Mias Familjeblogg

Om att konsumera

Jag har hamnat i ett utrensningsflow. Det började tidigt i graviditeten och sitter i ännu. Jag rensar, säljer, sorterar och slänger som om det inte finns någon morgondag. Och det är alldeles alldeles befriande! Jag har fått feeling genom att läsa bloggen Minimalisterna och nu vill jag inte spara en enda onödig pryl, eller värre, göra ett enda felköp. Jag vill minska mitt ägande. Bryta alla känslomässiga band mellan mig och mina prylar. För ägande tar tid var det någon som sa. Och det är så sant. Att äga saker kräver att man förvarar dem, tar hand om dem, rensar ur dem eller slänger dem. De kräver beslut, känslomässigt engagemang och plats. Ju mer man äger desto mer prylar är det alltså som pockar på uppmärksamhet av en eller annan anledning.

På samma linje vill jag även minska min konsumtion. För det är såklart all planlös konsumtion som leder till allt ägande. Och vad är det som får oss att konsumera? Det är säkert högst personligt vad som får oss att vilja ha, ha och ha, men för mig är det känslorna av att fira något, att hamna i ett härligt shoppingflow eller att trösta mig som får mig att vilja handla. Om jag är på rätt humör och går och fönstershoppar (alltså vandrar runt på måfå och tittar efter fina saker) så kan jag hitta saker som jag bara måste måste måste ha. Saker jag fem minuter tidigare inte visste fanns men som jag nu inte kan leva utan. Och det är ju såklart helt vansinnigt. Men den känslan uppstår bara när man utsätter sig för att planlöst vandra/surfa runt och kolla på fina saker. Man kan ju inte äga allt som är fint. Lika lite som man kan äta allt som är gott.

Så jag har tänkt igenom några policys jag ska försöka hålla mig till när det gäller shopping. Jag har nog redan resonerat så här ett tag (mannen har alltid resonerat så), men det tar ett tag att på riktigt vilja förändra sig och att bryta gamla vanor och mönster (precis som vid kostomläggningar) och nu är jag redo. Så här tänker jag.

 • 1 in 1 ut. Blir det köp, då ska något annat sorteras ut eller säljas. Varje månad ska vi gå minus i balansräkningen på prylkontot.
 • Allt ska vara behovsstyrt, dvs ett behov ska uppstå innan jag ens börjar kolla efter något. Ingen mer fönstershopping eller planlöst strosande i affärer. (Det fysiska strosandet reducerades ju markant redan med första barnet när all egentid plötsligt försvann, men visst är det enkelt att surfa iväg på någon webshop när man sitter med en sovande bebis i famnen.)
 • Göra genomtänkta och långsiktiga köp med fokus på kvalitet och funktionalitet. Bara köpa sånt som jag tror kommer användas länge.
 • Åtgärda felköp så snart som möjligt. Vet jag med mig att ett köp blev fel eller att något jag köpt inte blir använt som jag tänkt, då ska jag sälja av det direkt. Pengarna förlorade man ju ändå i stunden man tog det felaktiga beslutet i affären, så för att inte samvetet ska svida varje gång man ser det där plagget eller den där prylen så ska den ut.

 

Jag har faktiskt funderat mycket kring det här ämnet på sistone. Inte minst genom att jag ju har sålt av en stor mängd prylar på Blocket i somras och på Butiksloppisen de senaste veckorna. Och då har det slagit mig att för att inte slänga fungerande saker på tippen, vilket tynger samvetet, så får man nästan chippa in lika mycket tid på att sälja en pryl som man la på att köpa den. Om jag då har köpt på mig saker under många års tid och på riktigt vill värdera varje plagg och varje pryl för vad den är värd (tänk vad mycket tid, energi, arbetskraft och resurser som har gått åt till att producera varenda liten tröja som du har i ditt hem), då har jag att göra ett tag framöver, utan att ens köpa till en enda ny pryl. Och om man väger in den ansträngningen redan vid köptillfället, så tar det helt plötsligt emot att handla alls, speciellt plagg eller prylar som bara är fina och som man egentligen inte behöver.

Varje gång jag tror mig behöva något eller vill åka och shoppa (typ nu när det är så otroligt julmysigt i affärerna) så har jag därför börjat tänka: ‘Det är okej, jag ska bara ta hand om de grejor jag har först och så åker jag sedan.’ Och så lagar jag något som har gått sönder, byter trasiga glödlampor, vattnar blommorna eller sorterar ut ett skåp och vips så är köpsuget helt borta och jag är istället fylld av en helt oslagbar känsla av kontroll.

Just nu är jag lite hög på just den känslan.


6 comments on “Om att konsumera

 1. Lotta on

  Skitbra inlägg! Jag är helt med på tåget. Brukar tänka att om jag blir riktigt kär i något, d.v.s. Inte kan sluta tänka på det dag efter dag, då kan jag fundera på att köpa. Och oftast klarar man sig alldeles utmärkt ändå. Blir nästan illamående när jag tänker på alla prylar och all konsumtionshets, men ändå är det så lätt att dras med. Tycker julen är svår också, vi vuxna köper inga klappar men till barnen blir det lätt stora (plast)berg. Hur tänker du kring julklappar till barnen?

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Lotta, tack för din kommentar. Håller med om det där att bli kär. Håller man det i tanken i bara några dagar istället för att slå till så brukar de uppenbara missköpen utebli i alla fall. Jag började skriva ett svar på julklappsfrågan men det blev så långt att det blir ett eget inlägg istället. Håll utkik imorgon!

   Svara
 2. Lisa Tisell on

  Under dom 9 månadera som jag varit gravid med Sander har jag känt som du, att jag vill rensa och göra av med onödiga prylar, kläder osv. Det kanske hör till boandet? Som jag ser det är ALLT energi och jag vill inte ha saker som ligger och skräpar och tar min energi, för då blir jag stressad! Det är som du säger lätt att konsumera och tro att man behöver både det ena och andra..men den senast tiden har jag också varit mer noga med mina inköp. Jag vill ha kvalité, saker som håller och som jag inte tröttnar på i första taget..

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Å vad jag håller med dig, Lisa. Allt är verkligen energi som pockar på uppmärksamhet. Kanske är det boandet, eller så håller vi bara på att tröttna på konsumtionstrenden som aldrig verkar ta slut. Jag märker fler och fler (även icke-gravida) som känner samma sak.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]