Mias Familjeblogg

Barn och julklappar

Jag fick en fråga efter mitt inlägg om konsumtion som jag skrev för ett tag sedan. Frågan gällde hur jag tänker kring det här med julklappar till barnen. Så här kommer lite reflektioner och tankar jag har så här när julen närmar sig.

Det finns flera aspekter av det där med julklappar som man får väga in när man bestämmer huruvida man vill fortsätta att ge varandra julklappar eller inte. Hur konsumtionsmedveten man än är så är det ju inte helt lätt att bara bestämma sig för att helt sluta med klappar från ett år till ett annat. En aspekt är att barnen får. De går och längtar, önskar sig saker och spricker nästan av nyfikenhet fram tills dess att tomten kommer. Den känslan är en del av julen tycker jag och det vill jag låta mina barn uppleva. En annan aspekt är att familj och vänner vill ge. Det är kul att ge bort presenter till dem man tycker om. Den känslan vill man heller inte beröva varandra. Så här hemma är det trots allt självklart att barnen ska få julklappar.

Men även om man väljer att ha klapparna kvar så finns det en hel del man kan göra för att minimera antalet prylar och konsumtionshetsen kring jul. Och för att göra barnen medvetna om att vi är lyckligt lottade som kan uppleva julen på det sätt vi gör. Alltså väva in lite känslor av tacksamhet kring granen. Mina bästa tips kommer här:

Innan jul

 • Låt barnen sortera ut sina leksakslådor och sina rum för att ‘pryldetoxa’ innan jul. Det optimala är ju att ge bort eller sälja prylarna som rensas ut. Jag fick mina barn att ta lite tuffa beslut mot att de fick pengarna från försäljningen i sin spargris. (En annan överenskommelse kan ju vara att de får julklappar för försäljningsvärdet på det de lyckas sortera ut.) Om ni inte hinner sälja av innan jul så rensa ändå ur och ställ undan. Det ger en mättnadskänsla på prylar som är sund innan köphetsen börjar. Pryldetoxen är också bra för att komma på vad som verkligen önskas eller behövs, så att det inte blir onödiga dubletter.
 • Låt en tid innan jul (eller födelsedag för den delen) vara helt fri från inköp så att det uppstår ett vakum som förstärker längtan (och därmed tacksamheten)
 • Låt barnen skriva listor långt innan jul/födelsedag så att du kan bilda dig en uppfattning av vad de verkligen vill ha (det som återkommer gång på gång, gärna månad efter månad om ni börjar i tid) och vad som halkar av listan lika snabbt som det kom in
 • Skriv ner saker kontinuerligt under hela året som du hör att barnen och din familj önskar sig. Så är det bara att ta fram listan och du slipper krysta fram något bara för att det är presentdags
 • När julen närmar sig, låt barnen sitta med leksakskataloger och önska sig och kryssa i och önska sig mer. Tanken på att kunna få och önska sig precis vad de vill är oftast bättre än känslan av att få i verkligheten. Känslan av att vilja ha släpper garanterat för 99% av prylarna. Och i den processen kan man ganska enkelt avgöra om det är något speciellt som återkommer om och om igen.

 

Själva julklappen

 • Håll nere antalet paket till barnen. De kan ändå bara glädja sig åt ett fåtal saker på en och samma gång så många paket kommer bara resultera i att några grejor blir favoriter och att resten kommer i skymundan.
 • Köp Grejen med stort G istället för en massa skitsaker. Antingen den där grejen de önskar ihjäl sig efter eller en smart present. (Kolla nedan för förslag på bra presenter) Vi köper en ordentlig sak till varje barn. Känslan av att få många klappar infinner sig ändå när de får paket från andra i familjen.
 • Ge genomtänkta saker. Saker som stimulerar till utveckling (böcker, tekniklego, pussel, kulbanor, spel), saker som ligger i linje med deras intressen (instrument, böcker om kroppen/rymden/dinosaurier), upplevelser (biljetter eller presentkort till melodifestivalen/teater/go-kart/ridning/bio), saker som stimulerar till lärande och fysisk aktivitet (hopprep, innebandyklubbor, fotboll, badmintonrack) eller saker de har önskat sig väldigt länge (någon speciell docka, något radiostyrt, något speciellt tv-spel). Men framför allt. Välj Grejen. Ge inte allt.

 

Vuxna emellan

 • Bästa kategorierna julklappar vuxna emellan är (enligt mig) typiskt upplevelser, förbrukningsvaror (som ligger i linje med vad som brukar användas av den som får), omtänksamhet (något som betyder nåt speciellt för någon eller utsläppsrätter eller annan välgörenhet) eller riktigt funktionella saker som fattas någon (typ ullunderställ, regnbyxor, en varm fleecetröja, träningskläder eller påslakan. Och sånt.) Och böcker.
 • Om ni har mycket barn runt omkring er, skippa julklappar er vuxna emellan. Det räcker att alla vuxna som sitter med runt granen får något litet paket var, av någon. Jag och min man ger varandra en julklapp. Och det brukar bli något funktionellt och bra. (Förra året fick jag min Vitamix av min man. Jag höll på att smälla av så bra var det. Jag hade suktat efter den i över ett år. Googlat och hållit på, men tyckt att det var för mycket pengar. Och det hade han snappat upp. Vitamixen har använts varje dag sedan dess. Men riktigt sådana dyrgripar brukar vi inte ge.) Och mamma vill gärna ge oss ‘barn’ något. Det blir ofta någon fin upplevelse (konsert, teaterbesök, spa-besök). Vi andra ger till varandras barn. Det funkar bra och blir inga överdrivna mängder med paket. (Tänk bara på ifall det är vuxna med utan barn som köper julklappar till alla era barn. Då får man allt väga upp med något till dem.)

 

Jag tror att många av oss börjar bli trötta på att äga saker, även om det finns väldigt mycket roligt att köpa. Men jag tror att de flesta familjer är okej med att dra ner lite på julklappsambitionerna om man bara tar upp diskussionen på rätt sätt. Gör det! Och ha en riktigt skön jul, med lagom mycket julklappar.


One comment on “Barn och julklappar

 1. Lotta on

  Tack för utförligt svar med bra tips! Ungefär så tänker vi också, fast vi köper inte alls till oss vuxna. (Vilket lett till lite gnissel då inte alla i familjen, syskon o föräldrar, vill göra så, svårt det där…)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]