Löss, vårtor och springmask | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Löss, vårtor och springmask

Uppdaterade inlägg

OBS! Uppdaterade versioner av det här inlägget finns att läsa på vibreramera.se:

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Med barn i huset (det är lättare att skylla allt på barnen, eller hur...) är det vissa mindre trevliga delar som ibland kommer med föräldraskapet. När man får vårtor, löss eller springmask innanför dörren så är det lätt att i panik rusa in på apoteket efter den starkaste kemikalien de har. Men gör inte det!

Här kommer mina bästa tips på naturliga bekämpningsmedel mot ovälkomna gäster. Såklart speciellt bra att ta till om du ammar eller är gravid.

Behandling mot vårtor

Vårtor har tagit sig in över vår tröskel förvånansvärt få gånger med tanke på hur ofta vi alla springer barfota i badhuset och jag yogar på gamla svettiga mattor på gymmet. Men när de någon gång har dykt upp så är de faktiskt lättare att bli av med än vad de har rykte om sig. Här är flera alternativ som funkar:

 1. Rota fram äppelcidervinägern! Testa alltid med den först. Den är grymt effektiv. Har du hemma, gå till punkt 3.
 2. Köp på dig både grapefruktkärnextrakt och kollodialt silver om du inte redan har det hemma. Båda är verksamma mot mikroorganismer och är starkt bakteriedödande och virushämmande.
 3. Så snart du ser en vårta, attackera den genom att dränka in en liten bomullstuss i något av ovanstående. (Grapefruktkärnextrakt är grymt starkt så var försiktig när du blöter tussen så att du inte får det på fingret och sedan pillar dig i öga eller mun. Kollodialt silver däremot kan drickas som det är om du skulle vilja.) Placera den dränkta tussen direkt mot vårtan och sätt ett välsittande plåster över. Låt sitta över natten eller så länge plåstret sitter kvar.  (Plåster under fötterna eller på händerna på barn trillar lätt av, men över natten brukar de få sitta.) Gör om varje natt tills vårtan ger upp. Det brukar ta någon vecka eller två, men har du en väldigt gammal eller stor vårta kan jag gissa att det tar längre tid. I så fall - gör om tills vårtan ger upp.

Behandling mot löss

Skolan har börjat igen och nu trillar det in mail om att det går löss i klassen var och varannan vecka. Jag tycker alltid att det kliar lite extra i hårbotten dagarna efter att de där mailen har kommit. Just löss har vi dock varit väldigt förskonade ifrån i familjen men eftersom det finns skonsamma kemikaliefria huskurer mot löss (vanliga lusschampon däremot är otroligt starka och fulla med kemikalier) så skadar det ju inte att behandla när man känner lite kli eller misstänker att någon i familjen har fått löss. Men senast när du väl har konstaterat löss, gör så här:

1. Skölj håret i äppelcidervinäger. Massera in noga i hårbotten så släpper äggen från hårbotten.

2. Dränk in håret med olja, t.ex oliv- eller kokosolja och sätt en plastpåse över i minst fem timmar. De levande lössen kommer kvävas av oljan efter ca fyra timmar.

3. Skölj och kamma igenom håret med luskam för att få bort döda löss och ägg och tvätta sedan som vanligt.

4. Tvätta sängkläder och mössor.

5. Upprepa ovanstående om det behövs efter några dagar igen tills ni är lusfria.

Behandling mot springmask

Springmask är kanske det som ger störst obehagskänslor på den här listan - det är tanken på att det är något relativt stort som faktiskt lever inuti kroppen som får igång känslorna. Men om springmasken och medföljande panikkänslor slår till finns det ingen anledning att krisa, för springmaskar är ju rätt bräckliga varelser. Det är deras ägg som är det största problemet.

Vissa personer verkar drabbas lättare än andra och får återkommande besvär med springmask. Anledningen är troligtvis den inre miljön i kroppen som till störst del påverkar om de får fäste i kroppen eller inte. De som får återkommande besvär är oftast de som har obalans i tarmfloran och som därmed har en mer gästvänlig miljö för parasiter. Alltså kan springmask, som det mesta annat, förebyggas och behandlas med - kost!  Så att basa upp din kropp och stabilisera din tarmflora är det som är mest effektivt för att hålla masken borta. Gör så här om ni blir smittade:

1. Käka vitlök i mängder. Det tar död på den levande masken. Så ät den rå, inlagd, i matlagning eller som kapslar. Och fortsätt med detta regelbundet även några veckor efter smitta.

2. Bort med vitt raffinerat socker och vitt mjöl! Springmaskar älskar nämligen socker! Stryp helt enkelt sockertillgången under några veckor medan springmasken eventuellt behandlas med medicin. Tror ni mig inte, nästa gång barnen klagar på att det kliar i rumpan, fundera på om det inte var så att gårdagen var en enda stor sockerfest?

3. Gör din tarm till en jobbig och otrevlig plats för de små maskarna. Då kommer de inte få fäste och de kommer inte kunna lägga ägg. Så om du inte redan äter probiotika - börja! De goda tarmbakterierna kommer göra jobbet åt dig. Och sedan basar du  upp ditt ph-värde med basisk kost (t.ex. bladgrönt, citron) eller med ph-kalk.

4. Sedan är det såklart viktigt med alla de vanliga hygienråden också, men gå inte bananas på städning och tvättning. Det är inte det som kommer hjälpa er bli av med masken i längden, utan det är att göra den inre miljön ogästvänlig för masken så att den varken kan överleva eller lägga ägg inuti din tarm. Måttlig och tillräcklig insats vad gäller hygien och städning vid smitta är ungefär så här: byt lakan/sängkläder när ni upptäcker masken, sov därefter med tajta underkläder på tills masken är väck. Tvätta underliv och byt underkläder varje morgon (äggen läggs på natten). Håll naglarna korta och tvätta händerna som vanligt. Det ska räcka.

Med det önskar jag dig en vårt-, lus- och maskfri höst!


11 comments on “Löss, vårtor och springmask

 1. Katharina on

  En spray flaska med lite conditioner, vatten och tea tree oil och spraya innan skoldags lite i håret, då förhoppningsvis skuttar de inte över till just ditt barns huvud.

  Svara
 2. Pernilla A on

  I varje barnmössa när de är nytvättade droppar jag lite lavendel-eterisk olja. Det är avskräckande för löss och vi alla tycker det luktar gott.

  Svara
 3. Linda on

  Åh det måst jag prova… äppelcidervinäger och honung funkar för mig iaf, men jag undrar hur mycket barnen kommer spotta och fräsa Haha.
  Kanske fungerar med äppelcidervinäger i kapselform och honung på sked?

  Svara
 4. Ulrica on

  Är 47 år och haft problem med mask i magen i många år….. Tillslut var det så retligt och ovärt köpa de röda tabletterna på apoteket….
  Läste om det och hittade n sida som pratade om vitlök…..Nu äter jag 2 vitlökskapslar om dagen och har blivit av med maskarna!!
  Fast glömmer jag tabletterna eller slarvar med dom för mycket så känner jag att de kommer igen och det kan bero på att jag älskar godis och allt med socker i… Ska försöka skärpa mig.. KOSTEN är viktig och individuell för var och en. Hitta det som passar din kropp bäst.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]