Mias Familjeblogg

Att bada sin bebis

En otroligt mysig aktivitet som man kan ägna sig åt med sin bebis är ju att bada dem. (Dessutom är det ju något som förr eller senare blir en nödvändighet.) Jag tänkte ge mina bästa tips o trix kring hur jag gör det hela till dagens gosigaste stund och hur jag undviker att det blir en gråtfest.

Hur ofta?

Den första tiden efter förlossningen har jag inte stressat med att bada mina barn alls. Denna gången badade jag Sander första gången efter någon vecka. Innan dess räckte det gott och väl att tvätta av vissa delar av honom med ljumna, våta pappersdukar. För jag tror att det fosterfett som blir kvar gör gott för att skydda deras ömtåliga hud. Hela första månaden badade jag honom kanske någon gång i veckan och skalade därefter upp till en-två gånger i veckan. Där någonstans är vi fortfarande.

Tre faktorer för ett lyckat bad är temperatur, utrustning och sinnesstämning.

Temperatur

Temperaturen är det viktigaste av allt för att badet ska bli lyckat och mäts lättast med en kött-termometer. Har man ingen sådan fungerar armbågen bra också. Det brukar stå rekommenderat att hålla badtemperaturen för spädbarn kring 37 grader. För alla mina barn har det varit alldeles för varmt. Jag håller alltid badvattnet mellan 35 och 35.5 grader. Är det varmare än så bränner de sig. Jag vet själv hur känslig jag är för för varmt vatten så tänk då hur ömtåligt ett litet barn är. Jag tror också att det är bra mycket värre att bli doppad i ett för varmt bad än i ett lite för svalt bad, så min rekommendation är att hålla vattnet något under de där 37. Om ditt barn verkar avsky att bada, kolla temperaturen och testa att variera den något så lovar jag att det går bättre.image35 grader. Perfekt!

 

Utrustning

Det krävs inte speciellt mycket utrustning för att bada ett barn. Vi kör med handfatet här hemma. (Det verkar nämligen vara utformat just för att bada bebisar i. Perfekt storlek alltså.) Köp inte på dig en massa onödiga specialbaljor i onödan alltså. När storkillen föddes hade vi bara dusch och handfatet var för litet för att bada i, så då körde vi en vanlig plastbalja på skötbänken. Funkar det också.

Vad gäller produkter krävs det heller inte speciellt mycket. Jag droppar i några droppar av Weledas babyolja i vattnet. Den är helt naturlig och vegetabilisk. Det är den enda hudvårdsprodukten jag använder till Sander. Efter badet smörjer jag in honom i vanlig ekologisk kokosolja. Funkar utmärkt! Tänk på att läsa innehållsförteckningen på allt som kommer i kontakt med din bebis hud. Det behövs verkligen inga speciella salvor och krämer till en bebis. Och försök speciellt att undvika krämer med en massa olika kemiska tillsatsämnen och raffinerade mineraloljor (t.ex. paraffin och vaselin), typ Miniderm eller Bepanthen. Välj naturliga vegetabiliska alternativ istället. (Jag fick en kommentar på BVC om att Sanders hud var lite torr på fötterna och blev rekommenderad båda tidigare nämnda krämer. 'Aldrig' tänkte jag och nickade och log. Istället badade jag honom och peelade försiktigt med fingrarna över den torra huden, som lossnade, och efter badet masserade jag in kokosolja. Nu är han len som en babyrumpa överallt, även på fötterna.)   imageOm du nödvändigtvis måste ha någon speciell babyprodukt, se till att välja ett naturligt, ekologiskt och vegetabiliskt alternativ, typ Weledas baby-produkter. Bara det bästa för de bästa!

Sinnesstämning

Den sista faktorn för ett lyckat bad är din och bebisens sinnesstämning. Badet är typiskt ett ställe där det kan låsa sig och där både barn och förälder kan bli lite stressade. För att skapa rätt stämning, välj en tid på dygnet när bebisen är som nöjdast. Förmiddagen brukar fungera bäst här hemma. Om Sander av någon anledning börjar gråta redan på skötbordet väljer jag aldrig att bada honom, utan det gör jag bara när han är på sådär riktigt mysigt humör.

Greppet i vattnet är viktigt. Bebisen måste känna sig trygg och eftersom de lätt får fall-reflex när de ligger på rygg i vattnet så måste du vara säker på handen. Jag brukar hålla ett fast (men ömt) tag kring axeln med armen bakom nacken med ena armen och sedan tvätta med den andra.

Av någon anledning sjunger jag alltid när jag badar bebisar. Sången gör dem lite distraherade och de glömmer bort att känna efter eventuella obehag eller rädslor. Jag gissar att jag känns trygg när jag sjunger också. Tricket är att även sjunga igenom eventuella fadäser, typ vatten i ansiktet eller plask som gör dem lite rädda. Med mina barn har det i alla fall alltid varit så att om de väl har börjat gråta i vattnet så är det svårt att få dem att lugna sig i vattnet. Alltså vill man hålla dem lugna under hela badet. Detsamma gäller när jag tar upp dem. Det gör jag alltid innan det börjar gråtas, så att vi avslutar på ett mysigt sätt. Hellre en inte helt genombadad bebis som fortfarande är nöjd, än en gallskrikande bebis som har hunnit bli rädd.imageBad-greppet. En arm under nacken med ett tag om axeln.

 

Skorv

Efter badet virar jag snabbt in Sander i en handduk och sätter mig och ammar så, med honom helt naken i handduken. Efter-bad-amningen är ett superduper-tillfälle att pilla bort skorv om bebisen har sådan. Speciellt om du har haft lite olja i vattnet. Med lite varmt bad och olja så har den hunnit bli mjuk och är lätt att rispa bort med en nagel utan att bebisen reagerar. Förvänta dig inte att få bort all skorv vid ett enda tillfälle, utan gör det mer till en vana att pilla lite då och då. Jag tror dock på att all skorv ska pillas bort när bebisen är liten, annars kan den bli kvar i flera år och den är svårare att få bort ju mer hår som växer upp runt omkring.

Sander har nästan ingen skorv alls och om jag jämför med mina stora killar så hade de mycket mer. Jag tror återigen på det här med kostens betydelse. För mig ligger det inte långt borta att tro att spädbarns eksem, utslag, blemmor och skorv har att göra med att deras kropp försöker göra sig av med sådant den inte tål eller kan hantera.imageEfter-badet-amningen är det mysigaste av allt. Sömnigt, gosigt och tryggt igen efter det äventyrsfyllda badet! Phu. Jag överlevde denna gången också liksom.

Jag tror att det var det hela. Bada lugnt!


3 comments on “Att bada sin bebis

 1. Nathalie on

  Vad olika det kan vara! Min lilla Ebba 12 veckor vill ha minst 38 grader, gärna 39. Är det kallare än så ryser hon och blir ledsen.

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Nathalie,
   Ja, visst är det olika! Jag ändrade faktiskt texten lite i inlägget baserat på din kommentar till att ‘testa att variera temperaturen’ snarare än att sänka den om man inte får bebisen att tycka om badet. Klart det finns de som vill ha det varmare också. Ha det bra!

   Svara
 2. Lisa Tisell on

  Tack för tipsen, det här ska jag ha i åtanke när jag snart ska bada min älskling för första gången! Vad tror du om att bada honom i badkaret då vi har för litet handfat..badbalja skulle väl också funka men dom är ju av plast och det känns lite tråkigt med varmvatten som kanske frigör gifter..?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]