Mias Familjeblogg

En dag i skolan

Idag har jag och Sander hängt i skolan med lillkillen. Min plan var att hinna spendera var sin dag med killarna i skolan denna veckan, men storkillens dag får vänta lite till. Jag har ändå varit med honom några gånger tidigare och även hunnit med någon enstaka lektion denna terminen, så det kändes som att det var lillkillens tur idag. (De går i samma skola i samma lokaler så vi sprang på Jack flera gånger under dagen.)

Skolan är väldigt positivt inställda till att vi föräldrar kommer och hälsar på och det är något de uppmuntrar starkt till. Det gör att man aldrig känner sig påträngande, utan det är bara att droppa in, även utan förvarning. Just denna vecka var det öppet hus hela veckan så det var fler föräldrar som kom och gick under dagen. Jag och Sander gick med killarna upp till skolan som börjar klockan 8 och stannade till och med att det ringde in från lunchrasten klockan tolv. Sedan kände jag att Sander behövde lite matro så sista lektionen skippade vi. (De slutar klockan ett, båda killarna.)

Förskoleklassen är ganska stor, 37 elever, men klassen har å andra sidan tre pedagoger. Allt arbete är uppdelat i mindre grupper i olika rum, men med en dynamisk gruppuppdelning. De roterar alltså runt både grupper och pedagoger, vilket verkar fungera alldeles utmärkt. Idag var de indelade i tre mindre grupper och på schemat stod det morgonsamling, arbete med Bornholmsmodellen (språklekar), fri lek inomhus, rast utomhus, sångstund med hela lågstadiet, lunch, lunchrast, kalas för att fira alla de barn som fyllt år i November.

Vad gäller födelsedagar så gör de så i förskoleklassen att de firar varje elev som fyller år med en sång och en stund i solljuset den dagen de fyller (eller närmsta skoldag efter) då de får berätta lite om deras födelsedag om de vill. Sedan slår de ihop och håller kalas för alla månadens födelsedagsbarn sista fredagen varje månad. Då bjuds de på något att fika. Idag hade det blivit pepparkakor. (I storkillens klass firar de dock bara med sång den dagen de fyller så inget fika där. Det skiljer alltså lite.)imageBornholmsmodellen med fokus på att förstå vad en mening är. Zeb fick leda en lek idag där alla barnen skulle ställa sig upp om han sa en hel mening och sätta sig ner om han bara sa ett ord.  imageFri lek inne. Då blev det spel för oss. imageNågon stackare hade blåst ihop alla löv mitt på skolgården, men inte samlat upp dem än. Kanske sånt jobb som bör göras en helg. Lövhögarna var ju såklart det allra roligaste på hela skolgården… imageSångstund. Det sjöngs sånger på tema respekt och trafik. Sedan var det ett blockflöjtsnummer av eleverna som spelar på skolan och så var det en riktigt duktig liten tjej som spelade ett stycke på fiol.

Jag ville egentligen inte följa med och äta på skolan. Jag vet inte varför, men jag har nog tänkt att det inte skulle finnas något jag skulle kunna äta där och var osugen på att förklara min märkliga kost och hålla på. Sedan är ju miljön sisådär för en lite halvtrött bebis också. Där är rätt ljudligt och stökigt. Men barnen äter ju där varje dag. Och lillkillen ville verkligen att jag skulle följa med. Eftersom Sander var nöjd och hade lyckats sova en stund på tio-rasten så följde vi med. Jag var ju också rätt nyfiken på vad det serveras för mat, även om jag har hyfsad koll och vet att kommunen är rätt uppdaterad med sina mål kring ekologiska livsmedel och vällagad mat.

Maten var ju ändå som skolmat är mest, men jag lyckades plocka ihop tallriken nedan som var helt ok. Det kändes positivt att det fanns flera olika grönsaksalternativ. Rivna morötter, kikärtor med paprika och lök, blomkål och så varma rotfrukter. Sedan tog jag några köttbullar till och tallriken blev helt okej näringsmässigt tycker jag. Å andra sidan kan man ju välja fritt vad man plockar på tallriken så jag såg ju några barn som valde potatis, pasta och lingonsylt. Bara. Mindre bra lunch kanske. Jag blev förvånad över att lillkillen valde att dricka mjölk till maten. (Jag sneglade också över till storkillens bord men han valde vatten. Jag vet dock att han inte tycker om att dricka mjölk.) Hemma dricker barnen alltid vatten till maten och lillkillen har aldrig sagt något om det. (Jag lägger dock ingen värdering i det om någon undrar. Mjölken var både ekologisk och fet.)image

På lunchrasten var det brännboll igen. Dock bara för de lite större barnen i tvåan. Det har varit lite stökigt på rasterna tidigare så nu försöker skolan ha lite organiserad lek på rasterna för de som vill, vilket jag tycker är super. Brännbollen verkar väldigt poppis och en majoritet av killarna i storkillens klass plus några av tjejerna var med.imageMina reflektioner över dagen är flera, men framför allt slås jag av en tanke som jag har tänkt många gånger förut. Trots att jag tycker att jag kämpar för att vara riktigt närvarande i mina barns liv och vardag, så har de (såklart!) ett helt eget liv med helt egna svårigheter, upplevelser och erfarenheter som jag inte vet någonting om. De kan ha haft världens sämsta dag i skolan där de blir missförstådda, känner sig utanför eller har otur med precis allt. Eller så har de, precis som vi ibland, dagar där allt flyter perfekt, de hamnar längst fram i matkön, vinner med laget, blir sedda och får läsa sin berättelse högt. Och vilken sorts dag de har haft har vi föräldrar ingen aning om. Det är därför det är så himla viktigt att tänka på att barnens dag kan ha varit precis hur som helst när de kommer hem från skolan. Väldigt ofta får man ju inte veta förrän de ska sova vad som har hänt under dagen, så de där dagarna när allt är fel och det blir stora utbrott över till synes små saker, så kan det ju vara en konflikt i skolan eller en känsla från dagen som bubblar upp till ytan på hemmaplan och som de har svårt att sätta ord på. Därför blir dagens tips att försöka sätta av några timmar till att följa med sitt barn till skolan och observera dem/vara tillsammans med dem i sin skolmiljö för att försöka förstå deras vardag lite bättre.

Vad gäller vår skola så känner jag mig verkligen trygg med hur verksamheten bedrivs och alla fantastiska pedagoger där gör ett otroligt bra jobb. Jag är därför övertygad om att killarna befinner sig i en hälsosam miljö. Det bästa betyget (eller sättet att på distans försöka avgöra hur de trivs) är ju huruvida barnen gillar att gå till skolan eller inte. Och tack och lov så cyklar mina killar glatt iväg till skolan nästan varenda dag. Det är bara vid något enstaka tillfälle som de säger att de inte vill och då hänger det ofta ihop med trötthet efter några intensiva dagar.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]