade mängden pulver, tillsatte lite nattljusolja för att göra den lite lenare. Och det funkade. Efter två veckor märkte jag att jag började längta efter shoten när jag vaknade. Jag längtade efter att börja dagen rätt och jag längtade efter den känslan av energi som infinner sig när man ger kroppen bra med näring till frukost.

Nu dricker jag min power shot (2 dl kokosvatten med 1 msk av den här blandningen och så lite olja i) det första jag gör när jag vaknar. Någon timme senare grundar jag med en grön juice eller en smoothie (oftast mango- och banan) och på den frukosten kan jag träna eller promenera och hålla mig nöjd ända fram till lunch vid tolv-ett-tiden. Det här kommer jag helt garanterat fortsätta med framöver och jag har inte missat en enda dag, inte heller nu i oktober. Det känns snarare som att jag alltid har börjat min dag såhär.image'Det ser ut som grodyngel' sa lillkillen när jag frågade om han ville smaka. Mmmm. Grodyngel.imageEn hel burk pulverblandning har det gått åt de här veckorna. Nu när det blir till att blanda nytt kommer jag dryga ut med en deciliter MSM också.

Oil-pulling

Att gurgla munnen med kokosolja i 15 min om dagen för att bli av med bakterier o svamp, detoxa kroppen och hålla förkylningar borta. Jag gillar det skarpt. Jag har missat en knapp handfull gånger. Det svåra är att den inte har någon naturlig plats i de dagliga rutinerna. Jag får till det allra bäst när jag gör det vid läggdags, efter att jag har borstat tänderna för kvällen. Då sover ju barnen (=färre i huset att prata med) och jag kan skölja medan jag gör mig iordning. Problemet är de dagar då man är för trött för att göra sig iordning ordentligt. Då faller det. Det är alltid nackdelen med att spara någonting till det sista man gör.

Men jag tyckte att jag kände stor effekt av sköljandet. Jag gillar eftersmaken det lämnar efter sig och det känns rent. Grundligt rent, inte flour-rent. Jag tror också att det satte igång lite utrensningssymptom hos mig under första veckan. Jag tycker dessutom att tänderna har känts vitare och fräschare under den här perioden, men jag är inte så säker på att det sitter i som kvarstående effekt om jag slutar.

Gurglandet kommer troligtvis inte bli något jag fortsätter göra dagligen, men jag skulle gissa på några gånger i veckan när andan faller på.

Magövningar

Det här har också gått rätt bra eftersom jag har kommit igång ordentligt med träningen den här månaden. Det har inte blivit enbart renodlade mamma-mage-app-övningar, men jag har absolut fått magen tränad nästan dagligen. Och jag märker faktiskt skillnad på min allmänna styrka både i bålen och i kroppen. Nu tänker jag fortsätta på samma bana med magträning några gånger i veckan, hemma på mattan eller på pass om jag får till det. Sedan så är det bara tid som ska loss för lite mer dedikerad träning, men det får bli när bebisfokus har lagt sig något.

Hälsoutmaningen fortsätter - mina nya utmaningar

Självklart tänker jag jobba vidare med nya utmaningar för att optimera mitt mående och jag hoppas ni hänger på. Det finns ju massor av häftiga hälsofrämjande rutiner kvar att testa. Och ju mer man tar till sig, desto mer är det det ohälsosamma som sticker ut som tillfälliga händelser. Och det är ju precis dit man vill komma - att få vardagen hälsosam! Så den här månaden kommer jag fokusera lite extra på några nya saker. Det blir till att dagligen:

 • vara utomhus
 • käka lite surkål
 • inte äta någon fast föda förrän lunch

imageimage1. Att vara utomhus varje dag kommer bli en utmaning i oktober månad. Det är därför jag tycker att det förtjänar lite extra uppmärksamhet - för att undvika att gå in och sätta sig och vänta på snön liksom. Frisk luft gör underverk för humöret och jag känner att hjärnan blir skarpare än om jag är inne.image2. Nu när jag har gjort surkål måste jag ju äta upp den. Lite varje dag blir toppen för magen.image3. Det kommer bli mycket sånt här till frukost framöver. Med flytande näring fram till lunch får tarmen vila en större del av dygnet och näringen blir dessutom oförskämt lättupptaglig. Här hallonsmoothie på banan, hallon, rismjölk, mandelmjölk, chiafrön och linfröolja.


2 comments on “Utvärdering hälsoutmaningen

 1. Lotta on

  Kul att läsa om hur det gått för dig! Jag fick modifiera lite under månaden. Skulle vistas ute lite varje dag och dricka citronvatten innan frukost. Men eftersom jag är sprickfärdigt gravid har jag inte kunnat promenera ute varje dag och fick jätteont i magen och halsbränna av allt jag åt, så bytte jag ut mot att enbart dricka kokt, avsvalnat vatten och oil pulling, lite otippat. Jag tyckte det var mycket lättare än jag trodde från början, bara lite äckligt de första sekundrarna innan kokosfettet smält. Annars precis som du skriver, man känner sig ren och fräsch i munnen.
  Ska fortsätt med det och med att nässkölja lite mer frekvent, inte bara när en förkylning knackar på.

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Åh vad kul att du har testat och tagit till dig några nya vanor! Det blir ju sällan som man planerar och det är alltid viktigt att lyssna på sin kropp, speciellt när man är gravid. Gud vad roligt det du skrev om att det är äckligt de första sekundrarna då oljan smälter. Precis så tycker jag med, men jag glömde skriva det. Fick nästan lite kväljningskänsla i början. Det är väl ovana vid att ha ren olja i munnen gissar jag.
   Lycka till med både nya utmaningar och med bebisen!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]