Mias Familjeblogg

Vardagspusslet

Det är mycket som händer. Det är veckan innan höstlov och det är som att allt ska hinnas med innan dess. Veckan är full av BVC-besök, utvecklingssamtal, lekdejter och budget-möten (=mindre utrymme till flex för vår förvärvsarbetande hälft) och dessutom slutar killarna klockan tolv hela veckan pga utvecklingssamtalen.

Sedan närmar sig december. Jag känner det i hela kroppen. Vår december är nämligen galet full av kalas och födelsedagar. (Båda killarna fyller år + 4 familjemedlemmar). Och så är det jul då förstås. Och jag älskar ju julen! Men för att inte december ska bli en enda stor stressupplevelse försöker jag förbereda så mycket jag kan i tid. Typ i Oktober. Typ nu.

 

Som alltid när sakerna blir för många att hålla reda på så börjar det snurra inne i huvudet på mig och världen ter sig kaotisk. Eller inte världen, mer tiden och det som ska göras. Då har jag som tur är några trix att ta till för att ta kontrollen igen. Här kommer mina bästa ta-kontroll-över-tillvaron-tips.

Rutiner

Tappa inte rutinerna! Håller man de rutiner som man vet optimerar ens ork och hälsa så har man också maximalt med ork och tid för allt det där som ska hinnas med. För mig gäller att alltid ta mig tid för att äta och för att äta bra mat och att röra på mig, helst varje dag (antingen träning eller promenad). Jag har lovat mig själv att alltid sätta min och familjens hälsa som prio ett så därför är det ett enkelt val att göra när man står och väljer mellan ett välstädat hem tills vännerna kommer på besök, eller en promenad för att syresätta hjärnan. Det blir promenad alla dagar. Plus att den tiden är strålande att sortera tankarna och bestämma vad som faktiskt behöver göras och vad som kan vänta. Så nästa gång du känner att du verkligen behöver hänga tvätten, röja i köket eller fylla i den där lappen - ta en promenad istället. Och när du kommer hem så ger du 100% av din fokus till att göra det viktigaste (som ju var att läsa en bok med barnen).

En sak i taget

Gör bara en sak i taget! När man känner sig stressad är det lätt att börja andas snabbare, att gå fortare och att få svårt att fokusera i nuet. När jag börjar hatta runt, då vet jag att jag inte får någonting gjort. Och blir man bara medveten om det, när man har börjat hatta, då kan man stanna upp, prioritera och fokusera! Resultatet kommer bli att i alla fall något blir gjort vilket ger trevliga bieffekter såsom känslor av närvaro, effektivitet och minskad stress. För det mest frustrerande av allt, det är känslan av att ha massor att göra men att inte ha koll på vad det är och  inte få något gjort.

Organisera

För att få koll på vad det är som behöver göras - organisera!

Att ha koll på viktiga tider är nummer ett. Vi kör ett veckoschema för återkommande aktiviteter som sitter strategiskt placerad på väggen. På det sättet har alla i hemmet samma ansvar för att aktiviteterna blir av. Barnen kan hålla koll om de har läxor som ska in, aktiviteter efter skolan eller gympapåsar som ska packas och den vuxna som sitter bakom rodret just den eftermiddagen eller morgonen kan dubbelkolla så att det blir gjort.imageEftersom killarna har flera aktiviteter ihop har de en gemensam rad plus varsin egen.

 

För alla andra tider som dyker upp för barnen eller som rör båda oss vuxna har vi en tavla på väggen utanför sovrummet. På så sätt ser man direkt på morgonen om det är något speciellt just idag eller till helgen. För mig och mannens egna aktiviteter gäller, först till tavlan så är tiden din. Eller snarare, står inget annat på tavlan är tiden ok. Så allt som behöver den andres tid måste alltså upp. Varför vi inte har digitala synkade kalendrar? För att jag är fullständigt värdelös på att kolla min mobil kontinuerligt. Jag bär den aldrig med mig inomhus och glömmer den ofta i fickor och väskor. Och jag är helt ointresserad av att ändra på det. Låt mig aldrig bli den som säger att mobilen är min viktigaste ägodel!imageSå här städad brukar tavlan inte vara. Vi skriver oftast upp allt vi kommer på i farten lite huller om buller. Som barnkalas, osa-datum, föräldramöten, konserter osv. Eller sådant som kräver att en av oss är hemma med barnen någon kväll eller helg. Tavlan uppdateras i princip varje dag. Systemet funkar för oss.

Nästa del i att organisera är att skaffa sig koll på vad det är som ska göras. Allt det där som inte är tider eller datum att passa alltså. För mig hjälper det oerhört att skriva ner allt det viktiga på papper så att man slipper hålla det i huvudet. Istället för att rabbla allt i en enda lång lista, testa den här kvadraten. Fokusera sedan på det som står i kvadrat ett och två. Där har du din prio!Skärmavbild 2014-10-22 kl. 14.47.52

För att läsa mer om den här modellen, kika in här.


2 comments on “Vardagspusslet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]