Mias Familjeblogg

Förlåt för sötsuget

Ostyrigt sötsug

Idag är en sådan där dag då jag har varit sugen på allt det där jag inte kan äta. (Eller inte vill äta. Kan kan jag. Jag dör ju inte. Men jag kommer må sämre i några dagar.) Det är sånt som jag blir sugen på emellanåt när kroppen minns. Typ en nybakad fralla med smör och ost. Eller en våffla med en stor klick grädde. Eller en vaniljbulle. Oftast inkluderar suget någon form av vitt mjöl, feta mjölkprodukter och socker. (No shit!) Idag är det smör (?) jag går och tänker på mest. Kanske behöver jag lite extra fett eller nåt. Och sött som vanligt. Är det inte sjukt egentligen hur länge ett sug sitter i och påverkar hjärnan? (I det här fallet i flera år.)

Råda bot på sötsuget

Som tur är vet jag numer hur jag ska råda bot på suget när det uppstår. Och det är inte genom att ta den där mackan med ost eller vaniljbullen, utan det bästa är att antingen äta lite för mycket mörk choklad så att sötsuget försvinner och övergår i lätt illamående (det går rätt fort med mörk choklad) eller att äta något helt annat smakmässigt, typ grapefrukt eller granatäpple. Idag hade jag även bakat en omgång bananmuffins som gjorde det hela lite lättare.

Jag kommer nog tyvärr alltid vara en sucker för sött. (Vissa verkar ju vara födda utan det där.) Jag och mannen pratade om just det där igår. Vi ser stor skillnad mellan våra barn nämligen. Storkillen gillar visserligen sött, men han får nog rätt snabbt, han äter det långsamt och han frågar sällan efter det. Han kan spara till senare. Eller en annan dag. Lillkillen däremot är som jag. Han har ett helt ostyrigt sötsug och om han får något sött framför sig så äts det upp i en rasande fart. Tills det tar slut. Precis som jag alltid har gjort.

Socker under graviditeten

Det intressanta är att det skiljer mycket i hur mycket sött jag åt när jag var gravid med dem. När jag var gravid med storkillen dansade jag flera gånger i veckan och åt väldigt bra mat. Fortfarande gluten och mjölk, men inte speciellt mycket socker. När jag var gravid med lillkillen hade jag inte kommit igång med träningen igen och jag stressade fruktansvärt mycket på jobbet hela graviditeten, vilket gjorde att jag ofta missade att äta ordentlig lunch och ofta tog till snabb energi i form av socker för att kunna hålla farten uppe. Något jag ångrar fruktansvärt mycket idag med tanke på det jag nu vet och förstår om kostens betydelse för bebisen i magen. (För att inte tala om den där stressen…) Men det är onödigt att klandra sig själv för något man inte kan göra ogjort, så jag gör mitt bästa för att kompensera det nu istället.

Enligt devisen ovan kommer i alla fall Sander inte ha något speciellt sötsug eftersom han inte har fått mycket till socker i sitt drygt ettåriga liv (om man räknar med livet i magen alltså). Time will tell. Och enligt samma devis är jag skyldig lillkillen en stor ursäkt för att han kommer få dras med sötsuget i hela sitt liv. Den ska han få en dag när han på riktigt förstår den.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]